Rekreačné poukazy: Kto a ako ich môže využiť?

Rekreačné poukazy sú zamestnanecký benefit, ktorého cieľom je podporiť cestovný ruch na Slovensku. Vďaka tomuto benefitu si k výplatnej páske môžete ročne prilepšiť až o 275 eur. Nezískate ho automaticky a nemusí ho poskytovať každý zamestnávateľ.

17.03.2019 08:00
žena, klobúk, leto, okuliare, dovolenka,... Foto:
Živnostníci môžu tiež profitovať z príspevkov na rekreáciu.
debata (1)

Nárok na rekreačný príspevok máte, ak spĺňate jednoduché "pravidlá” – váš zamestnávateľ má v tomto roku 50 a viac zamestnancov (alebo mal v roku 2018 priemerný evidovaný počet zamestnancov viac ako 50) a pracujete preňho minimálne 24 mesiacov. Ak zamestnávateľ nemá 49 a viac zamestnancov, môže tento benefit poskytnúť dobrovoľne a za tých istých podmienok ako všetkým ostatným.

Požiadať oň môžete vtedy, ak ste u svojho súčasného zamestnávateľa zamestnaní nepretržite 24 mesiacov alebo dvojročný pracovný úväzok oslávite v prvý deň dovolenky.

Zamestnávateľ nie je povinný uhradiť vám celú faktúru za pobyt, rekreačný príspevok predstavuje 55 % z toho, čo za dovolenku miniete, a jeho výška je pre každého zamestnanca rovnaká. Za jeden kalendárny rok je to maximálne 275 eur, ktoré môžete "minúť” naraz alebo si ich rozdeliť aj na viac pobytov pod podmienkou, že vždy budú trvať minimálne dve noci.

Pokiaľ pracujete na skrátený pracovný úväzok, máte nárok na pomerný príspevok. Ak je to polovičný úväzok, zamestnávateľa môžete požiadať maximálne o 137,50 eura.

Živnostníci môžu tiež profitovať z príspevkov na rekreáciu. Výdavky na dovolenku si totiž môžu dať do nákladov. Podmienkou je, aby činnosť vykonávali minimálne 24 mesiacov. Do nákladov si môžu dať 55 percent z výdavkov na dovolenku, maximálne však 275 eur za rok.

Anketa: Majú zamestnanci záujem o rekreačné poukazy?

PhDr. Peter Mičko, marketingový manažér Kúpele Lúčky: Áno, zaznamenali sme zvýšený záujem o využite poukazov. Je to podľa nás dobrý spôsob, ako podporiť zdravie a k tomu si užiť oddych a zábavu v kúpeľoch. Samozrejme, klient u nás môže využiť rekreačný poukaz a spojiť tak prijemný pobyt v malebnej liptovskej prírode s liečebnými účinkami našej minerálnej vody spolu s odbornou liečbou, ktorú poskytujeme. Netreba zabudnúť na to, aby sa klient najskôr u zamestnávateľa informoval, či má na poukaz nárok a akou formou je pre neho dostupný. Ponúkame možnosť využiť rekreačný poukaz aj na doplatok v indikačnej skupine B cez zdravotnú poisťovňu. V tomto období začínajú doplatky pri skupine B už od 17 eur na osobu a noc a vďaka poukazu tak môže cena za pobyt klesnúť až pod 8 eur na osobu a noc, čo môže byť pre pacientov veľmi lákavá ponuka.

Mgr. Adriana Žilová, obchodno-marketingový úsek, Kúpele Sliač: Od začiatku roka sme zaznamenali zvýšený záujem o pobyty v našich kúpeľoch, aj v súvislosti s možnosťou uhrádzania príspevku na rekreáciu. Ponúkame klasické liečebné pobyty hradené zdravotnou poisťovňou, ale aj pobyty komerčné, ktoré si klient platí sám, takzvané samoplatecké pobyty. V ponuke máme širokú škálu pobytov s rôznym trvaním od dvoch nocí, aj s rôznym obsahom (s procedúrami, lekárskou prehliadkou, konzultáciou…). Na samoplatecké pobyty a na kúpeľnú liečbu typu B je možné si u nás uplatniť aj rekreačný poukaz. Dokladom je faktúra alebo potvrdenie o absolvovaní pobytu alebo kúpeľnej liečby typu B v našich kúpeľoch.

Ako si uplatniť rekreačný poukaz

Firmy majú dva spôsoby, ako môžu príspevky na rekreáciu hradiť.

1. Zamestnancom poskytnú kartu s kreditom vo výške maximálneho ročného príspevku. Vy ju môžete použiť už pri platení za pobyt vopred, pričom sa vám automaticky preráta 55 % z celkovej ceny pobytu.

Výhodou týchto kartičiek je, že pre zamestnanca predstavujú najjednoduchší spôsob čerpania benefitu. Nevýhodu pocítia zamestnávatelia. Za takéto kartičky totiž musia zaplatiť sprostredkovateľské poplatky pre firmu, ktorá ich prevádzkuje. Rekreačné zariadenia, v ktorých by ste takouto kartou zaplatili, budú takisto "kartičkovej spoločnosti” platiť provízie z vášho pobytu.

2. V ubytovacom zariadení si dáte na svoje meno vystaviť faktúru za pobyt. S touto faktúrou prídete za svojím zamestnávateľom a ten vám zaplatí 55 % zo sumy, maximálne však 275 eur.

Výhodou tohto spôsobu je, že zamestnávateľ ani hotely nemajú vyššie náklady kvôli províziám. Nevýhodou je zvýšená byrokratická záťaž a tiež fakt, že nie všetky zariadenia musia byť ochotné vystaviť faktúru pre fyzickú osobu. Takúto možnosť by ste si mali preveriť vždy vopred.

Zdroj: platy.sk

Zaujímavosti rekreačných poukazov

Využiť ich nemusíte len pre seba. Zamestnávateľ vám v rámci rekreačného príspevku musí uhradiť aj náklady na manželku, deti, súrodencov a kohokoľvek, kto s vami pobyt absolvuje.

Môžete si ním dať zaplatiť aj letný tábor, lyžiarsky zájazd alebo akýkoľvek pobyt, ktorý vaše dieťa absolvuje v čase letných prázdnin.

Rekreačný príspevok je oslobodený od daní a odvodov – dostanete ho teda v plnej výške a nemusíte z neho nič odvádzať.

Ak o príspevok požiadate, zamestnávateľ vás nesmie znevýhodňovať oproti ostatným – napríklad tým, že vám nevyplatí odmeny.

Na toto si pri využívaní benefitu dávajte pozor

Myslíte na to, že zamestnávateľ vám zaplatí len 55 % z ceny pobytu, a to maximálne vo výške 275 eur.

Rekreačný poukaz môžete použiť len na dovolenku na Slovensku, ktorá trvá minimálne dve noci.

Vždy si dopredu overte, či hotel, penzión, alebo iný prevádzkovateľ rekreačný poukaz akceptuje – respektíve či vám na záver pobytu vystaví faktúru na vaše meno.

Zdroj: platy.sk

Čo musia od zamestnávateľa dostať pracujúci na zmluvu a čo dohodári

Dohodári

  • Zamestnávateľ im musí vyplácať aspoň minimálnu mzdu. V tomto roku je hodinová minimálna mzda vo výške 2,989 eura. To znamená, že ak za mesiac odpracujete 40 hodín na dohodu, zamestnávateľ vám musí vyplatiť v hrubom aspoň 119,56 eura.
  • Majú nárok na voľno v prípade dôležitých osobných prekážok v práci. Zamestnávateľ im preto musí poskytnúť voľno napríklad na návštevu lekára. Na rozdiel od riadnych zamestnancov však majú nárok len na neplatené voľno. Zamestnávateľ im naďalej nemusí poskytnúť voľno na presťahovanie ani na nájdenie nového pracovného miesta, ak dostanú výpoveď.
  • Týkajú sa ich aj ustanovenia o pracovnom čase. Počas 24 hodín nemôžu ľudia pracujúci na dohodu odpracovať viac ako 12 hodín. Mladiství zamestnanci môžu v priebehu 24 hodín odpracovať maximálne 8 hodín.

Pracujúci na zmluvu

Dovolenka

  • Ľudia zamestnaní na pracovnú zmluvu majú nárok na minimálne štyri týždne platenej dovolenky za rok a po dosiahnutí 33 rokov na päť týždňov. Dohodári zostali o dovolenku naďalej ukrátení.

Obedy

  • Riadnym zamestnancom musí zamestnávateľ zabezpečiť po odpracovaní viac ako štyroch hodín jedlo alebo im poskytnúť stravný lístok. Minimálna suma stravného lístka je v súčasnosti 3,60 eura, z čoho musí zamestnávateľ uhradiť 55 percent. Dohodári môžu dostať stravné lístky, len ak im ich zamestnávateľ prizná v kolektívnej zmluve.

Odstupné pri výpovedi

  • Zamestnanci pracujúci na zmluvu majú nárok na odstupné, ak pre zamestnávateľa odpracovali aspoň jeden rok. Dohodárov je možné aj naďalej prepustiť bez nároku na odstupné.

Odchodné pri odchode do dôchodku

  • Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po získaní nároku na dôchodok odchodné vo výške minimálne jednej mzdy. Ak niekto pracuje len na dohodu, nárok na odchodné mu nevznikne.

Komplikovanejšie prepustenie

  • Zamestnanec pracujúci na zmluvu, ktorý dostane výpoveď, má nárok na výpovednú lehotu jeden až tri mesiace v závislosti od toho, ako dlho pre firmu pracuje. Dohodári majú nárok len na 15-dňovú výpovednú lehotu. Zamestnávateľ nemusí prepustenie dohodára ani špeciálne zdôvodňovať.

Bonusy za prácu cez sviatok, cez víkend a v noci

  • Za prácu nadčas, nočnú prácu a prácu cez sviatky majú zamestnanci nárok na mzdové zvýhodnenie, respektíve náhradu mzdy za sviatok. Od mája minulého roku majú nárok na príplatok aj vtedy, ak pracujú v sobotu alebo v nedeľu. Dohodárom nemusia zamestnávatelia v týchto prípadoch dávať žiadne príplatky. Bez ohľadu na to, kedy pracujú, dostanú len základný plat.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dohodári #rekreačné poukazy #rekreačný poukaz