Robotizáciu a automatizáciu využíva asi tretina výrobných firiem na Slovensku

Priemerne každá tretia firma na Slovensku (30,3 %) z výrobného sektora využíva robotizáciu alebo automatizáciu, a to najmä z radov väčších firiem. Naopak, 60 % firiem, v ktorých je súčasťou ich podnikania výroba, nevyužíva robotizáciu alebo automatizáciu a ani sa ich nechystá implementovať.

01.07.2019 07:00
debata

Ďalšia desatina, ktorá ju v súčasnosti ešte nevyužíva, sa tak v budúcnosti chystá urobiť. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu ČSOB v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank na vzorke 304 spoločností.

V najvyššej miere využívajú automatizáciu alebo robotizáciu väčšie firmy s obratom nad 200 000 eur ročne, a to 37 % z nich. Ďalších 12 % veľkých firiem sa ich chystá implementovať. „Medzi najčastejšími dôvodmi firmy uvádzali zvýšenie produktivity, čo potvrdili takmer tri štvrtiny z nich. Zároveň firmy k automatizácii a robotizácii niektorých činností motivovalo aj zvyšovanie kvality a znižovanie chybovosti (42 %),“ interpretuje výsledky Koloman Buzgó, riaditeľ divízie firemných riešení ČSOB.

Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov firmy uvádzali ako dôvod na treťom mieste (30,3 %), spolu s motiváciou zlacniť automatizáciou a robotizáciou výrobu (tiež 30,3 %). Motivácia sa líšila podľa veľkosti firiem. V malých firmách a u živnostníkov víťazí zvýšenie kvality, ktoré uviedli všetci opýtaní. V stredných a vo veľkých firmách už tri štvrtiny zástupcov spomenuli zvýšenie produktivity ako hlavný dôvod zavedenia robotizácie, resp. automatizácie.

„Platí pritom, že úspora počtu zamestnancov práve automatizáciou a robotizáciou rastie priamo úmerne s veľkosťou firmy a je témou najmä pre stredne veľké a veľké podniky. Zatiaľ čo v prípade malých firiem ide prevažne o zvyšovanie kvality. Necelých 15 % väčších firiem uviedlo, že tým ušetrilo viac ako 10 pracovných miest,“ dodáva Koloman Buzgó.

A prečo firmy robotizáciu nevyužívajú? Automatizácia a robotizácia nie je, samozrejme, využiteľná v každom odvetví. Medzi najčastejšími dôvodmi nevyužívania firmy uvádzali predovšetkým nevhodnosť pri nesériovej výrobe, finančnú náročnosť obstarania a špecifický charakter výroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #robotizácia #Práca a kariéra