Aký plat môžu absolventi očakávať?

Priemerný očakávaný plat čerstvých absolventov po prvýkrát prekonal hranicu 1 000 eur. Mladým Slovákom praje situácia na trhu práce

14.07.2019 06:00
absolvent, práca, počítač, Foto:
Najvyššie platové očakávania majú absolventi troch univerzít v hlavnom meste.
debata

Mzdové očakávania absolventov rastú rýchlym tempom. Vyplýva to z analýzy portálu Profesia.sk. Mladí uchádzači zjavne využívajú situáciu na trhu práce, keď pri zvýšenom počte pracovných ponúk majú často nižšiu konkurenciu.

Priemerný očakávaný plat absolventov v jednotlivých rokoch (v eurách)
2014 931
2015 940
2016 957
2017 995
2018 1 060

Šesťdesiatpäť eur. Taký je rozdiel medzi priemernými očakávaniami absolventov v roku 2018 a čerstvo doštudovanými uchádzačmi v predošlom období. Nárast v očakávaných platoch je najvyšší za posledné roky. Priemerná predstavovaná mzda absolventov bola v minulom roku 1 060 eur. Táto medziročná zmena výrazne predstihla aj minuloročný rekord, keď priemerný očakávaný plat narástol o 38 eur. Vďaka tomu, že počet voľných pracovných miest je stále pomerne vysoký, môžeme očakávať, že platy absolventov budú rásť rýchlo aj v tomto roku.

Najvyššie platové očakávania majú absolventi z troch univerzít v hlavnom meste. Prvé miesto obhájila Slovenská technická univerzita. Očakávaná mzda čerstvo doštudovaných ľudí z tejto školy narástla v porovnaní s rokom 2017 o 105 eur. Za univerzitami v Bratislave skončili platové očakávania absolventov z ďalších troch univerzít, ktoré sú zamerané na techniku – Technická univerzita v Košiciach, Žilinská univerzita a Technická univerzita vo Zvolene. Fakulta informatiky a informačných technológií na Slovenskej technickej univerzite mala v minulom roku absolventov s najvyššími platovými očakávaniami. Ich mzda na výplatnej páske by podľa nich mala byť v priemere 1 502 eur.

Odbory, ktorých absolventi reagovali najmenej na pozície, ktoré súviseli s ich štúdiom

  1. Absolventi prírodných vied reagovali najviac na pozície: administratívny pracovník, obchodný zástupca, asistent.
  2. Absolventi pedagogiky reagovali najviac na pozície: administratívny pracovník, obchodný zástupca, asistent.
  3. Absolventi športových odborov reagovali najviac na pozície: administratívny pracovník, obchodný zástupca, asistent.

Platové očakávania ovplyvňuje skutočnosť, o aké pozície sa absolventi zaujímajú. Ukazuje sa, že nie každý z nich má záujem o to, čo vyštudoval. Minulý rok patrili medzi takýchto absolventov najmä tí, ktorí vyštudovali prírodné vedy, pedagogiku a šport. Absolventi, ktorí si hľadajú prácu mimo svojho odboru, môžu byť však často ovplyvňovaní aj skutočnosťou, že sa im práca, s ktorou súviselo ich štúdium, hľadá ťažšie. Portál Profesia.sk spravil tento rok analýzu, ktorá ukázala, že kým maturitu vyžadovalo vlani 38 percent ponúk, vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa iba 8 percent.

Medzi odvetviami, ktoré vyžadujú vysokoškolské vzdelanie a majú najvyšší podiel ponúk, ktoré sú vhodné aj pre absolventov bez praxe, je najmä farmaceutický priemysel, prekladateľstvo, zákaznícka podpora, zdravotníctvo a sociálna starostlivosť či právo a legislatíva. Naopak, keď sa pozrieme na odvetvia s požiadavkou na vysokoškolský titul 2. stupňa a majú najmenej ponúk vhodných pre absolventov, nájdeme tam najmä vrcholový manažment, umenie a kultúru a telekomunikácie.

Absolventi verejných univerzít s najvyššími platovými očakávaniami (v eurách)
Slovenská technická univerzita 1 279
Ekonomická univerzita 1 137
Univerzita Komenského 1 117
Technická univerzita v Košiciach 1 116
Žilinská univerzita 1 108
Technická univerzita v Zvolene 1 071
Celkový priemerný plat zamestnanca s VŠ vzdelaním 2. stupňa s praxou do jedného roka 1 060
Slovenská poľnohospodárska univerzita 1 048
Univerzita sv. Cyrila a Metoda 1 033
Univerzita Mateja Bela 1 004
Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne 998

V ktorých odvetviach si absolventi VŠ nájdu prácu najľahšie?

  1. Farmaceutický priemysel
  2. Prekladateľstvo a tlmočníctvo
  3. Zákaznícka podpora
  4. Zdravotnícka a sociálna starostlivosť
  5. Právo a legislatíva

V ktorých odvetviach si absolventi VŠ nájdu prácu najťažšie?

  1. Vrcholový manažment
  2. Umenie a kultúra
  3. Telekomunikácie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #absolventi #vysokoškolskí absolventi