Počet ponúk práce je za vrcholom, bude klesať

Počet pracovných ponúk zverejnených na portáli Profesia.sk by mal v nasledujúcom období klesať. Na tlačovej besede k 10. ročníku podujatia Profesia days, ktoré sa koná 6. a 7. marca tohto roka v bratislavskej Inchebe, to uviedol analytik spoločnosti Profesia Tomáš Janotík. "V roku 2018 sa začalo ukazovať, že trh práce ako keby došiel na vrchol kopca," povedal.

06.03.2019 12:11
debata

Množstvo pracovných príležitostí je síce podľa Janotíka ešte stále veľmi vysoké, ale v porovnaní s rokom 2017 už nerastie. Kým v roku 2017 bolo na portáli Profesie zverejnených 263,1 tisíca pracovných ponúk, vlani išlo o mierny pokles na 261,2 tisíca ponúk na zamestnanie sa. Upozornil pritom, že za posledných päť rokov sa počet pracovných ponúk na portáli Profesia zdvojnásobil.

„Začínajú sa objavovať odvetvia, že sa začína prejavovať pokles počtu pracovných ponúk,“ uviedol analytik. Množstvo pracovných ponúk podľa neho stále rastie v priemyselnej výrobe, avšak klesá napríklad v oblasti informačných technológií, keďže zamestnávatelia nevedia pracovné miesta obsadiť. „Tu sa často stáva, že napríklad na pracovnú ponuku programátora sa prihlásia len štyria, piati uchádzači, čo je veľmi málo,“ povedal Janotík. Naproti tomu na pracovnú pozíciu v oblasti administratívy sa hlási až okolo 30 uchádzačov. Keď podľa neho firmy nevedia pracovné miesta obsadiť, sú nútené k optimalizácii, či k presúvaniu kapacít do zahraničia.

Ako uviedla výkonná riaditeľka personálnej spoločnosti Profesia Ivana Molnárová, na 10. ročníku Profesia day sa nachádza vyše 200 zamestnáva­teľov, ktorí prezentujú svoje pracovné miesta. „Tento rok sme to poňali festivalovo, aby tu bolo čo najviac inšpirácie, máme tu viac ako 100 spíkrov, ktorí budú ľudí učiť, motivovať a podelia sa so svojím životným príbehom“, dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia