Začiatkom júla dopyt prevýši ponuku

Jasné platové podmienky a pravidlá. To sú hlavné veci, na ktoré si treba dávať pozor, radí záujemcom o brigádu Darina Mokráňová, výkonná riaditeľka pracovno-personálnej spoločnosti Index Nosluš.

11.06.2019 06:00
dievča, študentka, notebook, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aký je záujem o letné brigády? Ak to porovnáte s minulými rokmi, stúpa alebo klesá?

Záujem o letné brigády je stále veľký. V princípe nevnímame nejakú zásadnú zmenu. Záujem je, ale je aj ponuka na trhu, preto si záujemcovia zatiaľ môžu vyberať. Predpokladám, že začiatkom júla, tak ako každoročne, dopyt prekročí ponuku. Je to spôsobené nielen tým, že mnoho ľudí vníma leto ako možnosť zarobiť si, ale aj tým, že zamestnanci, ktorí pracujú cez rok menej, v lete odrobia viac. Či už sú to študenti, ktorí prázdninujú a majú viac času, alebo ľudia brigádujúci popri zamestnaní, ktorí si mnohokrát v lete čerpajú celozávodné dovolenky. Na brigádach si privyrábajú aj dôchodcovia.

Čo by ste poradili záujemcom o letnú brigádu? Ako by mali postupovať pri jej výbere? Na čo by si mali dávať pozor?

Dobrým ukazovateľom je primeraná mzda. Zdôrazňujem toto slovo, lebo dnes idú mzdy aj na brigádach často hore a ani šesť-sedem eur na hodinu nemusí byť ešte alarmujúcich. No ak vám niekto ponúka neprimerane veľa peňazí za málo práce, je vždy dobré mať sa na pozore. Na overenie agentúry, ale aj zamestnávateľa môžu dobre poslúžiť sociálne siete či webové stránky, takisto rok založenia spoločnosti. Zamestnávateľ by mal s brigádnikom vždy uzavrieť dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o brigádnickej práci študenta a dohodnúť sa s ním na jasných podmienkach. Ak brigádnik kladie doplňujúce otázky a potenciálny zamestnávateľ sa začne „zamotávať“ alebo si protirečiť, je opäť dobré zbystriť pozornosť. Ďalšou možnosťou, ako sa chrániť, je dohodnúť si vyplácanie častejšie ako raz za mesiac. Nie je to pre každého zamestnávateľa jednoduché, ale ak sa to brigádnikovi podarí, riskuje vždy oveľa menej stratených peňazí, ako keď pracuje mesiac či mesiac a pol, a výplatu nakoniec nedostane.

Čo by ste odporučili tým, ktorí pôjdu brigádovať do cudziny?

Treba sa zaujímať o pracovný čas. Aj keď chce brigádnik najmä pracovať a čo najviac zarobiť, aj keď si chce tiež užiť krajinu, do ktorej ide – vždy je potrebné mať jasno v tom, koľko práce pre vás zamestnávateľ má. Jasné platové podmienky a pravidlá platia i tu. Pri práci v cudzine zohráva dôležitú úlohu aj ubytovanie, takisto by ste mali mať jasnú informáciu, kde budete bývať, kto ubytovanie hradí, prípadne možnosť pozrieť si fotografie ubytovania. Brigádnik v žiadnom prípade nesmie pustiť z ruky cestovný doklad – zamestnávateľ vám ho nemá dôvod brať, a ak sa tak deje, začnite sa mať určite na pozore.

S akým finančným ohodnotením možno počítať na brigáde?

Minimálna mzda sa dnes podľa Zákonníka práce začína na troch eurách, pod túto sumu by brigádnik zarobiť nemal. Príjem zvyšujú povinné príplatky za prácu v noci a cez víkend. Vďaka nim sa zárobok aj na horšie platenej brigáde môže stať v týchto dňoch zaujímavým. A ako som uviedla, dnes už nie je výnimkou ani odmena v rozpätí štyroch až piatich eur na hodinu, za krátkodobé nárazové brigády môže byť ešte vyššia.

O ktoré pracovné oblasti či miesta majú brigádnici najväčší záujem?

Brigádnikom väčšinou ide o zarobenie peňazí. Neočakávajú odborné pozície, sú zmierení s pomocnými prácami. Záujem je teda najmä o to, čo je dobre platené. V lete sa brigádnici nebránia ani prácam vonku. Dlhodobo preferujú administratívu alebo marketingovú výpomoc, ale často brigádujú aj za pokladňou či pri predaji tovarov, služieb alebo občerstvenia na rôznych festivaloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brigáda #Práca a kariéra #Index Nosluš #Darina Mokráňová