Svet prechádza revolúciou. Práca prestáva byť miestom, kam sa dochádza

Aká je budúcnosť zamestnancov? Už to nebude plný úväzok vo firme...

19.05.2020 08:00
práca, kancelária, papiere, rúško Foto:
Tradičné pracovné miesta zanikajú pod tlakom nových technológií.
debata

Až 79 percent vedúcich pracovníkov očakáva, že v nadchádzajúcich rokoch budú veľa pozícií zastávať dočasní zamestnanci a ľudia na voľnej nohe. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v januári tohto roka zverejnil portál Statista. Voľnejšie formy úväzkov teda zrejme nahradia tradičných zamestnancov na plný úväzok. Tieto trendy budú mať výrazný dosah na požiadavky ohľadom zručností a poznatkov zamestnancov.

Svoje o tom vie aj Daniela Petríková, ktorá v bratislavskej pobočke spoločnosti Dell robí desiatky interných školení. Ako príklad uvádza skúsenosť zo života. Jej dieťa navštevuje materskú školu a na fungovaní administratívy si uvedomila i nástup nových postupov a zručností.

"Keď dcéra začínala chodiť do škôlky, poplatky som platila šekom, dnes dostávajú rodičia QR kód s platobnými údajmi,“ porovnala. Ukazuje tak skutočnosť, že dnešná generácia pracovníkov sa počas produktívneho veku bude musieť niekoľkokrát rekvalifikovať. Dokonca aj na identickej pracovnej pozícii si ľudia budú musieť osvojiť nové zručnosti.

"Pracovný svet prechádza revolúciou. Od základov sa mení to, ako sme zvykli uvažovať o práci. Naši rodičia boli zvyknutí každý deň chodiť na určité miesto – do práce. Práca však prestáva byť miestom, kam sa dochádza. Zverené úlohy môžete vykonávať vo flexibilnom čase a na flexibilnom mieste,“ zhodnotila Petríková.

Tradičné pracovné miesto zaniká pod tlakom nových technológií. Umelá inteligencia, robotizácia, automatizácia a digitalizácia pracoviska dnes výrazne zasahujú do podoby pracovných úloh. Okrem veľkých trendov tlačia na potreby vzdelávania alebo rekvalifikácie aj požiadavky trhu.

Miroslav Zliechovec zo spoločnosti Saint-Gobain stojí za iniciatívou Multicomfort.sk, ktorá špecialistom v stavebníctve aj interným zamestnancom prináša rozsiahly e-learning.

"Legislatívne požiadavky, potreby developerov alebo individuálnych stavebníkov sú čoraz náročnejšie. Projektant prostredníctvom on-line vzdelávacej platformy zistí, ako využiť nové možnosti automatizácie a rýchlejšieho využitia technických nástrojov. V procese vzdelávania si tiež pomôže konkrétnymi príkladmi z praxe alebo konzultáciou aktuálnych otázok s lektormi programu,“ zhrnul.

Z pohľadu zamestnávateľa je možnosť zvyšovať kvalifikáciu zamestnancov závislá od jeho finančných možností. Legislatíva hovorí, že zamestnávateľ môže návrh zamestnanca absolvovať ďalšie vzdelávanie odmietnuť v prípade, ak sa týmito akciami dosiahnuté zvýšenie kvalifikácie bude zamestnávateľovi javiť ako nepotrebné.

Pre výraznejší rozvoj zručností zamestnancov bude teda nevyhnutná aj silnejšia motivácia zamestnávateľov. Impulzom môže byť čerstvá úprava, ktorá od 1. januára z hľadiska daní plne uznáva náklady firiem na zvyšovanie kvalifikácie.

"Keď firma platí zamestnancovi zvyšovanie kvalifikácie či rekvalifikáciu, sú náklady uznané ako daňový výdavok zamestnávateľa. Stačí preukázať, že dosiahnutie vyššej kvalifikácie zamestnanca je nevyhnutné pre vykonávanie podnikateľskej činnosti firmy,“ pripomenula Silvia Hallová, daňová partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #flexibilita #investícia do budúcnosti