Záujem o doučovanie stále rastie

Prvé mesiace roku 2019 priniesli na portál Domelia.sk zatiaľ najväčší prísun nových profilov doučovateľov.

06.06.2019 06:00
doučovanie, škola Foto:
Doučovanie možno rozdeliť do troch skupín – vyučovacie predmety, cudzie jazyky a učenie hry na hudobných nástrojoch.
debata

Záujem o nich neprejavujú iba študenti na zdokonalenie sa v učebných predmetoch, ale aj mnoho iných ľudí, ktorí sa chcú zlepšiť najmä v cudzích jazykoch. Keď porovnáme tieto tri mesiace s rovnakým obdobím spred roka, môžeme vidieť, že počet nových profilov stúpol zhruba o 66 percent. Oproti 4. štvrťroku 2018 je pritom rozdiel ešte výraznejší, keď počet rástol na viac ako dvojnásobok.

Najrozšírenejšia je slovenčina, matematika či cudzie jazyky. Doučovanie pritom možno rozdeliť do troch skupín – vyučovacie predmety, cudzie jazyky a učenie hry na hudobných nástrojoch. Spomedzi predmetov je najpopulárnejšie doučovanie slovenčiny a matematiky, za nimi je biológia, chémia, geografia, dejepis a fyzika. Keď sa pozrieme na ponuku cudzích jazykov, najčastejšie ide o angličtinu a nemčinu. Ďalej sú je to ruština, španielčina či francúzština. Na Domelia.sk však možno nájsť aj lektorov aj na Slovensku menej využívaných jazykov, ako je napríklad nórčina či bulharčina. Hra na hudobných nástrojoch je rozšírená najmenej. Doučovatelia však najčastejšie ponúkajú hodiny hry na klavíri či na gitare.

Analýza portálu Domelia.sk odhalila, že prostredníctvom doučovania si privyrábajú skôr ženy. V profiloch, ktoré ponúkajú doučovanie, majú ženy viac ako 82-percentný podiel. Čísla tiež potvrdzujú, že doučovanie je častá príležitosť na zarobenie si popri štúdiu či popri existujúcej práci. Až 60 percent doučovateľov je vo veku od 15 do 24 rokov, nasledujú ľudia vo veku od 25 do 34 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Práca a kariéra #doučovanie