Kde pracujú Slováci predtým, ako sa stanú riaditeľmi?

Z pozície čašníka na pozíciu novinára alebo z pozície predavača na pozíciu operátora výroby. Aj takto vyzerajú najčastejšie kariérne prestupy pri sledovaných zamestnaniach. Najnovšia analýza portálu Profesia.sk rozoberá najčastejšie kariérne postupy Slovákov.

07.12.2019 11:00
zamestnanie, práca, kariéra, profesia Foto:
Na Slovensku platí, že najčastejšia cesta na pozíciu operátora výroby vedie možno prekvapivo z miesta pokladníka alebo predavača v maloobchode.
debata

Z akej pracovnej pozície odchádzajú Slováci na miesto učiteľa, redaktora/novinára, operátora výroby či generálneho riaditeľa? Analýza najväčšieho pracovného portálu Profesia.sk sa pozrela bližšie na uchádzačov, ktorí si vytvorili životopis na stránke v roku 2019 a 2018 a uviedli skúsenosť na jednej zo štyroch sledovaných pozícií.

Kto mieri na pozíciu učiteľa

Keď sa pozrieme bližšie na učiteľov, môžeme vidieť, že Slováci a Slovenky sa na túto pozíciu dostanú najčastejšie po predošlých pedagogických skúsenostiach. Najpravdepodob­nejšie tak je, že učiteľ pracoval aj predtým na rovnakej pozícii v inej škole. Ďalšími najčastejšími možnosťami sú pozície vychovávateľov a lektorov. Štvrtým najbežnejším predošlým zamestnaním učiteľa bol administratívny pracovník. Na ďalších troch miestach skončili pozície, ktoré nemajú s pedagogikou spoločné takmer nič – predavač, čašník a recepčná.

Operátor výroby je spomedzi štyroch vybraných jedinou pozíciou, pri ktorej nesledujeme, že najväčšia časť pracovníkov má s podobnou prácou skúsenosti aj z predošlého zamestnania. Na Slovensku totiž platí, že najčastejšia cesta na pozíciu operátora výroby vedie možno prekvapivo z miesta pokladníka alebo predavača v maloobchode.

Prestup na pozíciu operátora po rovnakej skúsenosti u iného zamestnávateľa je tak až na druhom mieste. Pri tejto pozícii zároveň možno vidieť kariérne prestupy v rámci rôznych odvetví. Vysoké množstvo uchádzačov totiž v životopise uviedlo, že predtým, než začali pracovať ako operátori výroby, pracovali v upratovacích službách či gastre.

Novinári a riaditelia

Pomerne málo všestranný je kariérny strom pri práci novinára. Ukazuje sa, že vo väčšine prípadov sa na toto miesto dostávajú najmä ľudia, ktorí majú buď skúsenosť s médiami, alebo administratívou. Zaujímavosťou však môže byť pohľad na to, že ôsmy najčastejší prestup na pozíciu novinára smeroval zo zamestnania čašníka.

Keď sa pozrieme na post generálneho riaditeľa, môžeme vidieť, že Slováci, ktorí majú skúsenosť s touto pozíciou, sa sem dostali najčastejšie z manažmentu. Mimo manažérskych pozícií sa v rebríčku nachádzajú pozície z odvetví finančníctvo, ekonomika či obchod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #učiteľ #novinár #progres #čašník