Zamestnávatelia bojujú o IT špecialistov

Hoci sú informačné technológie žiadaným a perspektívnym odborom, špecialistov v tejto oblasti je stále nedostatok.

27.04.2019 06:00
IT, ekonóm, práca, počítač, žena, muž Foto:
Zmienený spôsob ,,podchytávania" informatikov na vysokej škole by pre zamestnávateľov mohol byť cestou, ako sa vyhnúť problémom v budúcnosti.
debata

Podľa IT Asociácie Slovenska ich na pracovnom trhu momentálne chýba asi 10-tisíc. Ak bude tento trend pokračovať, na budúci rok by ich mohlo chýbať už 25-tisíc. Niektoré firmy sa to preto rozhodli riešiť tým, že si informatikov zabezpečujú už počas ich štúdia na vysokej škole.

Na trhu práce je dnes taký nedostatok IT odborníkov, že to môže mať negatívny dosah na celú krajinu. Mohlo by to totiž oslabiť konkurencieschop­nosť slovenskej ekonomiky a vytváranie nových pracovných miest. To, že je týchto špecialistov tak málo, súvisí podľa odborníkov aj so zle nastaveným vzdelávacím systémom, ktorý nedokáže pokryť dopyt na pracovnom trhu. Veľa informatikov navyše odchádza za výhodnejšími podmienkami do zahraničia, mnohí Slováci tam IT odbory aj študujú.

„Problémy s nedostatkom ľudí sme museli vyriešiť tak, že si ich vychováme sami,“ prezradil Martin Klír zo spoločnosti Aliter Technologies. Vo firme spustili projekt platenej stáže, takzvaného inkubátora. Vďaka tomu dávajú šancu ľuďom, ktorí v tejto oblasti nemajú profesionálne skúsenosti.

„Prvoradé je, že ich problematika zaujíma a chceli by týmto smerom rozvíjať svoje schopnosti. My dáme šancu účastníkovi projektu vyskúšať si rôzne roly a snažíme sa pritom identifikovať pozíciu, ktorá mu najviac vyhovuje. Ak existuje vzájomná spokojnosť, môže zamestnanec prejsť na konkrétne oddelenie a ďalej sa rozvíjať. Je to klasická "win-win“ situácia, keď spoločnosť získa kvalitného zamestnanca, ktorý by možno inak nedostal šancu zamestnať sa na takej pozícii,“ vysvetlil odborník.

Prví absolventi inkubátora sú z projektu nadšení. „Dva roky práce v technologickej spoločnosti počas štúdia mi dali viac ako škola,“ pochválil program Michal Kupči, technology consultant firmy Aliter Technologies. Podľa ďalšieho absolventa inkubátora Martina Madudu, ktorý dnes v rovnakej spoločnosti pôsobí ako HW designer, mu „projekt umožnil robiť prácu svojich snov“.

Zmienený spôsob „podchytávania“ informatikov na vysokej škole by pre zamestnávateľov mohol byť cestou, ako sa vyhnúť problémom v budúcnosti. Keby totiž výrazný nedostatok IT špecialistov pretrvával, plánovanú digitalizáciu firiem by nemal kto robiť.

Aj keď ministerstvo hospodárstva už pred troma rokmi predstavilo štátnu koncepciu s názvom Priemysel 4.0 (Inteligentný priemysel pre Slovensko), veľa sa o nej nehovorí. Pritom je dôležitá. Podľa medzinárodného prieskumu by totiž priemyselné spoločnosti v Európskej únii do roku 2020 mali do technologického rozvoja každoročne investovať priemerne päť percent príjmov. Investície sa budú týkať digitálnych technológií, informačných systémov, softvéru, no aj vzdelávania zamestnancov.

Firmy to musia spraviť, aby boli konkurencieschopné. V praxi to znamená, že v Európe prebehne tzv. digitálna revolúcia. Kto ju však bude robiť na Slovensku, keď je tu IT odborníkov ako šafranu? Čo ak ich naozaj bude chýbať 20– či 25-tisíc? „To hraničí s otázkou, či tú digitalizáciu bude mať kto spraviť,“ varoval už v minulosti Mário Lelovský, prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Práca a kariéra #IT špecialisti