Zvieratá na pracovisku podporujú dobrú náladu

Zo Západu k nám neprišiel iba trend otvorených priestorov, teambuildingov či tykania na pracovisku, ale preniká sem i kuriózny zvyk prichádzať do práce so zvieratami. "Pet friendly" sú najmä veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré majú pobočky aj u nás.

20.11.2018 06:00
pes, kancelária, kariéra, zvieratá na pracovisku Foto:
Tradičnými priekopníkmi trendu ,,priateľskí k zvieratám" sú medzinárodné spoločnosti, kde vládne uvoľnenejšia firemná politika.
debata (3)

Zatiaľ nie je známe, že by sa tejto otázke venovala nejaká štúdia či prieskum na Slovensku, ale v zahraničí takých firiem pribúda. Je to tak napríklad i v Českej republike, kde o tom už pred dvoma rokmi písal internetový portál iDnes.cz.

„Možnosť vziať si so sebou do kancelárie svojho miláčika je pre mnohých zamestnancov atraktívna a podľa našich prieskumov ju víta asi jedenásť percent zamestnancov,“ informovala marketingová špecialistka personálnej spoločnosti Hays Czech Republic Kristýna Králová. Ako dodala, tento benefit svojim pracovníkom ponúka sedem percent zamestnávateľov. „Prax ukázala, že prítomnosť domácich miláčikov v kancelárii je vítaným spestrením, má pozitívny vplyv na spokojnosť i produktivitu pracovníkov.“

Tradičnými priekopníkmi trendu „priateľskí k zvieratám“ sú medzinárodné spoločnosti, kde vládne uvoľnenejšia firemná politika. Vo výnimočných prípadoch tieto firmy dokonca zariadili akési špeciálne zvieracie škôlky, kde sa o štvornohých zverencov postarajú so všetkým, čo k tomu patrí – vrátane kŕmenia a prechádzky. Veľké zahraničné spoločnosti niekedy zamestnávajú i tzv. pet tímy, ktoré sa o zvieratá ich zamestnancov starajú a dávajú na ne pozor.

Český portál uviedol príklad zamestnanca z Prahy, ktorého po nástupe do novej práce okrem 22 kolegov vítali aj tri psy. „Čivava, mopslík a jorkšír. V kancelárii boli každý deň od rána až do popoludnia. V priebehu dňa niekoľkokrát obišli všetkých zamestnancov a nechali sa poškrabkať. Dokonca s nami cestovali aj na teambuildingy. Väčšina ľudí vrátane šéfa ich priam milovala,“ pochválil pracovnú „zoo“ nový zamestnanec.

Vodenie psa do práce je však vhodné skôr na také pracoviská, kde ľudia sedia v samostatných kanceláriách. Ak to nikomu z nich neprekáža, dá sa na to ľahko zvyknúť. Pes si obyčajne ľahne niekam do kúta alebo pod stôl a väčšinu času prespí, takže nikoho neruší.

Zložitejšie by to bolo, keby si ho majiteľ priviedol do firmy, kde sú zamestnanci sústredení vo veľkých spoločných priestoroch. Tam by pes mohol ujsť, zvýšený ruch by ho mohol znervózňovať a s jeho prítomnosťou by nemuseli súhlasiť pracovníci, ktorí nemajú radi zvieratá alebo sa ich dokonca boja.

Pre psičkárov je možnosť priviesť si svojho štvornohého priateľa do práce veľkou výhodou. Najmä ak v čase ich neprítomnosti nemá kto ísť so zvieraťom von. Mať ho pri sebe v kancelárii je pre nich ideálnym riešením. „Vďaka tomu sa nemusím strachovať, čo sa doma deje. Psa však vítajú aj ostatní kolegovia. Odvtedy, čo ho tu máme, funguje vo veľkom canisterapia. Keď sa niekto potrebuje upokojiť, ide sa pohrať so psom,“ zhodnotila pre iDnes.cz s humorom jedna počítačová testerka.

K zvieratám sú tolerantní aj zamestnávatelia v Rakúsku. Napríklad len vo viedenskej redakcii denníka Die Kronen Zeitung si do práce vodí štvornohých miláčikov asi 50 zamestnancov. Ako vlani ukázal prieskum pre rakúsky portál Karriere.at, väčšina zamestnancov nemá nič proti psom alebo iným zvieratám svojich kolegov v práci. Pozitívne ich však vnímali aj vedúci a manažéri vo firmách.

S tvrdením „kancelárske zvieratá sú úplne geniálne – super pre náladu“ súhlasilo v rakúskom prieskume až 41 percent opýtaných. Každý štvrtý nemá námietky proti psovi či mačke na pracovisku, pokiaľ to nikoho nevyrušuje. 13 percent zvieratá tolerovalo len vo výnimočných prípadoch, keď sa zdržiavajú v kanceláriách. Iba 20 percent respondentov bolo striktne proti vodeniu zvierat do práce.

Je zaujímavé, že s podobnými výsledkami sa skončil aj prieskum medzi rakúskymi zamestnávateľmi. Aj v tej skupine sa až 37 percent vyjadrilo, že zvieratá pomáhajú udržiavať na pracovisku dobrú náladu a príjemnú atmosféru. 19 percent zúčastnených dovoľuje zamestnancom priviesť zviera do práce len vo výnimočných prípadoch, kým 17 percent zastáva názor, že na pracovisku nemajú čo hľadať.

„Či už ide o jedného psa, alebo hneď o viaceré zvieratá, dôležité je, že s tým musia súhlasiť všetci pracovníci,“ komentoval záver prieskumu Jürgen Smid z portálu Karriere.at. Ako upozornil, ohľad treba brať predovšetkým na kolegov, ktorí majú strach zo zvierat, aby sa necítili pod tlakom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #Práca a kariéra #pet friendly