Zdravotne znevýhodnení majú problém nájsť si prácu

Zamestnávanie ľudí so zdravotným znevýhodnením je téma, nad ktorou visí v našej spoločnosti stále otáznik. Minulý rok si na pracovnom portáli Profesia.sk vytvorilo životopis takmer 2-tisíc takýchto uchádzačov.

28.04.2019 06:00
ZŤP, ŤZP, invalid Foto:
Z uchádzačov o prácu, ktorí si v roku 2018 vytvorili životopis na pracovnom portáli Profesia.sk, boli takmer dve percentá so zdravotným znevýhodnením.
debata (2)

Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa Profesia rozhodla venovať tejto téme podrobnejšie. Vníma totiž nedostatočný prienik hendikepovaných ľudí na slovenskom trhu práce. Aj z tohto dôvodu hľadá spôsoby, ako túto problematiku riešiť.

V súvislosti s vnímaním kolegov, ktorí majú zdravotné postihnutie, sú pomerne veľké rozdiely medzi tými, ktorí túto skúsenosť majú, a tými, ktorí s ľuďmi so znevýhodnením nikdy nepracovali. Tí, ktorí v súčasnosti majú kolegu so zdravotným znevýhodnením, označujú túto skúsenosť ako pozitívnu vo vyše 37 percentách prípadov. Ak sa pozrieme na zamestnancov bez skúseností s takýmito kolegami, za pozitívum to považuje iba šesť percent ľudí.

To nasvedčuje, že množstvo ľudí môže mať dnes voči takým kolegom predsudky. Veľkým pozitívom je však skutočnosť, že omnoho lepšie vnímanie takých kolegov majú ľudia, ktorí s nimi majú skúsenosti. V tomto prípade tak ide o impulz pre zamestnávateľov, ktorí by takým uchádzačom mohli dať priestor najmä v súčasnosti. Množstvo firiem naráža totiž na problém, keď nevie nájsť nielenže vhodných ľudí na dané pozície, ale problém je tiež získať takých zamestnancov, ktorí sú ochotní pracovať.

Spoločnosť Profesia sa rozhodla podporovať skupinu ľudí so zdravotným znevýhodnením na trhu práce. Aj z tohto dôvodu od 1. marca sprístupnila všetkým svojim klientom databázu životopisov ľudí so zdravotným znevýhodnením zadarmo. Každý klient si tak bude môcť prezerať životopisy ľudí, ktorí mali záujem o pridanie do tejto špecializovanej skupiny bezplatne. Možnosť narábať s databázou životopisov uchádzačov otvorených novým príležitostiam je u klientov jednou z najčastejšie využívaných spoplatnených služieb spoločnosti Profesia.

„Veríme, že bezplatná možnosť osloviť človeka so znevýhodnením s pracovnou ponukou pomôže nielen firmám, ale aj chráneným dielňam či sociálnym podnikom. Súbežne komunikujeme s neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú ľuďom so znevýhodnením, aby boli pripravení na výberové pohovory a vedeli si životopis cez Profesia.sk vytvoriť správne. Dávame im informácie aj k osobnej či pracovnej asistencii, ktoré im môžu pomôcť najmä v zapracovaní počas skúšobnej lehoty,“ vysvetlila CSR manažérka spoločnosti Profesia Anna Podlesná.

Z uchádzačov o prácu, ktorí si v roku 2018 vytvorili životopis na pracovnom portáli Profesia.sk, boli takmer dve percentá so zdravotným znevýhodnením. Ukazuje sa, že tento podiel sa za posledné roky príliš nemení. Desatina má vyštudovanú vysokú školu. Najväčšia časť uchádzačov so zdravotným znevýhodnením má maturitné vzdelanie. Ľudia s týmto vzdelaním tvorili takmer 40 percent zo životopisov, ktoré si zdravotne postihnutí ľudia vytvorili v roku 2018. Za maturitou nasleduje stredoškolské vzdelanie bez maturity. Takéto vzdelanie má takmer 32 percent uchádzačov. Na treťom mieste skončilo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré absolvovala viac ako desatina ľudí.

Tipy, kde a ako sa môžu zdravotne postihnutí ľudia pracovne realizovať a osobnostne rozvíjať

Ak ste zdravotne znevýhodnený, veľa aspektov vášho života môže byť ťažších či komplikovanejších, ako keby ste zdravotné znevýhodnenie nemali. Aj vy však tvoríte našu spoločnosť, môžete sa rozvíjať, napredovať a dosiahnuť to, čo si zaumienite.

1. Poznajte svoje schopnosti

Viete, aké aktivity a činnosti vykonávať nemôžete. Zamerajte sa však na to, v čom vás vaše zdravotné znevýhodnenie neobmedzuje a rozvíjajte práve tieto svoje schopnosti a prednosti.

2. Nájdite si prácu

Že ste o tom kvôli svojmu znevýhodneniu doteraz neuvažovali? Možnosti existujú. Skúste chránené dielne alebo sa obráťte na rôzne inštitúcie, ktoré združujú a pomáhajú zdravotne znevýhodneným, napr. Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR alebo Slovenský zväz zdravotne postihnutých. Inštitút pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím IPR vám tiež môže pomôcť v rôznych oblastiach.

3. Urobte si svoj projekt

Je niečo, čo ste doteraz chceli urobiť, ale akosi na to nebol čas? Napísať knihu či vytvoriť si blog? Pustite sa do toho. Aj keby výsledok nikdy nemal nikto vidieť, počas práce na svojom projekte sa veľa naučíte a urobíte si radosť. Práve svoje znevýhodnenie môžete využiť ako inšpiráciu. Tak vznikli aj slovenské projekty handicup.sk, parking4disabled alebo lol.go-ok.eu. Bratia Šarinovci majú napr. vlastný podnik Deaf kebab, v ktorom zamestnávajú ďalších nepočujúcich ľudí.

4. Choďte na podujatia

V každom meste sa uskutočňujú zaujímavé podujatia z rôznych oblastí. Zúčastňujte sa na nich, často sú zadarmo alebo za nízky poplatok. A ak by vám nejaké podujatie chýbalo, skúste ho zorganizovať. Beseda s odborníkom či stretnutie ľudí s podobným znevýhodnením už možno vďaka vám vo vašom meste chýbať nebudú.

5. Začnite študovať

V škole si môžete doplniť alebo rozšíriť kvalifikáciu. Ak sa rozhodnete študovať v dennej forme, môžete si vybaviť individuálny harmonogram štúdia. V externej forme prebieha vyučovanie väčšinou v soboty. Akékoľvek prekážky, na ktoré v škole natrafíte, určite vyriešite v spolupráci s vedením školy.

6. Zúčastnite sa na kurze Ak do školy predsa len nemôžete chodiť, vyskúšajte rôzne kurzy. Vďaka nim sa môžete naučiť cudzí jazyk, naučiť sa základy programovania či grafiky. On-line kurzy sú zadarmo a nájdete ich na všelijaké témy. Odporúčame stránky Coursera.com, Codeacademy.com alebo Memrise.com. Môžete tiež skúsiť slovenskú stránku Naucmesa.sk, vďaka ktorej sa sám môžete stať lektorom v oblasti, v ktorej sa vyznáte. Opäť môžete využiť svoje znevýhodnenie a zorganizovať napr. kurz chodenia na vozíčku alebo poslepiačky. Fantázii sa medze nekladú.

7. Staňte sa dobrovoľníkom

Ponúknite svoje skúsenosti nejakej neziskovej organizácii alebo iniciatíve. Možno ste dobrý v angličtine alebo zručný maliar. Vaša pomoc sa určite niekde zíde. Alebo naberte úplne nové skúsenosti ako dobrovoľník v oblasti, v ktorej ste doteraz nepôsobili. Môžete skúsiť projekty volunteer.go-ok.eu alebo www.dobrovolnickecentra.sk.

Zdroj: profesia.sk

Vedeli ste, že…

  • občanov so zdravotným postihnutím „definuje“ zákon o službách zamestnanosti,
  • nárok na dôchodok či príspevky definuje zákon o sociálnom poistení,
  • pracovnoprávne vzťahy upravuje Zákonník práce,
  • všetky náležitosti rieši Sociálna poisťovňa,
  • náležitosti týkajúce sa práce riešia úrady práce.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #ŤZP