Vyjednajte si lepší plat

Ženy zarábajú menej ako muži takmer na celom svete. Platové rozdiely na rovnakej pozícii medzi ženou a mužom však v mnohých prípadoch nie sú až také neprekonateľné.

26.03.2019 06:00
žena, stolička Foto:
Preštudujte si dôkladne pracovnú náplň daného pracovného miesta a nebojte sa požiadať o úpravu pracovnej pozície na relevantnejšiu úroveň.
debata (1)

Na Slovensku ide o 9-percentný rozdiel v platoch na rovnakej pracovnej pozícii v neprospech žien. Ženy v súčasnosti dokážu dosiahnuť vyššie platové ohodnotenie, ak by boli asertívnejšie a nebáli sa otvoriť so zamestnávateľom tému o zvýšení platu. Portál Platy.sk pripravil pre ženy zopár rád, na čo pri vyjednávaní nezabúdať.

1. Prieskum a trhová hodnota

S pracovnými pozíciami je to ako na realitnom trhu s nehnuteľnosťami. Majú svoju trhovú hodnotu a najlepším spôsobom, ako to zistiť, je porovnať si plat na dostupných online platových portáloch. Ďalším zdrojom informácií sú rôzne personálne agentúry alebo headhunteri.

2. Poznajte svoje Return on Investments

Každý nový zamestnanec je pre firmu posila a prináša do firmy svoju pridanú hodnotu. Zamyslite sa a presne si vypočítajte, čo všetko viete ponúknuť firme a ako jej reálne pomôžete dosiahnuť stanovené ciele prostredníctvom svojich znalostí a zručností. Plat je obojstranná dohoda, keď mi spoločnosť ponúkne miesto, znamená to, že som pre ňu najlepší možný kandidát. Buďte si vedomí svojich silných, ale aj slabých stránok.

3. Buďte viac náročné pri výbere práce

Platové ohodnotenie na pozíciách sa líši aj podľa odvetvia, regiónu a veľkosti firmy. Bežné pozície ako účtovník, office manažér alebo marketingový pracovník, rovnako aj iné špecializované pozície, sú spravidla lepšie platovo ohodnotené v silných odvetviach ako IT, farmaceutický priemysel, energetika, telekomunikácie, elektrotechnika a podobne. Viac zarobíte aj vo veľkých spoločnostiach so zahraničným vlastníctvom a platy sú tiež vyššie vo väčších mestách.

4. Neprezrádzajte výšku súčasného platu

Na pohovore neprezrádzajte váš plat v predchádzajúcom zamestnaní s odôvodnením, že to nepovažujete za potrebné, keďže to bola iná pozícia, iný región, iná situácia a podobne. Informovaním personalistu o výške platu sa dostávate do nevýhodného postavenia, pretože personalista sa bude orientovať podľa vášho predchádzajúceho platu a nie podľa aktuálnej trhovej hodnoty danej pozície.

5. Diskutujte o plate

Mnoho žien sa bojí otvoriť tému o plate, pretože sa boja negatívnych reakcií, ktoré so sebou táto téma nesie. Zároveň sa boja toho, že budú vnímané v negatívnom svetle. Tu si treba uvedomiť, že už nie ste tínedžer, ktorý sa obáva reakcie rodičov a niekoľko minút nepohodlia a negociácie môže v konečnom dôsledku priniesť peniaze v hodnote dovolenky. Navyše myslite na to, že muži vyjednávajú bežne a oveľa suverénnejšie.

6. Majte pripravený Number game Plan

Nemusíte hneď akceptovať iniciačnú ponuku. Majte v hlave jasnú predstavu o tom, čo je vaša najnižšia možná akceptovaná suma a aká je vaša žiadaná suma, s ktorou budete spokojná a nebojte sa ju vysloviť. Zamestnávateľ má tiež platový rozsah (budget) na danú pozíciu a snažte sa nájsť dohodu, ktorá bude prijateľná pre obe strany. Snažte sa vyjednať čo najvyšší možný základný alebo fixný plat, nezávisle od ponúkaných finančných a nefinančných benefitov. Práve z tohto platu sa odvíja gro odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne, čo má následne priamy vplyv na výšku sociálnych dávok a váš budúci dôchodok.

7. Vypýtajte si relevantný názov pozície

Preštudujte si dôkladne pracovnú náplň daného pracovného miesta a nebojte sa požiadať o úpravu pracovnej pozície na relevantnejšiu úroveň. Ak máte niekoľkoročnú prax, nebojte sa požiadať o slovíčko Senior na svojej pozícii. Myslite na budúcnosť. Dobre znejúca pracovná pozícia môže pomôcť v životopise aj v budúcej kariére. Rovnako zareagujte, ak vám zamestnávateľ neustále pridáva nové zodpovednosti. Nikto nechce náročnejšie úlohy bez protihodnoty.

8. Obmedzte neplatenú prácu

Na pracujúce ženy zväčša čaká doma takzvaná druhá šichta, a to starostlivosť o deti a príbuzných a práca v domácnosti. Ženy vykonávajú väčší objem neplatenej práce oproti mužom. Snažte sa dohodnúť v domácnosti pravidlá a rozložiť zdroje.

Článok je publikovaný na portáli Platy.sk. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Práca a kariéra