Rok 2019 priniesol menej pracovných príležitostí

Počet ponúk na pracovnom portáli Profesia.sk medziročne klesol. Zamestnávateľov však môže tešiť stúpajúci počet reakcií na voľné pracovné miesta.

27.01.2020 10:56
ľudia, zamestnanie, práca, profesia Foto:
Rok 2019 priniesol najviac pracovných príležitostí v obchode, vo výrobe, v administratíve, IT a doprave.
debata

Rok 2019 priniesol na najväčší pracovný portál Profesia.sk viac ako 262-tisíc ponúk. Ak porovnáme počet pracovných príležitostí s predošlými dvoma obdobiami, môžeme vidieť, že ide o najnižší počet. Rekordným tak zostáva rok 2017, keď zamestnávatelia hľadali nových ľudí v takmer 275-tisíc pracovných inzerátoch.

Kým ponuka voľných pracovných miest sa za posledné mesiace zužovala, opačný vývoj vidíme pri počte reakcií na ponuky. V roku 2019 priemerne platilo, že na jeden pracovný inzerát zareagovalo približne 17 uchádzačov. Priemerný počet reakcií na ponuku bol dokonca vyšší aj ako v roku 2016, keď bolo na Profesia.sk menej ponúk ako dnes.

Rozdiel medzi Bratislavským krajom a zvyškom Slovenska

Kde je hľadanie práce najjednoduchšie? Pri pohľade na mapu Slovenska je jasné, že počet pracovných príležitostí v hlavnom meste je výrazne vyšší ako v hociktorom inom regióne. Ponuky v Bratislavskom kraji tvoria až 42 percent z celkového počtu pracovných príležitostí. Hľadanie práce na západnom Slovensku je tak výrazne iné ako inde. Keď spočítame všetky kraje na západe, môžeme vidieť, že v tejto časti našej krajiny je takmer 67 percent ponúk na Profesia.sk. Spomedzi krajov bol v roku 2019 najnižší počet ponúk v Prešove a okolí.

Najviac rástli telekomunikácie a poisťovníctvo

Rok 2019 priniesol najviac pracovných príležitostí v obchode, vo výrobe, v administratíve, IT a doprave. Keď sa však pozrieme, ktoré sektory rástli v počte ponúk medziročne najviac, išlo najmä o telekomunikácie a poisťovníctvo. O viac ako desatinu rástol tiež počet ponúk v zákazníckej podpore a vo vrcholovom manažmente. V oboch prípadoch rástol počet ponúk približne o pätinu. Naopak, na spodku rebríčka skončili zamestnávatelia v textilnom, kožiarskom a odevnom priemysle. Počet pracovných ponúk tu na rozdiel od spomínaných výrazne poklesol. Medziročne išlo o viac ako 46 percent. O viac ako pätinu klesol tiež počet ponúk v manažmente kvality, chemickom priemysle, strojárstve a automobilovom priemysle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Profesia.sk #pracovné príležitosti