Mzdy: Odborníci na IT si pýtajú vysoké sumy

Mzdové rozdiely medzi slovenskými regiónmi sa síce postupne stierajú aj v segmente IT a telekomunikácií, ale zatiaľ čo Java/C# programátor s päťročnými či ešte väčšími skúsenosťami môže v Bratislave zarobiť aj 3 700 eur, v Prešovskom kraji je stropom 2 300 eur – o 900 eur menej ako v susednom Košickom kraji. Aj najnižší príjem na tejto pozícii v hlavnom meste, a to 2 500 eur, je vyšší od uvedeného prešovského maxima.

11.12.2019 09:00
IT, prepojenie, sieť, dotyk Foto:
Silný vplyv na výber kandidátov začínajú mať tzv. soft-skills popri hard-skills. Firmy čoraz častejšie žiadajú od personálnych spoločností preverenie osobnostných vlastností kandidátov.
debata

Takéto a podobné porovnania vyplývajú z rozsiahleho mzdového prieskumu, ktorý v druhom štvrťroku 2019 zrealizovala personálna agentúra Grafton Slovakia. Výsledky mapujú finančné ohodnotenia v 8 krajoch, 7 segmentoch, 16 odboroch a na 213 pozíciách. Sumy sú obvyklou mesačnou hrubou mzdou vrátane variabilnej zložky. Vďaka podobným aktivitám zastúpení Graftonu v krajinách visegrádskej štvorky sú pritom k dispozícii aj nadnárodné komparácie. Programátor so spomenutým zameraním a praxou si mesačne môže prilepšiť v Maďarsku až o 4 800 eur, v Česku o 4 700 eur a v Poľsku o 3 950 eur. Údaje sú prerátané na eurá z forintov, korún a zo zlotých podľa kurzov NBS a zaokrúhlené na 50 eur.

Komunikácia je dôležitá

V súvislosti s vychyteným IT sektorom a telekomunikáciami treba upozorniť na niekoľko aktuálnych trendov na pracovnom trhu. „Pretrvávajúca nízka nezamestnanosť sa premieta aj do dopytu po IT odborníkoch. Seniorní kandidáti si pýtajú rekordné sumy, prípadne siahajú po pracovných ponukách za blízkymi hranicami. Tendencia zamestnávať odborníkov zo zahraničia sa síce nemení, je však viditeľný mierny pokles v oblasti IT konzultačných, ale aj developerských pozícií, nakoľko komunikácia v tíme sa začína ukazovať ako jeden z najdôležitejších aspektov pri výbere vhodného kandidáta,“ konštatuje Miroslav Garaj, Country Manager personálnej agentúry Grafton Slovakia.

Silný vplyv na výber kandidátov začínajú mať tzv. soft-skills popri hard-skills. Firmy čoraz častejšie žiadajú od personálnych spoločností preverenie osobnostných vlastností kandidátov. „Nadriadení IT tímov dokonca vedia uprednostniť kandidáta s menšími skúsenosťami a zároveň lepšími komunikačnými schopnosťami, pričom najväčší dôraz kladú na asertivitu, analytické myslenie a tímového ducha,“ konkretizuje Garaj.

Stúpa dôležitosť Fullstack zamerania

V IT sektore a telekomunikáciách rastie dopyt po programátoroch, ktorí majú široký prehľad o agende vedúci k vyššej stabilite zákaziek aj výkonnosti a pružnosti tímov. „Firmy hľadajú kandidátov, ktorí v prípade nutného zastúpenia kolegu budú chápať a ovládať jeho činnosť a dokážu ponúkať riešenia. IT profily preto postupne prechádzajú pod Fullstack zameranie, v rámci čoho sa primárne zaoberajú svojou časťou kódu (backend/frontend), ale venujú čas aj teoretickému osvojovaniu si ,opačného' kódu, aby mali komplexnejší pohľad na projekt či produkt a v prípade potreby boli pripravení plnohodnotne suplovať,“ vysvetľuje Garaj.

Fullstack developer môže v metropole SR zarobiť aj 3 500 eur, v Košiciach 3 300 eur, v Prešove 2 600 eur. Zistenou hornou hranicou pre špecialistu technickej podpory 3. stupňa v predmetnej sfére IT a telekomunikácií je v Bratislave 2 500 eur, v Košiciach 2 000 eur, v Prešove 1 700 eur, v Nitre, Trnave a Žiline 1 600 eur a v Trenčíne a Banskej Bystrici 1 500 eur. Medzi IT riaditeľmi je poradie najvyšších príjmov takéto: Bratislava 6 000 eur, Košice 5 500 eur, Trnava 5 200 eur, Banská Bystrica, Nitra, Trenčín a Žilina 5 000 eur a Prešov 4 500 eur.

Dôraz na nefinančné benefity

Aj v IT segmente a telekomunikáciách sa firmy čoraz viac orientujú na nefinančné benefity typu „home office“ či „flexi hours“. „Predsudky o pracovnej nezodpovednosti pri takýchto režimoch sa pomaly vytrácajú, a preto už väčšina slovenských firiem dokáže byť z tohto hľadiska lákadlom pre mnohých ítečkárov. Tento trend sa postupne začína rozrastať aj do menších firiem, hoci bol kedysi zaužívaný len vo veľkých korporátnych spoločnostiach. IT projekty sa začínajú postupne preklápať na agilnú metódu, Waterfall ustupuje a úlohy sa riešia cez šprinty a prístup ad hoc, čo si vyžaduje flexibilné nastavenie v tíme a zároveň programátorom umožňuje robiť z domu,“ uvádza Miroslav Garaj.

Zatiaľ čo v roku 2017 mohol IT manažér v Nitre začínať aj na mzde 1 850 eur, dnes je dolná hranica už na úrovni 2 500 eur. Biznis analytik s praxou 1 až 3 roky predvlani bral v Prešove najviac 1 500 eur, teraz je to 1 800 eur. Unix/Linux administrátor v Bratislave sa síce bez zmeny odpichuje od príjmu 1 500 eur, ale strop sa medzičasom posunul z 1 800 na 2 600 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mzdy #IT špecialisti