Viete, ako reagovať na plat zverejnený v pracovnej ponuke?

Našli ste si pracovnú ponuku so zaujímavou náplňou práce, no plat, ktorý firma ponúka, sa vám zdá nízky? Nemusí však byť finálny.

06.04.2019 06:00
pohovor, práca, zamestnanie Foto:
Podľa zákona zamestnávateľ nemusí zverejniť presný a finálny plat, ktorý na danú pozíciu ponúka.
debata

Na povinné zverejňovanie platov, ktoré funguje od mája 2018, sa uchádzači tešili. Dovtedy neprekonateľné tabu o platoch vo firmách sa malo konečne prekonať. Keď sa začala zverejňovať základná zložka mzdy, v mnohých prípadoch bola skôr sklamaním. V tejto súvislosti je však dôležité spomenúť, že platy, ktoré firmy zverejňujú, sú často len zákonné minimum, ktoré tam musia uviesť. Pre vás to znamená priestor na vyjednávanie a ideálny východiskový bod. Ako na to?

Keďže v zákone nie je jasne stanovené, v akej forme musí byť minimálny základný plat, v praxi vidíme plat zverejnený množstvom rôznych spôsobov. Viacerí zamestnávatelia uvádzajú skutočné minimum, ktoré na danú pozíciu ponúkajú, s formulkou, že finálny plat bude závisieť od skúseností a znalostí kandidáta. Ďalší zverejňujú platové rozpätie a iní zas ponuku platu dopĺňajú informáciami o príplatkoch. Nájdu sa dokonca takí, ktorí v pracovnej ponuke pri plate uvedú hodnotu minimálnej mzdy na Slovensku, aj keď je jasné, že náplň práce a zodpovednosti sú pri výkone daného povolania bežne hodnotené vyššími sumami. Každý z týchto zamestnávateľov robí všetko v zmysle zákona, no vy ako uchádzač v skutočnosti neviete, koľko by ste mohli zarobiť. Všetko totiž závisí od vašich znalostí, vzdelania a schopnosti vyjednať si férový plat.

Minimálny základný plat v zákone

Podľa zákona zamestnávateľ nemusí zverejniť presný a finálny plat, ktorý na danú pozíciu ponúka. Povinné je zverejnenie minimálnej základnej zložky mzdy, teda suma, ktorá nesmie byť pri podpise zmluvy nižšia, než je tá v ponuke. Keďže firma dopredu nevie, či jej na pracovnú ponuku zareaguje absolvent alebo skúsený pracovník s niekoľkoročnou praxou, zverejní taký plat, ktorý by bez problémov dala absolventovi bez praxe. Tí, ktorí už majú skúsenosti, si, samozrejme, na pozícii dokážu vypýtať viac. Informácia o ponúkanej mzde, aj keď sa zdá nízka, pre vás znamená skvelý odrazový mostík pri vyjednávaní o plate, keď vám pracovnú pozíciu ponúknu.

Príklad z praxe

Už sedem rokov pracujete ako java programátor. Na pracovnom portáli ste našli zaujímavú ponuku na pozíciu senior java developera v Banskej Bystrici s ponúkanou mzdou od 1 350 eur aj s formulkou „finálna úroveň mzdy závisí od individuálnych schopností a skúseností vybraného kandidáta“. V platovom dotazníku ste zistili, že priemerný plat na vašej pozícii je vzhľadom na roky skúseností a región, kde pracujete, 1 666 eur. Pri vyjednávaní poviete, že vaša predstava o plate je v rozmedzí od 1 650 do 1 800 eur. Keďže zamestnávateľ zoberie do úvahy vaše skúseností, ponúkne vám plat vo výške 1 700 eur, aj keď v inzeráte uviedol 1 350.

Programátora nahraďte svojou pracovnou pozíciou a situáciu z príkladu môžete aplikovať priamo na seba. Vždy, keď natrafíte na pracovnú pozíciu, na ktorú chcete reagovať pre lákavú náplň práce, ale odradí vás nízka ponúkaná mzda, si v platovom dotazníku na Platy.sk overte, aký je tam priemerný plat. Možno zistíte, že ponúkaná mzda je na trhu práce adekvátna alebo objavíte potenciál na vyjednanie si podstatne vyššej sumy. V každom prípade máte vždy právo o finálnej mzde diskutovať. Nezabúdajte, že rozhovor s personalistom vám o konkrétnej platovej ponuke ušitej priamo pre vás povie viac, ako zavrhnutie pracovnej príležitosti už pri pohľade na inzerát.Článok je publikovaný na portáli Platy.sk. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk

Zdroj: platy.sk

Nebojte sa pracovných inzerátov v cudzom jazyku

Ponuky, ktoré sú napísané v cudzom jazyku, uchádzačov odrádzajú. Ponúkané mzdy sú však výrazne vyššie. Drvivá väčšina ponúk na najväčšom pracovnom portáli Profesia.sk je uvedená v slovenskom jazyku. Ukazuje sa, že na inzeráty v domácom jazyku reaguje viac uchádzačov, ako na tie, ktoré sú napísané v angličtine a nemčine. Z pohľadu uchádzačov to však môže byť chyba. Ponuky v cudzom jazyku totiž ponúkajú výrazne vyššie platy.

Takmer 85 percent ponúk na Profesia.sk je uvedených v slovenčine. Inzerátov v anglickom jazyku je zďaleka menej, tvoria niečo vyše 10 percent z celkovej ponuky. Takmer ojedinelé sú ponuky v nemeckom jazyku. V roku 2018 tvorili 0,4 percenta z celkovej ponuky. Počet pracovných príležitostí v cudzích jazykoch je pritom stále vyšší. Spôsobuje to aj skutočnosť, že na Slovensku je čoraz viac zahraničných zamestnávateľov, ktorí od niektorých zamestnancov nevyžadujú znalosť slovenčiny. Najviac takýchto pracovných ponúk je v hlavnom meste.

Nižší ohlas

Firmy, ktoré sa snažia získať čo najviac uchádzačov, by však podľa štatistík mali písať pracovné ponuky najmä v slovenčine. V priemere totiž platí, že ak napíšu inzerát v slovenskom jazyku, zareaguje naň viac ľudí. Jedna ponuka práce v domácom jazyku totiž zaujme v priemere takmer 16 ľudí. Ak je pracovná ponuka uverejnená v angličtine, počet uchádzačov býva v priemere nižší. Na jeden inzerát v takomto prípade zareaguje zhruba sedem ľudí. Ešte nižší ohlas je na pracovné ponuky, ktoré sú napísané v nemčine. Na takéto ponuky práce zareaguje v priemere necelých šesť uchádzačov.

Vyššie zárobky

Uchádzači, ktorí ovládajú angličtinu či nemčinu, môžu za vidinou vyššieho platu skúsiť reagovať na pracovné ponuky napísané v týchto jazykoch. Analýza najväčšieho pracovného portálu na Slovensku totiž ukazuje, že by im to mohlo priniesť vyššiu mzdu. Kým priemerný uvádzaný plat v ponukách v slovenčine v období od mája 2018 do polovice marca 2019 predstavoval 998 eur, inzeráty v cudzom jazyku ponúkali výrazne viac. Ak bola ponuka napísaná v angličtine, išlo zhruba o 45 percent vyššiu mzdu, teda 1 444 eur. V prípade nemeckých ponúk bol dokonca ponúkaný plat až o 73 percent vyšší, teda 1 731 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #cudzí jazyk #Práca a kariéra