Ekologicky sa dá správať aj v kancelárii

Bežný človek dnes väčšinu času trávi zavretý v kancelárii alebo doma. Ako sa môže zariadiť, ak sa chce správať čo najekologickejšie? Možno pomôže zopár trikov, ako minimalizovať zásah do prírody a zároveň ušetriť.

05.12.2019 10:00
kancelária, výskum Foto:
Keď odchádzate z práce, nezabudnite vypnúť elektrospotrebiče. Aj pohotovostný režim môže ročne odčerpať niekoľko desiatok eur z firemnej peňaženky.
debata

Zasaďte si rastliny

Presklené kancelárie poskytujú dostatok prirodzeného svetla, čo z nich robí ideálne miesto pre vašu minizáhradku. Aktuálnou „vychytávkou“ sú napríklad jahody alebo paradajky v kvetináčoch namiesto tradičného fikusu. Vďaka tomu si môžete kedykoľvek pridať do jedla vlastné čerstvé bylinky, pričom veľakrát stačí len načiahnuť ruku od kancelárskeho stola. Zabijete tak dve muchy jednou ranou – stravujete sa ekologicky a zároveň usporíte výdavky na potraviny.

Šetrite tlačiareň

Pred každou tlačou zvážte, či je naozaj potrebné mať daný dokument vytlačený, alebo vám stačí v elektronickej podobe. Tento trend digitalizácie zachytilo už aj viacero firiem na Slovensku. Prostredníctvom multifunkčného kancelárskeho zariadenia môžete napríklad evidovať dochádzku priamo na displeji zariadenia alebo skenovať do rôznych formátov a výsledné súbory automaticky zasielať príslušným oddeleniam.

Použite šetrné farby

Vedeli ste, že výberom farieb vo firme môžete ovplyvniť ročnú spotrebu elektriny? Svetlé farby totiž odrážajú viac svetla než tmavé odtiene. Vďaka tomu si v miestnostiach bez problémov vystačíte aj so slabším osvetlením. Aj preto mnohé spoločnosti vo svojich priestoroch volia bledé odtiene, veľmi obľúbená je i biela, ktorá má rovnaký efekt. Z hľadiska úspory patria medzi odporúčané odtiene pastelové farby, žltá alebo svetlosivá.

Svetlo, len keď treba

Zabudnúť pred odchodom z kancelárie či toalety zhasnúť svetlo je dnes bežné. Ak už nepomáha napomenutie zamestnancov, skúste vymeniť zdroj osvetlenia. Do popredia sa dostávajú LED žiarovky, ktoré v súčasnosti predstavujú najdokonalejšiu a najúspornejšiu technológiu. Spotrebiteľom ponúkajú až 20-ročnú životnosť a 80– až 90-percentnú úsporu energie.

Vymeňte elektrospotrebiče za úspornejšie

Pri kúpe alebo prenájme nových zariadení, napríklad multifunkčných, si nezabudnite všímať aj ich spotrebu energie. Do moderných výrobkov sa už totiž inštalujú funkcie rýchleho štartu alebo úsporné režimy s rýchlym vypínaním nepoužívaných častí zariadenia. Aj vďaka tomu možno pri niektorých zariadeniach dosiahnuť až polovičnú spotrebu energie.

Nezabudnite na separáciu

V prípade, že máte spoločnú kuchynku, pokúste sa zmeniť zaužívané formy správania a naučte kolegov novým móresom. Napríklad môžete triediť spoločný odpad. Firmu toto úsilie stojí symbolické náklady, ale výsledný efekt pre životné prostredie a následne spoločnosť je neoceniteľný. Sami budete prekvapení, koľko odpadu dokáže počas dňa vyprodukovať jedna kancelária.

Ide to aj bez auta

Manažér v obleku šliapajúci na bicykli s cieľom vyhnúť sa rannej dopravnej špičke… Na Západe je taký pohľad celkom bežný. Ak tento spôsob dopravy vyhovuje vysokopostaveným manažérom a do práce to nemáte príliš ďaleko, skúste porozmýšľať i nad touto alternatívou. Spravíte niečo prospešné pre svoje zdravie a súčasne sa nebudete podieľať na znečisťovaní klímy splodinami z výfukov.

Vypnite ich!

Keď odchádzate z práce, nezabudnite vypnúť elektrospotrebiče. Aj pohotovostný režim môže ročne odčerpať niekoľko desiatok eur z firemnej peňaženky. Ak pracujete v menších kanceláriách, odporúča sa spotrebiče vypínať sieťovým vypínačom, ktorý ich odpojí zo siete, prípadne spotrebiče úplne vytiahnuť zo zásuvky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kancelária #ekológia #šetrenie energiou