Kde zarábajú učitelia najlepšie? Slovenskí sú na tom horšie ako českí

Ako to vyzerá s platmi učiteľov na všetkých troch stupňoch škôl v Európskej únii? A prečo medzi nimi dominujú ženy nad 50 rokov?

18.11.2019 09:00
škola, učiteľka, žiaci, trieda Foto:
Keď porovnávame plat učiteľa základnej školy na Slovensku s pracovníkom zákazníckej podpory, môžeme vidieť, že plat pedagóga je približne o šesť percent nižší.
debata (3)

Slovenský učiteľ na základnej škole zarobí menej ako pracovník zákazníckej podpory. Ukázala to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Výsledky zo slovenského webu boli porovnávané aj s inými európskymi krajinami. Analýzu okrem Slovenska urobili aj v ďalších 11 európskych krajinách, kde medzinárodný web Paylab.com prevádzkuje platové portály. Analýza merala plat učiteľa oproti zárobkom pracovníka zákazníckej podpory, predavača a doktora.

Keď porovnávame plat učiteľa základnej školy na Slovensku s pracovníkom zákazníckej podpory, môžeme vidieť, že plat pedagóga je približne o šesť percent nižší. Deje sa tak aj napriek tomu, že na túto pozíciu sa vo väčšine prípadoch nevyžaduje titul. Až 85 percent ponúk na túto pozíciu na Profesia.sk vyžaduje stredoškolské vzdelanie.

Horšie ako na Slovensku boli na tom učitelia v Lotyšsku, Srbsku, Maďarsku a Bulharsku. Spomedzi sledovaných krajín zarábali učitelia základných škôl oproti pracovníkom zákazníckej podpory lepšie iba v štyroch štátoch, a to v Českej republike, vo Fínsku, v Rumunsku a Chorvátsku. Slovensko je v strede, na konci skončilo Bulharsko. Keď porovnávame úroveň zárobkov učiteľov na základnej škole s pracovníkmi zákazníckej podpory či platmi predavačov, môžeme vidieť, že Slovensko je v porovnaní s vybranými štátmi niekde v strede rebríčka. Oproti predavačom zarábajú slovenskí učitelia o 17 percent viac.

Treba však zdôrazniť, že napriek tomu, že zárobok učiteľa je oproti zárobku predavača vyšší, situácia rozhodne nie je ideálna. Na Profesia.sk totiž 23 percent ponúk pozíciu na predavača požaduje iba základné vzdelanie, 46 percent ponúk uvádza požiadavku stredoškolského vzdelania bez maturity a 27 percent maturitu. Požiadavky sú tak výrazne nižšie.

Najlepšia situácia je v Slovinsku a Chorvátsku. Najhoršie postavenie majú učitelia v Bulharsku. Priemerne totiž platí, že učitelia základnej školy tu dokonca zarábajú horšie ako predavači v obchode.

Podľa stupňa školy najlepšie platy zvyknú mať pedagogickí zamestnanci na vysokej škole a najnižšie učitelia materských škôl. Napríklad v? Slovinsku, Rumunsku, Chorvátsku, Bulharsku a v Severnom Macedónsku majú vysokoškolskí pedagógovia až o 50 percent vyššie platy ako stredoškolskí učitelia. Ich postavenie a životný štandard sú v krajinách vysoké. Sú dokonca porovnateľné so zárobkom doktora. Podľa dát získaných od respondentov je v Rumunsku univerzitný pedagóg naozaj cenený – oproti lekárovi zarobí aj raz toľko.

Na druhej strane v krajinách strednej Európy, vo Fínsku a v Pobaltí nemajú vysokoškolskí učitelia výrazne vyšší plat ako ich kolegovia na strednej škole. Oproti lekárom majú vysokoškolskí učitelia v týchto krajinách plat štandardne nižší približne o tretinu. Zaujímavý pohľad prináša porovnanie zárobkov pedagógov na vysokej škole a lekárov. Univerzitní pedagógovia zarábajú oproti lekárom najmenej práve na Slovensku, a to o 38 percent. Za ním nasleduje Česká republika, Fínsko a Estónsko.

V školstve dominujú ženy nad 50 rokov

V rámci 28 krajín Európskej únie dominujú v školstve ženy nad 50 rokov. Z celkového počtu 5,8 milióna učiteľov je 72 percent žien. Z toho učiteľov pod 30 rokov je 9 %, teda 0,5 milióna. Zhruba 36 % z celkového učiteľského zboru v únii od prvého stupňa základnej školy až po strednú tvoria ľudia nad 50 rokov, je ich aktuálne 2,1 milióna.

„Na Slovensku máme viac ako 35-tisíc učiteľov na základných a zhruba 21-tisíc učiteľov na stredných školách. V predškolských zariadeniach máme až 99,5 % žien zo všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Najmenej ich je na vysokých školách, kde profesorky tvoria len 45,8 % pedagogického zboru,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Najväčší podiel žien v školstve má Litva (87 %), Lotyšsko (85 %), Bulharsko, Estónsko a Slovinsko (všetky 83 %). Na druhej strane najmenší podiel žien v školstve má Dánsko a Luxembursko (35 %), nasleduje Španielsko a Grécko (34 %), Francúzsko (32 %) a Holandsko (31 %). Slovensko je v tomto prípade na 8. priečke spoločne s Maďarskom s jedným z najvyšších počtov žien v školstve. Ženy tvoria od základných po stredné školy až 78 % z pedagogické­ho zboru.

Najstarších pedagogických pracovníkov majú v Taliansku. Učiteľov nad 50 rokov je viac ako polovica. V Lotyšsku je to polovica, nasleduje Estónsko (49 %), Bulharsko (48 %), Grécko (47 %), Litva (46 %) a Rakúsko (45 %).

„Len 9 % učiteľov v rámci únie má vek vyšší ako 60 rokov. Najpočetnejšiu skupinu tvoria v Estónsku, a to až pätinu zo všetkých učiteľov, v Taliansku a Nemecku tvoria zhruba 17 percent z celkového počtu učiteľov v krajine,“ dodala Buchláková.

Na Slovensku z celkového počtu 21-tisíc učiteľov je len 1 000 vo veku viac ako 60 rokov. Ženy dominujú nielen v školstve, ale napríklad z nižších kvalifikovaných pozícií sa v únii najčastejšie uplatňujú ako predavačky v obchodoch či upratovačky. Z vyšších kvalifikovaných pozícii sa výrazne sa presadzujú ako právničky, spomínané učiteľky v materských či základných školách, sekretárky či lekárky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #platy #platy učiteľov