Dopyt po pedagógoch stúpa

Nových ľudí hľadalo vlani viac ako tisíc škôl. Najväčší dopyt je po učiteľkách a učiteľoch základnej školy.

17.02.2020 11:00
žena, učiteľka, vysvetľovanie, tabuľa Foto:
V roku 2016 hľadalo nových zamestnancov dokopy 753 škôl a školských zariadení. Vlani tento počet narástol o viac ako 300.
debata

Počet pracovných ponúk v školstve dosiahol na portáli Edujobs.sk nový rekord. Kým dopyt po nových pedagógoch rastie, záujem ľudí o tieto pozície, naopak, upadáva. Tento problém sa však týka stále viac škôl.

V roku 2016 hľadalo nových zamestnancov dokopy 753 škôl a školských zariadení. Vlani tento počet narástol o viac ako 300. Aspoň jednu ponuku tak zverejnilo 1 078 škôl. Vyplýva to z analýzy portálu Edujobs.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Ide o miesto, kde môžu školy a školské zariadenia bezplatne inzerovať svoje voľné pracovné pozície.

3 523. Taký bol počet učiteľských pracovných ponúk, ktoré vlani uverejnili slovenské školy. V porovnaní s počtom inzerátov na pedagogické pozície v roku 2016 ide takmer o dvojnásobok. Čísla z analýzy poukazujú tiež na skutočnosť, že v slovenskom školstve nerastie iba záujem o nových pedagogických, ale aj nepedagogických zamestnancov. Celkový počet ponúk, bez ohľadu na to, či školy hľadali učiteľov, alebo iných ľudí, tiež rastie. V roku 2019 išlo celkovo o 4 674 inzerátov.

Ľudí ponuky zaujímajú čoraz menej

Napriek tomu, že dopyt škôl po nových učiteľoch stúpa, záujem ľudí o tieto pozície stále klesá. Posledný rok tak platilo, že na jednu pedagogickú ponuku zareagovalo priemerne šesť ľudí. O čosi lepšie je to pri počte reakcií na nepedagogické ponuky. Tu môžeme vidieť, že vlani zareagovalo na jeden takýto inzerát priemerne 11 uchádzačov. V porovnaní s rokmi 2017 a 2018 ide o vyššie číslo. Zaujímavosťou môže byť, že pri školských pozíciách môžeme vidieť nízku atraktivitu manažérskych pozícií. Na ponuky práce riaditeľa alebo zástupcu riaditeľa školy zareagoval v roku 2019 priemerne iba jeden uchádzač.

Najkritickejšia situácia je v hlavnom meste

Pri pracovných ponukách v školstve vidíme veľké rozdiely medzi Bratislavským krajom a zvyškom Slovenska. V regióne hlavného mesta evidoval portál Edujobs.sk vyše 56 percent z celkového počtu ponúk. Za bratislavským regiónom nasleduje v počte ponúk Trnavský, Banskobystrický a Košický kraj. Školy hľadali najviac učiteľov a učiteliek 2. stupňa základnej školy. Ponuky na túto pozíciu tvorili takmer štvrtinu z celkovej minuloročnej ponuky na Edujobs.sk. Reakcie ľudí však v prípade najinzerovanejších pozícií nie sú až také lichotivé.

Najinzerovanejšou nepedagogickou pozíciou minulého roka bola kuchárka/kuchár. Treba však zdôrazniť, že práca v školskej jedálni je pre uchádzačov neatraktívna. Kým na jednu ponuku na kuchára zareagujú priemerne iba dvaja uchádzači, pri pozícii hlavného kuchárka/kuchárky je to ešte kritickejšie. Priemerne na jeden inzerát zareaguje iba jeden človek.

Spomedzi najinzerovanejších nepedagogických pozícií mali uchádzači na Edujobs.sk najväčší záujem o prácu upratovačky. Na jednu pozíciu zareagovalo vlani priemerne viac ako 11 uchádzačov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #dopyt #pedagógovia