Nedostatok ľudí tlačí na rast platov

Nikto nedokáže so 100 % istotou predvídať, čo sa udeje na trhu práce v tomto roku. Komu sa tento rok zvýšil plat a kto bude mať problém nájsť si prácu?

01.03.2019 06:00
mzda, dohoda, zmluva, stretnutie Foto:
V roku 2019 je minimálna hodinová mzda vo výške 2,989 eura a povinné príplatky k mzde za nočnú prácu či prácu v zhoršených podmienkach sa vyrátajú ako určité percento práve z minimálnej hodinovky.
debata

Analytici sa zhodujú v tom, že najviac pracovných príležitostí pribudne v tomto roku v oblasti bankovníctva, služieb a poisťovníctva. Naopak, najmenšie šance zamestnať sa pre nedostatok miest budú mať žurnalisti, ľudia pracujúci v oblasti takzvanej zákazníckej podpory a v niektorých oblastiach informačných technológií. Analytici avizujú aj to, že sa budú znižovať regionálne rozdiely v nezamestnanosti. Nezamestnanosť podľa nich klesne najmä v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. V ostatných krajoch sa už znižovať nemôže.

Čo sa týka platov, od nového roka si polepšili ľudia s minimálnou mzdou. Tá sa zvýšila zo 480 na 520 eur. Zamestnanec s minimálnou mzdou v najnižšom stupni náročnosti práce teda zarobí 520 eur v hrubom, čo v čistom predstavuje 429 eur. Oproti minulému roku si teda takýto pracovník prilepšil o 23 eur v čistom. Minimálna mzda pre pomocného pracovníka je však iná ako pre manažéra či lekára. Existuje šesť stupňov náročnosti práce, kde sa výška minimálnej mzdy určuje podľa koeficientu pre jednotlivé stupne. Koeficient pre najvyšší stupeň je 2,0, čiže pre zamestnanca, ktorého náplň práce spadá do tejto kategórie, predstavuje minimálna hranica jeho platu 1 040 eur.

V roku 2019 je minimálna hodinová mzda vo výške 2,989 eura a povinné príplatky k mzde za nočnú prácu či prácu v zhoršených podmienkach sa vyrátajú ako určité percento práve z minimálnej hodinovky. V súčasnosti sa výška príplatkov pohybuje od 25 % z minimálnej hodinovej mzdy až po 100 %, no od 1. mája sa niektoré príplatky budú zvyšovať.

V tomto roku by sa podľa analytikov mohol trh práce postupne uvoľňovať. Očakávané spomalenie ekonomického rastu bude postupne zmierňovať aj nároky zamestnávateľov na pracovnú silu, tvrdia analytici. „Trh práce sa trocha uvoľní, najmä na východe a juhu stredného Slovenska, pričom tu v roku 2020 nie je vylúčený ani mierny (dočasný) nárast nezamestnanosti,“ predpokladá analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Ako však dodal, západné Slovensko bude naďalej pociťovať nedostatok dostupnej pracovnej sily, ktorý zamestnávatelia podľa neho budú riešiť aj jej dovozom zo zahraničia. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku by sa však v priebehu tohto roka a najmä v roku 2020 mohol postupne stabilizovať, skonštatoval Koršňák.

Nedostatok pracovnej sily by mal podľa analytikov naďalej tlačiť nahor aj mzdy. Nominálny rast miezd by v roku 2019 mohol podľa analytičky Poštovej banky Lucie Dovalovej byť nad 6 % a mal by si tak zachovať podobné tempo ako v roku 2018. Ohlásené zvyšovanie miezd vo verejnom sektore o 10 % od januára tohto roka by malo navyše podľa Koršňáka rast miezd zrýchliť až k 7 %. „Mzdy budú tlačené smerom nahor hlavne v odvetviach, ktoré pociťujú nedostatok kvalifikovaných pracovníkov,“ priblížila Dovalová s tým, že reálne mzdy by mali v roku 2019 taktiež rásť, ale pomalšie ako tie nominálne.

"V rámci východnej a strednej Európy budú do roku 2022 čoraz viac žiadané pozície ako dátový analytik, špecialista na robotické stroje, inžinier, vývojár softvérov a aplikácií či špecialista na sociálne siete,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Očakáva sa, že sa bude meniť aj druh pracovného pomeru. Práve ten trvalý môže ísť viac do úzadia, pričom do popredia sa môže dostať najímanie dočasných pracovníkov alebo samostatne zárobkové osoby. "Týka sa to najmä pozícií v marketingu či v rámci IT sektora. Postupne si firmy vyberajú pracovníkov na určité projekty vo forme "dodávateľov“ a neprijímajú ich nastálo,“ poznamenala Buchláková.

Výkonný riaditeľ pre ČR a SR personálnej agentúry Grafton Recruitment Miroslav Garaj odhadol na rok 2019 zvýšenie miezd o 6 až 8 %: „Bude na to mať vplyv najmä nedostatok talentov a rýchly rast cien tovarov a predovšetkým služieb." Zároveň vyslovil predpoklad, že v prípade pretrvania tlaku na mzdy príde Slovensko o niekoľko výrobných firiem, ktoré sa rozhodnú opustiť náš trh. Takisto zníženie objemu zákaziek v automobilovom priemysle spôsobí, že firmy budú uvoľňovať pracovníkov, počnúc tými zahraničnými.

Tento rok sa zvýšili aj tabuľkové platy pre zamestnancov štátu a verejných zamestnancov. Základný tabuľkový plat predstavuje 520 eur v hrubom u verejných zamestnancoch a 480 eur v hrubom u ľudí pracujúcich v štátnej správe. Plat zamestnancov však netvorí len tarifná trieda, ale aj osobný príplatok či odmeny. Platy sa zvýšili nielen úradníkom, ale aj hasičom, horským záchranárom, kuchárkam, upratovačkám, zamestnancom domovov sociálnych služieb, opatrovateľkám alebo ošetrovateľkám a ďalším ľuďom pracujúcim vo verejnom záujme, zamestnancom Kancelárie NR SR a Kancelárie verejného ochrancu práv.

Viac peňazí pribudlo na výplatných páskach teda aj učiteľom, ich tarifné platy sa takisto zvýšia o desať percent. Učiteľ na strednej škole si tak polepší približne o 80 eur. Lepšie zarobia aj pedagogickí a výskumní pracovníci, vedci či doktorandi. "Od 1. septembra 2019 chceme tak navýšiť platy nastupujúcich učiteľov, ktoré by prilákali mladých, zdatných ľudí do tejto profesie, a aby mali navýšené svoje mzdové ohodnotenie už od začiatku kariéry,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.

Platy sestier, pôrodných asistentiek a sanitárov sa od januára takisto zvýšili o 10 %. Informovala o tom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Zvýšenie miezd v praxi znamená, že na výplatnej páske by zdravotnej sestre malo v čistom pribudnúť približne od 85 do 147 eur v závislosti od špecializácie. Minimálny mzdový nárok sestry bez špecializácie predstavuje 1,6-násobok minimálnej mzdy a u sestry so špecializáciou 1,8-násobok minimálnej mzdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #platy #nedostatok zamestnancov