Ženy zarábajú menej, lebo sú na horšie platených pozíciách

Žena s mužom pracujú v jednej firme. Napriek tomu, že sú na rovnakej pozícii, ich finančná odmena nie je zhodná. Štatistika hovorí, že na Slovensku zarába žena o deväť percent menej. Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk.

24.03.2019 06:00
mama, dcéra, škola, rysovanie Foto:
Ženy predstavujú 52 % celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 % zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 % z európskych začínajúcich podnikateľov.
debata

Rovnaká pozícia nemusí znamenať rovnaký plat. Táto známa skutočnosť platí najmä z dôvodu, že v našej spoločnosti stále pretrvávajú rodové nerovnosti. Tie sa sú aj v platoch. Ženy na rovnakom mieste ako ich mužskí kolegovia zarobia takmer o desatinu menej. Ukazuje sa aj, že ženy majú v porovnaní s mužmi často nižšie platové očakávania. Bohužiaľ, tieto skutočnosti sa prejavujú už pri pracovných pohovoroch. V mnohých prípadoch platí, že ženy si pýtajú menej ako opačné pohlavie.

Celkový rozdiel medzi platmi žien a mužov je omnoho priepastnejší. Zárobky nežnejšieho pohlavia sú totiž viac ako o pätinu nižšie. V tomto prípade sa však zrejme ukazuje, že dôvodom je skutočnosť, že na Slovensku sú odvetvia, v ktorých dominujú ženy, platené horšie, ako tie, v ktorých zase naopak dominujú muži. Kým odvetvím s najvyšším podielom reagujúcich uchádzačiek na Profesia.sk je zdravotníctvo a sociálna práca, u mužov ide o elektrotechniku a energetiku.

Platový progres žien ovplyvňuje materská dovolenka

Jedným, z faktorov, ktoré výrazne ovplyvňujú pracovný život žien, je materská dovolenka. Hoci v niektorých štátoch Európy je vidieť, že po narodení dieťaťa odchádzajú na istý čas z práce aj otcovia namiesto matiek, na Slovensku to bežné nie je. Aj to je jeden z dôvodov, prečo medzi platmi pohlaví sú takéto rozdiely. Kým žena odchádza na materskú dovolenku a je mimo pracovného prostredia niekoľko mesiacov či rokov, jej mužský kolega zostáva v práci a zažíva často kariérny rast. Ten je väčšinou sprevádzaný mzdovým progresom. Návrat žien do práce po kariérnej pauze neskôr nebýva ľahký. Kolegyne, ktoré sú zároveň matkami detí do 10 rokov, stretáva na pracovisku 37 % zamestnancov. Najviac s nimi spolupracujú pracovníci zákazníckej podpory, textilného priemyslu, štátnej správy a bankovníctva.

Nedávny medzinárodný prieskum Paylab Data Research pritom ukázal, že najotvorenejší prístup majú matky na pracoviskách vo Fínsku a v Chorvátsku. Naopak, najnižšiu mieru otvorenosti voči matkám majú spomedzi 9 sledovaných krajín zamestnanci na Slovensku. Práve na Slovensku a v Českej republike zažívajú zamestnanci najnižšiu pracovnú interakciu s matkami v kolektívoch.

Štatistiky hovoria v neprospech žien

Európsky štatistický úrad Eurostat pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa žien vydal štatistiku o zamestnanosti žien v EÚ a porovnal ju so zamestnanosťou mužov. Vo vekovej kategórii 20 až 64 rokov bola za rok 2017 zamestnanosť na úrovni 66,5 %, teda o 11,5 % menšia ako v prípade mužov (78 %). Najnižšie rozdiely v zamestnanosti medzi pohlaviami majú v Lotyšsku (1 %), vo Fínsku (3,5 %), Švédsku (4 %) a v Litve (4,3 %).

Na druhej strane rebríčka sú krajiny ako Malta, ktorá má o 24 % menej zamestnaných žien ako mužov, nasleduje Taliansko (19,8 %) a Grécko (19,7 %). Slovensko má rozdiel v zamestnanosti pohlaví na úrovni 12,8 % v neprospech žien. Ak si porovnávame dlhšie obdobie, tak za posledných päť rokov nerovnosť pohlaví v prípade zamestnanosti poklesla naprieč štátmi EÚ o 0,7 % (z 12,2 % v roku 2012 na 11,5 v roku 2017). Pokles sa týka 16 členských štátov EÚ. Jeden z najväčších poklesov nerovnosti v zamestnanosti bol zaznamenaný práve na Slovensku (- 2,7 %), ale aj v Nemecku (-2,6 %), Luxembursku (- 6,5 %) či na Malte (- 7,3 %). V niektorých krajinách však nerovnosť vzrástla. Ide o 11 krajín EÚ. Najviac v Maďarsku (+4,2 %), Írsku (+ 3,5 %) a Bulharsku (+2,4 %).

„Veľký rozdiel je aj v tom, či žena má, alebo nemá dieťa, prípadne viac detí. V roku 2017 bola miera zamestnanosti bezdetných žien v EÚ na úrovni 66 %, u mužov bez detí to bolo 74 %. Žena musí viac zosúladiť prácu a starostlivosť o rodinu ako muž. Preto bolo v roku 2017 v EÚ zamestnaných na čiastočný úväzok 32 % žien v porovnaní s 9 % mužov,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Ženy predstavujú 52 % celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 % zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 % z európskych začínajúcich podnikateľov. Iba pätina podnikov v EÚ, ktoré začali ako startupy (začínajúce podniky s inovatívnym nápadom) s rizikovým kapitálom, patrí ženám. Ženy podľa Európskej komisie takisto v biznise menej inovujú ako muži.

Rozdiel v platoch žien a mužov

Celkový rozdiel 23,30 %
Rozdiel na rovnakých pozíciách 9 %

Porovnanie rozdielov Slovenska a susedov Slovensko:

Celkový rozdiel 23,30 %
Rozdiel na rovnakých pozíciách 9 %

Česká republika

Celkový rozdiel 22,30 %
Rozdiel na rovnakých pozíciách 10 %

Maďarsko

Celkový rozdiel 21,40 %
Rozdiel na rovnakých pozíciách 9 %

Odvetvia s najvyšším podielom zamestnaných matiek s deťmi do 10 rokov

  1. Personalistika
  2. Zákaznícky servis
  3. Textilný, kožiarsky a odevný priemysel
  4. Verejná/štátna správa
  5. Bankovníctvo
  6. Topmanažment
  7. Obchod
  8. Ekonomika, financie a účtovníctvo
  9. Administratíva
  10. Cestovný ruch, gastro a hotelierstvo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #platy #ženy