Ako zvládnuť pracovný pohovor cez videochat?

V období pandémie sa čoraz viac záujemcov o prácu stretne s netradičnou formou pracovného pohovoru cez videochat. Ako taký pohovor zvládnuť?

14.04.2020 13:10
životopis, motivačný list, práca, pohovo,... Foto:
Každý pracovný pohovor je formálna záležitosť, kde záleží na tom, aký dojem na svojho budúceho zamestnávateľa urobíte. Videopohovor len nahrádza osobný kontakt - nič iné sa nemení.
debata

Na čo sa pripraviť? Rady a tipy pre uchádzačov pripravila personálna agentúra Grafton Recruitment.

Mení sa forma kontaktu

Každý pracovný pohovor je formálna záležitosť, kde záleží na tom, aký dojem na svojho budúceho zamestnávateľa urobíte. Videopohovor len nahrádza osobný kontakt – nič iné sa nemení. Pripravte sa preto rovnako, ako by ste to spravili pri osobnom pohovore.

Pripravte si počítač alebo mobil

Personalista s najväčšou pravdepodobnosťou sám navrhne spôsob, akým sa spojíte cez niektorú zo známych služieb. Môže to byť Skype, Google Hangouts, alebo niektoré z riešení pre veľké firmy. I keď to väčšinou býva technicky nenáročné riešenie, kde stačí kliknúť na priloženú linku, je dôležité, aby ste si pred samotným hovorom skontrolovali svoj počítač alebo mobilný telefón, nastavenie kamery a mikrofónu a vyskúšali si aj samotnú službu.

„Cieľom je byť v čase naplánovaného hovoru dokonale pripravení, zdĺhavé riešenie technických problémov na vaše strane, alebo zmätené hľadanie toho správneho tlačidla na obrazovke môže pracovný pohovor výrazne skrátiť a ovplyvniť výsledný dojem,“ upozorňuje Miroslav Garaj, Regional Managing Director spoločnosti Grafton Recruitment.

Vo výnimočných situáciách sa môže stať, že vás domáci počítač alebo telefón nemusí byť kompatibilný s navrhnutým riešením na videohovor, alebo máte zariadenie bez kamery. V takom prípade sa dostatočne vopred obráťte na personalistu, s ktorým máte hovor viesť, vysvetlite mu situáciu a požiadajte o alternatívny spôsob spojenia.

Používajte dôveryhodnú adresu alebo používateľské meno Pri spojení cez služby ako Skype platí rovnaké pravidlo ako pre e-mailovú komunikáciu – používajte dôveryhodný kontakt. Vyhnite sa infantilným alebo anonymným e-mailovým adresám či používateľským menám typu lienočka123, Karči Bé, Neznáme Meno a pod., ideálne je použiť kontakt vo forme meno.priezvisko@vasmail.sk.

Skontrolujte miestnosť

Pre personalistov je dôležité, aby počas hovoru videli vašu mimiku a reakcie. Videohovor si preto naplánujte v miestnosti, kde je dostatok denného alebo umelého svetla, príliš tmavý obraz môže pokaziť celý výsledný dojem. Skontrolujte si, čo všetko je vidieť na kamere na pozadí za vami. Vyberte si také miesto, kde nie je vidieť neporiadok, rozostlanú posteľ, neupratané oblečenie a pod.

Zabezpečte si počas hovoru pokojné prostredie

Určite je aj pre vás dôležité, aby ste sa mohli na svoj pracovný pohovor dostatočne sústrediť. Zabezpečte preto, aby ste ho mohli viesť v pokojnom prostredí bez kričiacich detí, ktoré môžu hovor nevhodne prerušiť, hlasnej hudby, rušivých zvukov z hernej konzoly a pod. Pred videochatom si vypnite alebo stíšte svoj mobilný telefón, aby vás počas neho nerušili hovory či správy.

Vhodne sa oblečte Videopohovor môže pôsobiť menej formálne, no v skutočnosti je úplne rovnako dôležité, čo máte na sebe oblečené a ako ste upravení. Nenechajte sa preto zlákať výhodami domáceho prostredia a oblečte sa a upravte rovnako, ako by ste išli na osobný pohovor priamo do firmy.

Na pohovor sa zodpovedne pripravte

Spôsob, akým personalisti vedú rozhovor cez videochat spravidla nebýva zásadne iný, ako pri osobnom pohovore. Preto sa na videopohovor pripravte rovnako zodpovedne. Zistite si dostatok informácií o firme a pracovnej pozícii, o ktorú sa uchádzate. Nezabudnite si tiež pripraviť vopred všetky otázky na vášho budúceho zamestnávateľa. Videopohovor vám poskytuje aj dôležitú výhodu – mimo záber kamery môžete mať pripravené poznámky, alebo informácie, ktoré sa vám môžu hodiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný pohovor #koronavírus #Covid-19