Ako získať plat, ktorý si zaslúžite

Azda najťažšie je určiť spodnú hranicu, pod ktorú určite nechceme ísť. Chceme síce pokryť všetky náklady a šetriť, ale musíme počítať aj s „pravidlami“ trhu práce.

25.11.2019 09:00
pohovor, interview, ženy Foto:
Zaujímajte sa aj o nefinančné odmeňovanie, nie iba o plat.
debata

Azda najťažším bodom je určiť si hranicu, pod ktorú pri vyjednávaní o plate nechcem ísť. Na jednej strane chcem zarábať tak, aby som bez problémov pokryl všetky náklady a aby mi niečo ostalo na voľný čas a šetrenie na horšie časy. Na druhej strane však musím počítať aj s „pravidlami“ trhu práce, a teda najmä s faktom, nakoľko sú moje schopnosti cenené v podobe mzdy.

Realita je taká, že každá pracovná pozícia má svoju pomyselnú hodnotu, ktorá kopíruje stav v hospodárstve, úroveň produktivity, skúsenosti, senioritu, mieru zodpovednosti za výsledky alebo výkon tímu a v neposlednom rade aj miesto pôsobenia. V poslednom spomenutom sa totiž snúbia rozdielne náklady na život v rôznych regiónoch (život v kozmopolitnejších miestach je „drahší“ ako na periférii a pod.) a takisto aj to, koľko odborníkov na danú pozíciu je na trhu k dispozícii.Portál platy.sk prináša rady, s ktorým sa k lepšiemu platu dopracujete rýchlejšie.

1. Urobte si prieskum

Zamestnávatelia musia už od mája minulého roka v pracovných inzerátoch uvádzať aj minimálnu zložku základnej mzdy, teda určitú predstavu o zárobkoch na vaše pozícii si spraviť môžete aj z nich. Treba si však uvedomiť, že zamestnávatelia sú povinní uvádzať len zákonné minimum, ktoré pri podpise pracovnej zmluvy nemôžu podliezť, inzeráty vám teda nepovedia, akú mzdu si napokon daný človek dohodne a ako bude reálne zarábať. Lepší štart vám dá práve mzdový portál, kde ľudia uvádzajú svoje reálne zárobky na konkrétnej pozícii a ktorý vám vie dať jasnú predstavu o tom, aký je priemer alebo dokonca medián na vašej pozícii.

2. Stanovte si reálny cieľ

Ak je váš vysnívaný plat vyšší ako výsledok v platovom dotazníku, možno ešte nemáte dostatok skúseností alebo vaše očakávania nezodpovedajú realite. Hodnota práce je totiž súborom skúseností, schopností, vzdelania a požiadaviek trhu práce (preto napríklad IT architekt zarába výrazne viac ako asistentka predaja). Pokiaľ vás od vyššieho platu delia skúsenosti, určitá špecializácia, povýšenie, choďte trpezlivo a cieľavedome za tým, aby ste ho časom dosiahli. Vždy však buďte realistickí, v opačnom prípade vás čaká frustrácia.

Ak vás čaká pohovor, na ktorom chcete predstaviť svoje platové očakávania, buďte úprimní a povedzte, aké sú vaše súčasné schopnosti, aké máte ambície aj očakávania budúceho platu. Skúste sa so zamestnávateľom dohodnúť na prehodnotení platu po čase, keď naberiete prax a skúsenosti. Je úplne v poriadku prepašovať si takúto formulku aj do pracovnej zmluvy.

Pokiaľ zamestnávateľ nebude ochotný pristúpiť na takúto dohodu a vy budete napriek tomu na nej trvať, bude rozumnejšie rozlúčiť sa a nestrácať vzájomný čas.

3. Zaujímajte sa aj o nefinančné odmeňovanie

Dostali ste služobný telefón s paušálom, ktorý využívate aj na súkromné účely? Alebo vám zamestnávateľ platí vstupy do fitnescentier, vzdelávanie, masáže, výberovú kávu, čerstvé ovocie alebo časť nákladov na dopravu? Alebo máte prístup na rôzne zaujímavé akcie? Všetky benefity, ktoré využívate, si skúste prepočítať do finančnej hodnoty a zistíte, koľko by ste za ne za normálnych okolností platili, no nemusíte. Aj tie totiž patria do balíka odmeňovania za vašu prácu. Preto sa pri pohovore pokojne opýtajte na to, aké finančné aj nefinančné benefity zamestnávateľ ponúka a počítajte s nimi pri výpočtoch.

4. Vyjednávajte o plate

Vždy, keď máte pocit, že nezarábate spravodlivo vzhľadom na situáciu na trhu či mieru zodpovednosti, sa v správnom čase pokúste so šéfom vyjednávať o plate. Vhodné okamihy sú napríklad koniec skúšobnej doby, ročné hodnotenie, povýšenie, zmena pozície alebo zmena zamestnávateľa. Kľúčové je zosúladiť vaše očakávania s možnosťami zamestnávateľa.

5. Doprajte si čas

V mnohých prípadoch práve čas spojený s cieľavedomosťou zohrávajú kľúčovú rolu pri postupnom budovaní kariéry, odbornosti a profesionálnej dôveryhodnosti, vďaka ktorým môžete sebavedome požadovať adekvátne finančné ohodnotenie.

Článok je publikovaný na portáli Platy.sk. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #pracovný pohovor