Home office sa mení z benefitu na nevyhnutnosť: 5 rád ako ho prežiť

Práca z domu sa stala namiesto alternatívy priam nevyhnutným riešením. Počas epidémie choroby COVID-19 patrí k nástrojom na ochranu jednotlivcov pred nákazou a prináša tým úžitok celej populácii.

25.04.2020 00:10
mama, deti, práca z domu, hluk, výchova Foto:
Ľudia, ktorí mali zdržanlivý postoj k práci na diaľku, zisťujú, že im prospieva. Manažéri, ktorí si mysleli, že nedokážu ukočírovať vzdialený tím, nadobúdajú nové perspektívy.
debata (7)

„V konkurenčnej výhode sú firmy, ktorých agenda sa dá preniesť do režimu home office, už dávnejšie majú technologicky, personálne aj procedurálne podchytený inštitút práce z domu a k tomu disponujú skúsenosťami s jej praktikovaním. V prípade mimoriadnych okolností teda majú na čom stavať,“ konštatuje Miroslav Garaj, Country Manager personálnej agentúry Grafton Slovakia. Podľa Eurostatu pracuje prevažne z domu 3,6 % Slovákov a aspoň niekedy 5,4 %, zatiaľ čo zostávajúcich takmer 91 % zamestnaných vôbec nemá takúto možnosť.

Obavy zo zníženia produktivity pri práci z domu nie sú namieste. Štúdia kalifornskej Stanford University z roku 2015 ukázala, že výkony pracovníkov call-centra jednej z čínskych cestovných kancelárií stúpli pri home office o 13 %.

Kto môže robiť z domu

Samozrejme, že home office ako jedna z najvýznamnejších foriem prevencie pred koronavírusom SARS-CoV-2 a zároveň metóda na zachovanie prevádzky firiem, hoci len v obmedzenom režime, prichádza do úvahy iba v nevýrobných segmentoch – rovnaký limit platí aj pri bežnom stave. Koronavírus okrem výroby výrazne zasahuje odvetvia, ktoré sú závislé od pohybu ľudí, respektíve ich prítomnosti vo zvýšenom počte v spoločných priestoroch: cestovný ruch, verejná doprava, pohostinské služby, kongresová infraštruktúra, školstvo, kultúra či šport.

Problémom pri tzv. bielych golieroch, teda manažmente a kancelárskych pracovníkoch všeobecne, môže byť, že teoreticky síce prichádza do úvahy ich práca z domu, ale v skutočnosti sa nemusia mať čím zaoberať pre útlm vo výrobnom sektore. Navyše, ten sa v dnešnom globalizovanom svete môže prejaviť aj v regiónoch, ktoré síce – minimálne zatiaľ – nepatria k hlavným ohniskám, ale ich činnosť je závislá od vzdialených dodávateľov. O to viac, že ekonomika Číny je druhá najvýkonnejšia na svete. Ako je známe, všetko sa začalo koncom minulého roka epidémiou v priemyselnom meste Wu-chan.

Reforma aj rodová rovnosť

Niektoré čínske školy už týždne fungujú na diaľku. Majiteľ jednej zo šanghajských posilňovní vysiela klientom lekcie on-line, aby doslova nevyšli z cviku a cítili lojalitu. „V určitých prípadoch tento nečakaný experiment vyznel natoľko dobre, že zamestnávatelia uvažujú o jeho pretrvaní na stabilnejšej báze. Pre zástancov flexibilnejších podôb práce je niekoľko uplynulých týždňov možným krokom k plošnej a dlho očakávanej reforme,“ hlási CNN Business.

Ten istý zdroj upozorňuje, že práca z domu uľahčuje rodičom súbežné zvládanie kariéry a starostlivosti o deti a prispieva k dosahovaniu vzývanej rodovej rovnosti. Home office totiž nielen zvyšuje šance žien, ktoré sú prevažujúcou voľbou, keď jeden z rodičov musí svoje profesijné ambície obetovať potomkom, ale je aj platformou na jednoduchší presun „ženských“ úloh na takto moderne pracujúcich mužov.

„Je to test, ktorého podstúpenie sme si nevybrali, ale s výsledkami sme pomerne spokojní,“ uznáva Brice Lamarque z hongkonskej kreatívnej agentúry Rush Hour Media a pokračuje: „Pred vypuknutím epidémie sme neboli naklonení home officeu, lebo vyznávame úzku spoluprácu kolektívu. Aktuálna skúsenosť nám však ukázala, že súčinnosť nášho tímu je značne dobrá aj vtedy, keď sa zamestnanci nenachádzajú v jednej miestnosti. Uvažujeme teda o začlenení práce z domu do nášho systému predbežne na 2–3 týždne ročne.“

Cenné poznatky vďaka mimoriadnym okolnostiam

Podľa China Daily v polovici februára viac ako polovica úradníkov v Pekingu v reakcii na apel od autorít, aby sa čo najskôr vrátili do kancelárií, preferovala prácu z domu. Vlády Singapuru, Hongkongu a Macaa nariadili štátnym zamestnancom home office a vyzvali privátne firmy, aby k tomu podľa možností tiež pristúpili.

Google poslal 8 000 zamestnancov európskeho sídla v Dubline pracovať domov, Twitter dôrazne odporučil home office 5 000 svojim ľuďom po celom svete, Sony dočasne zatvorila pobočky v Londýne, Paríži aj Gdyni, referuje The Guardian. Podobné opatrenia urobili aj Amazon, Facebook a Microsoft – zhodne v Seattli a jeho okolí.

V konečnom dôsledku sa môžu ako veľmi cenné prejaviť poznatky z konštelácií, ktoré by sa inak sotva dali navodiť vo väčšom rozsahu. Je to napríklad náhradná výučba detí so špeciálnymi potrebami či práca z domova, ktorý zrazu nie je obvyklou oázou pokoja vzhľadom na prítomnosť ďalších členov rodiny.

„Tieto aktuálne výzvy treba vnímať ako výnimočnú situáciu v celom jej kontexte. Ak sa teda vyskytnú negatívne výstupy, nemôžu byť signálom, že práca typu remote je neefektívnejšia a nemali by sme ju pri návrate do normálu aplikovať,“ upozorňuje Marie Swarbrecková zo spoločnosti FLEXImums, ktorá spája firmy a záujemcov o profesijné fungovanie na diaľku.

Kiežby to nebolo pandémiou, ale niet cesty nazad

Hlavná personalistka Twitteru Jennifer Christieová pre BuzzFeed News priznáva: „Už asi nikdy nebudeme fungovať ako predtým. Ľudia, ktorí mali zdržanlivý postoj k práci na diaľku, zisťujú, že im prospieva. Manažéri, ktorí si mysleli, že nedokážu ukočírovať vzdialený tím, nadobúdajú nové perspektívy. Nevidím cestu nazad.“

Ed Zitron, ktorý sa dlhoročne venuje PR v technologickom odvetví, poukazuje na potenciál digitálnych kolaboračných nástrojov: „Kiežby nemusela nastať pandémia na to, aby ľudia v biznise začali prehodnocovať nevyhnutnosť osobných stretnutí. Jednoznačne v tomto období vnímam, ako sa zaoberajú nutnosťou stretávať sa s niekým zoči-voči.“

Epidémia SARS zo začiatku milénia znamenala pre svetovú ekonomiku stratu 40 miliárd USD (približne 35,3 miliardy eur), pripomína podľa Bloombergu profesor ekonómie Warwick McKibbin z Australian National University v Canberre a pokračuje: „Panika, zdá sa, má väčší dosah ako samotné úmrtia.“

Medzinárodné združenie leteckých prepravcov (IATA) začiatkom marca vyčíslilo, že len v tomto odvetví a v kalendárnom roku 2020 môžu vinou nového koronavírusu klesnúť tržby jeho členov až o 113 miliárd USD (zhruba 99,7 miliardy eur). Vlani mali hodnotu 838 miliárd USD (cca 739,2 miliardy e­ur).

Prognóza Asian Development Bank (ADB) znie, že globálna ekonomika môže pod vplyvom koronavírusu stratiť až 347 miliárd USD, čo je v prepočte 306,1 miliardy eur, respektíve 0,4 % globálneho HDP. Najoptimistickejší scenár hovorí o 77 miliardách USD (67,9 miliardy e­ur).

5 rád ako prežiť home office:

1. Buďte pre istotu vopred pripravení na takúto eventualitu, aby vás potom nezaskočila chýbajúca či štrajkujúca technika.

2. Ak nie ste v karanténe, aspoň raz za deň vyjdite von, inak vám hrozí ponorková choroba. Stačí káva na balkóne. Nemajte výčitky svedomia, keď si doprajete bežné pauzy.

3. Udržiavajte si hranice medzi súkromím a prácou: nevykonávajte ju z pohovky či dokonca z postele. Hoci aj umelo si vytvorte príjemné miesto vyložene na prácu.

4. Stanovte si v rámci tímu jasné pravidlá o dostupnosti, metódach komunikácie či periodicite výmeny informácií, zadávania úloh a reportovaní.

5. Neobmedzte sa na mailovanie. Ak pociťujete skleslosť pre izoláciu, dajte prednosť – ak je to aspoň trochu vhodné – telefonátu s kolegami.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca z domu #home office #koronavírus