7 chýb, ktoré robia uchádzači o zamestnanie

Ak ste sa uchádzali o zamestnanie a neprijali vás, mohlo to byť kvôli zle napísanému životopisu. Sú ale aj iné veci, ktoré vás mohli diskvalifikovať.

23.11.2019 08:00
žena, nápad Foto:
Ak kandidát nevie určite svoj plat, pred pohovorom by sa mal poradiť s niekým, kto už pracuje, prípadne si porovnať, v akých platových rozmedziach sa pohybujú podobne ponuky na trhu.
debata (2)

1. Zle koncipovaný a obsahovo naplnený životopis:

Strohé informácie bez konkrétnych informácií, pri pracovných skúsenostiach a absolvovanom štúdiu je uvedený len rok bez mesiacov, pri skúsenostiach chýba špecifikácia vykonávanej pracovnej náplne (aspoň do 4 – 5 odrážok), nie je uvedený skutočný level jazykov či IT zručností, neprofesionálna fotografia.

2. Kandidáti prichádzajú na pohovor nepripravení:

Nevedia informácie o spoločnosti, v ktorej sú na pohovore, vedia len veľmi malo o pozícii, o ktorú sa uchádzajú, pri skúsenostiach chýba špecifikácia vykonávanej pracovnej náplne (aspoň do 4 – 5 odrážok), nie je uvedený skutočný level jazykov či IT zručností, neprofesionálna fotografia…

3. Na pohovore nevedia opísať, aké majú skúsenosti

Väčšinou sú ich odpovede veľmi strohé („robil som v administratíve“). Neuvedomujú si, že administratíva vo veľkej medzinárodnej spoločnosti na oddelení logistiky sa odlišuje od administratívy v menšej firme na účtovnom oddelení. Sú neschopní predať sa na pohovore;

4. Správajú sa neprirodzene:

Protirečia si vo výrokoch a zavádzajú. Sú neprimerane sebavedomí a majú nedostatočnú sebareflexiu.

5. Zabúdajú na základné princípy slušného správania

Okrem neskorého príchodu a primeraného vyjadrovania zabúdajú aj na neverbálnu komunikáciu: žujú žuvačky, nevypínajú si mobilné telefóny, nedbajú na podanie ruky.

6. Sú pasívni

Chýba im motivácia, na pozíciu sa hlásia v snahe zarobiť čo najviac peňazí za nič. Absentujú pracovné skúsenosti.

7. Kandidáti sa nechcú vyjadrovať k platovej otázke

S otázkou platu by mal začať personalista a je veľmi podstatné vedieť, na koľko sa kandidát hodnotí. Ak kandidát nevie určite svoj plat, pred pohovorom by sa mal poradiť s niekým, kto už pracuje, prípadne si porovnať, v akých platových rozmedziach sa pohybujú podobne ponuky na trhu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hľadanie práce #tipy