Mobil na súkromné účely ľudia nepovažujú za výhodu

Trinásty a štrnásty plat sú benefitom číslo jeden pre uchádzačov o prácu. Ukázal to minuloročný prieskum benefitov, ktorý robila personálna agentúra Grafton Slovakia.

23.10.2019 08:00
peniaze, ruka, písať Foto:
Až 71 % uchádzačov o prácu chce benefit v podobe 13. a 14. platu.
debata (1)

Na druhom mieste sú prémie či bonusy, na štvrtej pozícii iné ako výkonnostné vianočné prilepšenia. Za finančnými benefitmi nasledujú rôzne formy flexibility: pružný pracovný čas, home office alebo dovolenka päť či dokonca viac týždňov za rok. Prieskum prezradil, že viac ako 25 dní dovolenky malo vo svojom ostatnom zamestnaní či dostáva v tom terajšom 13 % respondentov.

Flexibilita sa ukazuje ako jeden z kľúčových benefitov. Patrí k nej nielen posunutý začiatok a koniec pracovného času, ale práve aj dovolenka nad zákonný rámec. Je dôležitá pre rodičov malých detí, ale aj pre mladých ľudí, ktorí vo zvýšenej miere túžia mimo práce cestovať a objavovať nové krajiny.

Nezáujem o vianočné večierky

Zamestnanci nevyhľadávajú napríklad vianočné večierky či darčeky od zamestnávateľa. Na spodných priečkach hitparády sa umiestnili aj stravné lístky alebo možnosť využívať služobný telefón či notebook aj na osobné účely. Nie je to však tým, že by tieto benefity zamestnanci nepožadovali. Naopak, berú ich už ako bežný štandard, a preto by ich zamestnávatelia určite nemali vyhadzovať z balíčka benefitov.

V číselnom vyjadrení až 71 % uchádzačov o prácu chce benefit v podobe 13. a 14. platu, firmy ho doprajú len 28 %. Druhým najväčším nepomerom medzi požadovanými a poskytovanými benefitmi je dovolenka viac ako 5 týždňov: v tomto prípade sú „roztvorené nožnice“ na úrovniach 46 % a 13 %. Ľudia majú spomedzi benefitov najmenší záujem o kanceláriu priateľskú k zvieratám (vo výrobnej sfére o firemnú škôlku), hradené očkovanie, zľavu na firemné výrobky či služby, zľavu u obchodných partnerov a relokačný balíček. K benefitom, ktoré nie sú lákadlami s úmerným ohlasom alebo ich adepti považujú za automatické, patria aj občerstvenie na pracovisku, spoločné stravovanie, parkovacie miesto, bonus pri odporučení zamestnanca, firemné akcie či zvozový autobus.

Novinkou pri výrobných pozíciách je rastúci záujem o benefity súvisiace so zdravotným voľnom alebo s uhrádzaním prvých dní práceneschopnosti a v popredí stále sú aj rôzne vzdelávacie kurzy a školenia. Predchádzajúci prieskum Graftonu ukázal, že nadpolovičná väčšina respondentov – 53,6 % – nemá vo svojom zamestnaní žiadne benefity vyčísliteľné finančne. Tisíc eur či viac k štandardnému príjmu si vo forme rôznych benefitov môže prirátať 1,15 % pracovníkov. Najčastejšou žiadanou hodnotou mesačných benefitov je rozpätie od 100 do 149 eur, uviedlo ju 28,5 % opýtaných.

Teambuildingy aj mobil

To, že zamestnanecké benefity má k dispozícii čoraz viac pracujúcich Slovákov, potvrdzuje aj spoločnosť Profesia. Zamestnávatelia najčastejšie uhrádzajú zábavu v podobe firemných akcií. Analýza portálu Platy.sk vyčíslila, že v roku 2014 bolo na Slovensku vyše 30¤% pracovníkov, ktorým ich zamestnávateľ neposkytoval žiadny benefit. Od tohto obdobia sa však tento podiel každoročne iba znižuje. V súčasnosti platí, že bez zamestnaneckých výhod od svojho zamestnávateľa je necelá štvrtina pracujúcich Slovákov.

Teambuildingy, večierky či husacina. Ukazuje sa, že práve firemné akcie sú na Slovensku najrozšírenejším zamestnaneckým benefitom. V súčasnosti má podujatia uhrádzané firmou k dispozícii približne 34 percent zamestnancov. Na ďalších miestach skončil flexibilný pracovný čas, nápoje nad rámec zákona zadarmo či mobil a notebook na súkromné účely.

Ukazuje sa, že sa zvyšuje podiel firiem, ktoré poskytujú flexibilný pracovný čas, prácu z domu či dovolenku navyše. Ide o dôkaz toho, že zamestnávatelia sa začínajú prispôsobovať mileniálom, ktorých pozícia na trhu práce je čoraz dôležitejšia. Práve pri tejto skupine zamestnancov sa ukazuje, že si strážia svoje súkromie, chcú viac voľného času a nevyhovuje im striktný pracovný čas od 8.00 do 16.30. Za posledné obdobie sa výrazne zvýšil aj podiel zamestnancov, ktorí majú k dispozícii bonus pri odporučení zamestnanca. Ide najmä o reakciu na súčasný stav, keď majú zamestnávatelia veľký problém zohnať nových šikovných ľudí.

Výsledky analýzy Platy.sk ukazujú, že rozšírenosť zamestnaneckých benefitov závisí najmä od pracovného zaradenia. S benefitmi sa totiž vo svojej práci nestretáva väčšina pomocných zamestnancov na Slovensku. Aspoň jednu výhodu má od svojej firmy iba 48¤% takýchto pracovníkov. Pri topmanažéroch je to naopak. Bez benefitu od svojho zamestnávateľa je iba niečo vyše desatiny takýchto pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #prémie #trinásty plat #vianočný večierok #pracovné benefity