Bratislava 1499 eur, Snina 789 eur. Rozdiel v platoch je dvojnásobný

Najväčší rozdiel v zárobkoch na Slovensku je medzi Bratislavou a Sninou. Priemerný základný plat v okrese Snina predstavuje 789 eur v hrubom. Priemerná základná mzda v Bratislave je 1 499 eur. Mzda bratislavského zamestnanca je tak v priemere až o 90 percent vyššia. Vyplýva to z najnovšej analýzy portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

01.08.2019 09:56
debata (75)

Medián v hlavnom meste predstavuje podľa zverejnenej analýzy 1 400 eur. To znamená, že presná polovica ľudí zarába menej a polovica naopak viac. V Snine je tento pomyselný stred omnoho nižší. Medián vo východoslovenskom meste predstavuje 750 eur. Najhoršie zarábajúca desatina bratislavských zamestnancov zarobí menej ako 850 eur v hrubom. Mzda tejto platovej skupiny v Snine je na úrovni minimálnej mzdy. Tá predstavuje v tomto roku 520 eur v hrubom. Najlepšie platení zamestnanci v Snine majú základnú mzdu vyššiu ako 1 200 eur v hrubom. V hlavnom meste je tento údaj viac ako dvojnásobný, a to vyše ako 2 500 eur v hrubom.

V rámci desiatich najhoršie platených okresov podľa webu Platy.sk prevládajú okresy z Prešovského kraja. Je ich až sedem, a to Snina, Stropkov, Medzilaborce, Svidník, Vranov nad Topľou, Bardejov a Sabinov. Dopĺňa ich okres Poltár z Banskobystrického kraja, Turčianske Teplice zo Žilinského kraja a Sobrance z Košického kraja. Medzi desiatimi okresmi s najvyššími platmi je až osem zo západného Slovenska. Sú to Bratislava, Malacky, Trnava, Senec, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín a Nitra. Dopĺňajú ich len Košice a Žilina.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda #plat