Učiteľ základnej školy zarába menej ako pracovník zákazníckej podpory

Slovenský učiteľ na základnej škole zarobí menej ako pracovník zákazníckej podpory. Ukázala to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Výsledky zo slovenského webu boli porovnávané aj s inými európskymi krajinami.

17.10.2019 11:00
žiaci, škola, učitelia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Analýza bola okrem Slovenska robená aj v ďalších 11 európskych krajinách, kde medzinárodný web Paylab.com prevádzkuje platové portáli. Analýza merala plat učiteľa oproti zárobkom pracovníka zákazníckej podpory, predavača a doktora.

Keď porovnávame plat učiteľa základnej školy na Slovensku s pracovníkom zákazníckej podpory, môžeme vidieť, že pedagogický plat je o približne šesť percent nižší. Deje sa tak aj napriek tomu, že na túto pozíciu sa vo väčšine prípadoch nevyžaduje titul. Až 85 percent ponúk na túto pozíciu na Profesia.sk vyžaduje stredoškolské vzdelanie.

Zarábajú lepšie ako predavači

Horšie ako na Slovensku boli učitelia v Lotyšsku, Srbsku, Maďarsku a Bulharsku.. Spomedzi sledovaných krajín zarábali učitelia základných škôl oproti pracovníkom zákazníckej podpory lepšie iba v štyroch štátoch a to v Českej republike, Fínsku, Rumunsku a Chorvátsku. Slovensko je v strede, na konci skončilo Bulharsko

Keď porovnávame úroveň zárobkov učiteľov na základnej škole s pracovníkmi zákazníckej podpory či platmi predavačov, môžeme vidieť, že Slovensko je v porovnaní s vybranými štátmi niekde v strede rebríčka. Oproti predavačom zarábajú slovenskí učitelia o 17 percent viac.

Treba však zdôrazniť, že napriek tomu, že zárobok učiteľa je oproti predavačovi vyšší, situácia rozhodne nie je ideálna. Na Profesia.sk totiž 23 percent ponúk na predavača požaduje iba základné vzdelanie, 46 percent ponúk uvádza požiadavku stredoškolského vzdelania bez maturity a 27 percent maturitu. Požiadavky sú tak výrazne nižšie.

Najlepšia situácia je v Slovinsku a Chorvátsku. Najhoršie postavenie majú učitelia v Bulharsku. V priemere totiž platí, že učitelia základnej školy tu v priemere dokonca zarábajú horšie ako predavači v obchode.

Najlepšie zarábajú vysokoškolskí pedagógovia

Podľa stupňa školy, najlepšie platy zvyknú mať pedagogickí zamestnanci na vysokej škole a najnižšie učitelia materských škôl. Napríklad v Slovinsku, Rumunsku, Chorvátsku, Bulharsku a v Severnom Macedónsku majú vysokoškolskí pedagógovia až o 50 percent vyššie platy ako stredoškolskí učitelia. Ich postavenie a životný štandard je v krajinách vysoký. Je dokonca porovnateľný so zárobkom doktora. Podľa dát získaných od respondentov je v Rumunsku univerzitný pedagóg naozaj cenený – oproti lekárovi zarobí aj raz toľko.

Na druhej strane v krajinách strednej Európy, Fínsku a Pobaltí nemajú vysokoškolskí učitelia výrazne vyšší plat ako ich kolegovia na strednej škole. Oproti lekárom majú vysokoškolskí učitelia v týchto krajinách plat štandardne nižší približne o tretinu.

Zaujímavý pohľad prináša porovnanie zárobkov pedagógov na vysokej škole a lekárov. Univerzitní pedagógovia zarábajú oproti lekárom najmenej práve na Slovensku a to o 38 percent. Za ním nasleduje Česká republika, Fínsko a Estónsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #učiteľ #pedagóg