Kariéra po štyridsiatke býva zriedkavá

Ak chcete urobiť kariéru, je dobré s tým začať čo najskôr - inak sa môže stať, že už vám to nevyjde. Kariérny rast je totiž najrýchlejší pred 40tym rokom života.

16.03.2020 11:00
žena, kariéra, čaj, práca Foto:
Ako zistili autori štúdie, najväčší skok v kariére, a teda i v plate, nastáva okolo 35. roku života.
debata

Zlá správa pre skôr narodených! Ak chce človek spraviť kariéru a stúpať po zárobkovom rebríčku, mal by sa poponáhľať. Ako totiž vyplýva zo štúdie nemeckého portálu Gehalt.de, ktorá preskúmala vyše 214-tisíc platov v Nemecku s ohľadom na vek zamestnanca, kariérny rast je najrýchlejší do 40. roku života. Potom prichádza priemerne už len k miernemu zvýšeniu mzdy a po 45. roku k stagnácii. Pri platoch 55-ročných sa dokonca prejavuje mierny pokles, no pri 60-ročných zase mierny nárast.

Podľa štúdie zarábajú najmenej zamestnanci vo veku 20 rokov, čo je prirodzené. Ich kariéra sa však plynule rozbieha, zbierajú skúsenosti aj povýšenia a súčasne im stúpa plat. Tento vývoj spravidla vrcholí vo veku 40 až 45 rokov, veľa však závisí aj od vzdelania, povolania či pracovnej pozície. Kým napríklad kvalifikovaní zamestnanci dosahujú vrchol kariéry v štyridsiatke a finančné prilepšenie je už potom zriedkavé, plat vedúcich pracovníkov obyčajne stúpa až do päťdesiatky, potom už stagnuje či mierne klesá.

Ako zistili autori štúdie, najväčší skok v kariére, a teda i v plate, nastáva okolo 35. roku života. Vysvetľujú si to tým, že práve v tom čase majú zamestnanci dosť skúseností na to, aby im nadriadení zverili prvú zodpovednú funkciu, čo sa, samozrejme, odrazí aj na ich finančnej odmene. Keď to však človek nestihne do štyridsiatky, jeho vyhliadky už nie sú príliš ružové. Kariérne či platové skoky v tomto veku sú totiž podľa zverejnenej štúdie skôr výnimočné. Naopak, v prípade, že to niekto do 45 rokov dotiahol na naozaj vysokú riadiacu funkciu, nemusí mať veľké obavy, lebo nadpriemerný plat by mu mal vydržať aj po päťdesiatke. Potom síce začne stagnovať, ale nie je to nič dramatické.

Spomenutú štúdiu však treba brať s rezervou, keďže vychádza z nemeckých podmienok a jej závery nemusia platiť pre iné krajiny. Nehovoriac o rozdieloch vo výške zárobkov, ktoré sú v porovnaní so slovenskými naozaj priepastné. Napríklad priemerný plat 20-ročného Nemca dosahuje podľa portálu Gehalt.de asi 2 450 eur v hrubom, 30-ročného 3 760, 40-ročného 4 650 a 50-ročného približne 4 810 eur, zatiaľ čo na Slovensku sa vlani podľa internetového portálu Platy.sk priemerný hrubý plat vyšplhal na 1 101 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #postup v práci