Česi potrebujú ľudí, siahajú aj po senioroch

Kríza na pracovnom trhu spôsobená nedostatkom zamestnancov prinútila podnikateľov hľadať pracovníkov aj medzi ľuďmi blížiacimi sa k dôchodkovému veku. Tí pritom predtým patrili medzi zamestnancov najviac ohrozených stratou práce.

31.08.2019 13:46
debata

Ako uviedol server e15.cz, seniorov je v súčasnosti možné bežne vidieť za pokladnicami v supermarketoch alebo aj na stavbách. Počet nezamestnaných vo veku nad 55 rokov sa od roku 2010 znížil o 63 %, vyplýva to z údajov Českého štatistického ú­radu.

„Pred niekoľkými rokmi, než sa trh práce vyčerpal, viacerí zamestnávatelia kategóriu uchádzačov vo veku nad 50 rokov neprávom opomínali. Dnes majú firmy záujem o pracovníkov prakticky akéhokoľvek produktívneho veku,“ povedala Jitka Součková, marketingová manažérka personálnej agentúry Grafton Recruitment. Starší zamestnanci sa podľa nej vyznačujú nízkou fluktuáciou a na rozdiel od mladšej generácie nie sú príliš zvyknutí diskutovať o výške miezd alebo lepších pracovných podmienkach.

„Berieme aj seniorov,“ poznamenal personálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Hochtief CZ Miroslav Kos. Stavbári z Hochtiefu si skúsenejších kolegov cenia okrem iného aj pre zaškoľovanie mladších zamestnancov. "Mladí ľudia mávajú o starších zamestnancoch často negatívny a skreslený obraz. Stačí však niekoľko spoločných projektov aj ich vzťah sa mení. Starší kolegovia sú pre nich vzorom najmä vďaka svojej rozvážnosti, sústredenosti a oddanosti odboru,“ dodal personálny šéf Hochtiefu.

Pred deviatimi rokmi bolo v Česku 49.000 nezames­tnaných, ktorí mali nad 55 rokov. Vlani ich počet podľa štatistikov klesol na 18.000. Miera nezamestnanosti je teraz tesne pod 2 %, čo v rámci Európskej únie znamená rekord. „Firmy určite neprerobia, keď aktívne zapoja starších zamestnancov,“ povedal Tomáš Macků, riaditeľ výskumu agentúry Ipsos. Ako dodal, staršie generácie vítajú aj možnosť pracovať na kratší úväzok a aj to môže byť pre firmy ekonomicky zaujímavé.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #senior