Najväčšie svetové firmy riadia prakticky len muži

Najväčšie svetové firmy v súčasnosti riadia z 95 percent muži. Dve tretiny výkonných riaditeľov majú magisterské a vyššie vzdelanie a takmer polovica má skúsenosti z oblasti financií, alebo prevádzky. Vyplýva to zo štúdie globálnej konzultačnej spoločnosti Heidrick & Struggles, ktorá na štúdii začala pracovať v roku 2011. Štúdia pokrýva 12 krajín západnej Európy a Spojené štáty.

25.12.2018 14:42
debata (11)

Obrázok typického riaditeľa sa však štát od štátu podstatne líši. Napríklad v USA sa 84 percent všetkých šéfov do vedúcej pozície dostalo postupom vo svojej firme, zatiaľ čo v 12 európskych štátoch je to 64 percent.

Podiel výkonných riaditeľov s magisterským vzdelaním siaha od 74 percent v Portugalsku po 13 percent v Taliansku. Do veku 50 rokov bolo do pozície výkonného riaditeľa menovaných v priemere 44 percent osôb, škála však začína na 64 percentách v Nórsku a končí na 22 percentách v USA.

Z prieskumu, ktorý zahŕňa šéfov 674 podnikov, tiež vyplynulo, že priemerný vek výkonného riaditeľa vo všetkých 13 krajinách je 56 rokov, pričom vymenovaní do funkcie boli v priemere vo veku 50 rokov. Podiel žien v tejto pozícii siaha od ôsmich percent v Británii k nule v Dánsku a v Taliansku.

Až 46 percent výkonných riaditeľov má skúsenosti z pozície buď finančného alebo prevádzkového riaditeľa. Takmer polovica šéfov pracovala v najmenej dvoch krajinách, avšak v USA má skúsenosti zo zahraničia len každý štvrtý výkonný riaditeľ.

Z 13 hodnotených krajín je v desiatich valná väčšina šéfov občanom štátu, kde firma sídli. Jedinou krajinou, kde je to naopak, je Švajčiarsko – tam firmy riadia z 52 percent cudzinci.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #šéf