Pracujúci penzisti majú výhody zamestnancov aj vyšší dôchodok

Popri penzii pracuje čoraz viac ľudí. Sociálna poisťovňa vlani v decembri evidovala 267 326 pracujúcich dôchodcov. Z tohto počtu bolo 160 683 starobných dôchodcov. Napríklad v decembri 2018 ich bolo 253 714, a rok predtým 242 817.

11.02.2020 06:00
penzista, práca, automechanik Foto:
Žiadny pracujúci dôchodca neplatí poistné na poistenie v nezamestnanosti, nemôže mu teda ani vzniknúť nárok na túto dávku.
debata (13)

Starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení. Môžu teda poberať dôchodok aj plat. Inak je to ale s predčasnými penzistami. Tí môžu pracovať len na dohodou a zarobiť mesačne maximálne dvesto eur. Ich ročný príjem nesmie prekročiť 2 400 eur. Ak zarobia viac, Sociálna poisťovňa automaticky zastaví výplatu dôchodku.

Aj penzisti, ktorí pracujú na zmluvu, majú nárok na rovnaké benefity, aké zamestnávateľ dáva ostatným zamestnancom. Môžu si tak zobrať dovolenku, musia dostať gastrolístky, a ak ich vo firme pracuje viac ako 50, využiť môžu aj príspevok na rekreáciu.

Zo sociálneho poistenia zasa môžu získať dávky podľa toho, aké odvody platia. "Pracujúcim dôchodcom vzniká nárok na dávky podľa toho, aké povinné poistenie im vyplýva z pracovnoprávneho vzťahu, ktorý uzatvorili,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Peter Višváder. "Ak sú v riadnom pracovnom pomere, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, okrem týchto poistení za nich platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie, ak má povinnosť byť garančne poistený. To znamená, že im môže vzniknúť nárok na nemocenské, úrazové a garančné dávky. Samozrejme, po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok,“ dodáva Višváder. Pre mnohých penzistov je zaujímavé najmä to, že si vďaka práci zvyšujú aj svoj dôchodok.

Ak majú pracujúci penzisti nepravidelný príjem alebo pracujú na akúkoľvek formu dohody, platia len poistné na starobné poistenie, obdobie práce sa im teda zaráta len na dôchodkové účely. Zamestnávateľ za nich platí aj úrazové a garančné poistenie, majú teda nárok aj na tieto dávky.

"Ak sú povinne poistené SZČO, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, obdobie sa im preto zhodnocuje na účely dôchodkových aj nemocenských dávok. Ak sú bez povinného poistenia, poistné neplatia, nevzniká im preto ani nárok na žiadne dávky,“ približuje Peter Višváder.

Žiadny pracujúci dôchodca neplatí poistné na poistenie v nezamestnanosti, nemôže mu teda ani vzniknúť nárok na túto dávku.

Sociálna poisťovňa zvyšuje penzie pracujúcim dôchodcom automaticky vždy od 1. januára za odpracované obdobie predchádzajúceho roka. "Dôchodca môže o takéto zvýšenie požiadať raz ročne, ale až keď ukončí poistný pomer. Ak ich má viac, musia byť ukončené všetky. Prihliada sa na zárobky zo všetkých poistných vzťahov pracujúceho dôchodcu,“ vysvetlil Višváder.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #zvyšovanie dôchodkov #strieborná ekonomika