Viac ako 70 percent Slovákov sa obáva ekonomickej krízy

Strach z krízy, ktorá prinesie hromadné prepúšťanie, pociťuje drvivá väčšina Slovákov. Vyplýva to z prieskumu portálu Platy.sk.

12.05.2020 10:30
vypoved Foto:
Najmenšie obavy z prepúšťania majú zamestnanci v poisťovníctve, informačných technológiách, školstve a zdravotníctve.
debata (2)

„Obávate sa, že príde kríza, ktorá prinesie hromadné prepúšťanie?“ Na túto otázku odpovedalo 915 respondentov. Prieskum je z dielne portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Obavy poprela iba pätina respondentov. Nejasná budúcnosť na trhu práce prináša Slovákom strach. Až 71 percent ľudí očakáva výrazne negatívne dopady a má obavy z hromadného prepúšťania.

Najväčšie obavy potvrdili respondenti, ktorí pracujú v marketingu, strojárstve, cestovnom ruchu a gastre či doprave a špedícii. Vo všetkých týchto odvetviach má obavy viac ako 82 percent zamestnancov.

Najmenšie obavy majú zamestnanci v poisťovníctve, informačných technológiách, školstve a zdravotníctve. V týchto odvetviach má obavy z prepúšťania menej ako 60 percent respondentov. Menšie obavy vidíme na východe

Portál Platy.sk informuje, že obavy ľudí sú väčšie na západnom Slovensku ako na východe. Kým v Trnavskom či Trenčianskom kraji má strach z hromadného prepúšťania takmer 80 percent ľudí, v prešovskom regióne odpovedalo negatívne zhruba 64 percent respondentov.

Prepúšťanie spôsobuje obavy najviac ľuďom v Žilinskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Naopak, najpozitívnejšie dopady očakávajú ľudia v Prešovskom, Banskobystrickom či Košickom kraji. Negatívne dopady môžu postihnúť ľudí bez ohľadu na vzdelanie

Prepúšťanie je aktuálne strašiakom pre veľký počet zamestnancov. Takmer rovnaké obavy potvrdzujú pracovníci s vysokoškolským aj stredoškolským vzdelaním.

Obavy zo straty práce potvrdilo viac ako 72,4 percenta ľudí s vysokoškolským vzdelaním a 70,2 percenta ľudí s ukončenou strednou školou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #ekonomická kríza #koronavírus