Hľadáte si novú prácu. Aké chyby nesmiete urobiť?

Nájsť si dobrú prácu nie je zvyčajne ľahké. Šance na úspech sa zvýšia, ak sa vyvarujete zbytočných chýb.

20.11.2019 08:00
žena, notebook, práca, knihy, knižnica Foto:
Výborný študijný priemer väčšinu firiem až tak neohúri. Za schopného uchádzača považujú študenta, ktorý si dokázal nájsť aj prácu popri škole.
debata

Prezeráte si denné pracovné ponuky a raz za čas na niektorú zareagujete? Chyba. Nestačí odpovedať na dva alebo tri inzeráty do týždňa. Odporúča sa, aby ste si hľadali prácu „na plný úväzok.“ Venovať by ste tejto činnosti mali niekoľko hodín denne. Ponuka inzerátov sa mení denne, reagovať treba rýchlo. V deň, v ktorý nenatrafíte na vhodnú ponuku, napíšte do vyhliadnutých firiem sami. Skúste sami ponúknuť svoje skúsenosti a znalosti. Personalisti však odporúčajú dať si pozor na to, aby ste niektoré spoločnosti neoslovili viackrát po sebe. Urobte si zoznam firiem, ktoré ste kontaktovali. Dobrý dojem rozhodne neurobíte, ak váš životopis uvidí firma dva- alebo trikrát.

Pozor si dajte aj na to, aký motivačný list posielate. Chybou je kopírovať do každej reakcie na inzerát ten istý motivačný list. Vždy ho upravte podľa toho, o akú prácu žiadate. Firma by z neho mala nadobudnúť dojem, že máte o ponúkanú pozíciu skutočný záujem. Mnohé spoločnosti uvádzajú, že nadšenie a motivácia sú pre nich rovnako dôležité ako napríklad údaje o praxi. Zodpovednosť a starostlivosť, pracovitosť a flexibilita sú vlastnosti, ktorými ľudia sami seba najčastejšie charakterizujú v motivačnom liste. Personalisti radia vyzdvihnú radšej organizačné schopnosti, kreativitu alebo jazykové znalosti. Zdôrazniť teda treba schopnosti, ktoré sú výnimočnejšie a disponuje nimi menej uchádzačov o prácu.

Pozor na životopis

Životopis napíšte stručný a štruktúrovaný. Vynechajte osobné informácie. Stručne opíšte pracovné skúsenosti, aké pozície ste zastávali, za čo ste mali zodpovednosť, v akom veľkom tíme ste pracovali, prípadne aké projekty ste viedli. Fotografiu k životopisu priložte len v prípade, že si ju firma výslovne žiada. V žiadnom prípade však neposielajte fotografie z dovolenky alebo zo súkromia, fotografia by mala byť ako na občiansky preukaz. V životopise uvádzajte pravdivé informácie. Nepreceňujte svoje znalosti ani pracovné skúsenosti. Otázky aj prípadné testy, ktoré sprevádzajú výberové konanie, odhalia, že ste nehovorili pravdu, a vaša šanca získať danú pozíciu sa výrazne zníži.

Ak sa vám dlhšie nedarí nájsť si prácu, skúste zistiť, prečo to tak je. "Opýtajte sa svojich bývalých kolegov alebo známych, kde vidia vaše nedostatky a v čom by vám odporúčali zlepšiť sa. Možno posielate príliš všeobecné životopisy, alebo sa hlásite na pozície, na ktoré nespĺňate požiadavky. Ak sa dostanete na pracovný pohovor a neuspejete, skúste sa opýtať priamo personalistu, prečo ste neuspeli. Na základe odporúčaní sa snažte nedostatky odstrániť a zlepšiť v oblastiach, o ktorých vám povedali, " odporúča pracovný portál profesia.sk.

Myslite aj na to, že počas obdobia, keď ste nezamestnaný alebo ste v terajšom zamestnaní nespokojný a intenzívne si hľadáte novú prácu, máte možnosti a priestor rozvíjať svoje zručnosti a získať nové skúsenosti. Každá aktivita, kurz či dobrovoľnícka práca vás posunú smerom k novej práci.

Absolventi a prax

Zmestnávatelia vyžadujú pracovné skúsenosti aj od čerstvých absolventov škôl. Nemusí ísť nevyhnutne o prax z odboru, sú pracovné pozície, kde zamestnávatelia uznávajú aj brigády. Brigády sú pre zamestnávateľa signálom, že absolvent už má osvojené určité pracovné návyky. Absolvent by si mal na základe dopytu zamestnávateľov vytvoriť životopis, v ktorom zdôrazní svoje konkrétne zručnosti a skúsenosti. Ak v životopise neuvedie ani jednu brigádu, alebo prax, jeho šance nájsť zamestnanie sú výrazne nižšie. Výborný študijný priemer väčšinu firiem až tak neohúri. Za schopného uchádzača považujú študenta, ktorý si dokázal nájsť aj prácu popri škole. Môže ísť o pracovnú skúsenosť vo forme skráteného úväzku, brigády, stáže, praxe, či účasti na projektoch.

Uchádzači, ktorí počas štúdií nepracovali, sú pri výberových konaniach v nevýhode. Ideálne je začať hľadať prácu už počas posledných mesiacov štúdia. Študenti musia byť odhodlaní venovať určitý čas príprave na budúce zamestnanie. Nečakať, že si prácu nájdu automaticky, alebo okamžite, pretože to nie je samozrejmosť. Pracovných ponúk je pomenej a konkurencia naozaj veľká, obzvlášť vo veľkých mestách. Absolventi by si mali preštudovať dostupné pracovné ponuky a mať reálnu predstavu, kde chcú pracovať a aké vlohy majú na danú pozíciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #životopis #hľadanie práce #brigáda