Ženy si štatisticky polepšili v platoch

Čo sa týka platov, ženy zarábajú v priemere o 21 % mesačne menej ako muži. V priemere pritom pracujú 39 hodín týždenne.

03.01.2020 10:10
kancelária, práca, zamestnanci, platy Foto:
V rovnosti mužov a žien sme na 26. mieste v rámci krajín EÚ a za posledných desať rokov sme sa prepadli až o sedem pozícií.
debata

Rozdiely medzi mužmi a ženami na Slovensku sa vyrovnávajú len veľmi pomaly. Ukázali to najaktuálnejšie dáta Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť (EIGE). Inštitút skúma rozdiely medzi mužmi a ženami na pracovnom trhu, vo vzdelaní, v príjmoch, v zdravotnom stave, v zapojení sa do verejného života a rozdiely v čase strávenom s rodinou. Aktuálne výsledky priradili Slovensku úroveň 54,1 bodov zo 100 (1 bod je úplná nerovnosť a 100 bodov úplná rovnosť).

Najmenšie rozdiely sú vo Švédsko, kde je rovnosť na úrovni 83,6 bodu. Najväčšiu nerovnosť zaznamenali v Maďarsku (51,9 bodov), nasleduje Grécko (51,2 bodov) a Slovensko.

„V rovnosti mužov a žien sme na 26. mieste v rámci krajín EÚ a za posledných desať rokov sme sa prepadli až o sedem pozícií. Priemer za všetkých 28 krajín EÚ je na úrovni 67,4 bodu,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Medzi sledovanými rokmi 2005 až 2017 sme sa začali posúvať v rodovej rovnosti až od roku 2017, a to o 1,6 bodu. Miera zamestnanosti (vo veku 20–64 rokov) sa za sledované obdobie rokov 2005 až 2017 pohybovala na úrovni 66 % v prípade žien, mužov však bolo zamestnaných až 79 %. Na plný úväzok bolo zamestnaných až 61 % mužov, žien len 46 %. Naopak, na čiastočný pracovný úväzok pracovalo viac žien, a to 9 %, mužov iba 4 %.

Ženy s deťmi

„Čo sa týka platov, ženy zarábajú v priemere o 21 % mesačne menej ako muži. V priemere pritom pracujú 39 hodín týždenne. Muži pracujú o čosi viac, 41 hodín. Situácia sa však práve v platoch za posledných deväť zlepšila, ženy si v priemere platovo polepšili o viac ako 56 %, “ doplnila Buchláková.

Horšia situácia je v prípade žien s deťmi. Tie zarábajú až o tretinu menej ako muži. Približne 11 % mužov a žien je ohrozených chudobou. Najviac sú to ľudia s základným vzdelaním (22 % žien a 27 % mužov) a cudzinci žijúci na Slovensku (21 % v prípade mužov aj žien).

Za posledné roky narastajú rozdiely medzi pohlaviami v starostlivosti o domácnosť a deti, a to v neprospech žien. Až 35 % z nich sa stará o deti, prípadne sa s nimi učí, a to najmenej hodinu denne. K tomuto sa „má“ len 19 % mužov. Ženy sa viac starajú aj o dennodenné aktivity spojené s chodom domácnosti, až 77 %, u mužov je to výrazne menej, iba 47 % z nich. Najmenej hodinu denne varí a upratuje 60 % žien, mužov iba 16 %.

Vzdelanie a verejný život

V prípade vzdelania sú rozdiely medzi pohlaviami mierne. Vysokoškolské vzdelanie dosiahlo 19 % žien a 16 % mužov. Najmä ženy po 49 roku si častejšie dopĺňajú vysokoškolské vzdelanie ako muži. Ženy sa však tak nezapájajú do verejného života ako muži. V sledovanom období bolo iba 20 % žien v parlamente. Iba 15 % žien je v predstavenstvách firiem.

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #ženy #rodová rovnosť