Najviac pracovných ponúk je v Bratislavskom kraji

I keď celkovo počet pracovných ponúk na trhu práce počas koronakrízy dramaticky poklesol, najväčšie šance nájsť si prácu majú obyvatelia v Bratislavskom kraji.

22.06.2020 13:10
zamyslená žena, práca, účtovníctvo, papiere Foto:
Hľadanie práce bude počas nasledujúcich mesiacov určite oveľa náročnejšie ako v období pred vypuknutím pandémie.
debata

Najnižší pokles zaznamenal IT sektor, ktorý si v Košickom i Bratislavskom kraji udržiava úroveň spred krízy.

Najvyšší pokles ponúk zaznamenali vo výrobe. Medzi najžiadanejšie pozície vo všetkých krajoch patria obchodní zástupcovia. Vysoký dopyt pretrváva aj po špecializovaných technických pozíciách. Vyplýva to z rýchleho prieskumu, ktorý v júni uskutočnila v regiónoch personálna agentúra Grafton Recruitment.

Prieskum sa zameral na možnosti uplatnenia v rôznych sektoroch vo firmách na celom Slovensku. „Hľadanie práce bude počas nasledujúcich mesiacov určite oveľa náročnejšie ako v období pred vypuknutím pandémie. Viaceré, najmä výrobné spoločnosti totiž sú a budú nútené prepustiť desiatky až stovky zamestnancov. Dopyt po práci zo strany týchto uchádzačov bude teda vyšší ako ponuka. A netýka sa to len výrobných, ale aj administratívnych pozícií,“ upozorňuje Miroslav Garaj, managing director personálnej agentúry Grafton.

Informácie o trendoch a aktuálnych pracovných ponukách zozbierali branch manažéri jednotlivých pobočiek Graftonu na celom Slovensku.

Bratislavský kraj

„V Bratislavskom kraji prišlo k poklesu pracovných ponúk až 50% v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, no napriek tomu stále evidujeme až 100 voľných pozícií. Atraktívnu prácu môžu získať hlavne absolventi so znalosťou cudzích jazykov a ítečkári,“ uviedol Michal Batis z Graftonu. Viac ako tretina voľných miest je práve v IT sektore, no vyššia šanca nájsť si prácu je aj v oblasti finančníctva, účtovníctva a administratívy. Najväčší pokles zaznamenal Grafton v Bratislavskom kraji vo výrobnom sektore.

Košický a Prešovský kraj

„Kandidáti z oblasti obchodu, logistiky, skladov, farmácie a retailu si dokážu nájsť uplatnenie aj v tomto čase. Samozrejme najviac ponúk je v krajských mestách Košice a Prešov, no retailové obchodné prevádzky ponúkajú uplatnenie aj v menších a okresných mestách,“ hovorí Anna Ričányová z košickej pobočky Graftonu. Segment IT si viac-menej udržiava úroveň spred krízy. I keď niektoré spoločnosti pozastavili nábor, existuje dostatok firiem, ktoré majú pozície pre IT špecialistov otvorené. Aj v Košickom a Prešovskom kraji však Grafton zaznamenal významný pokles v oblasti výroby.

Nitriansky kraj

„V Nitrianskom kraji registrujeme zvýšený dopyt po obchodných zástupcoch. Firmy zrejme reagujú na pokles trhu a chcú zvýšiť svoj predaj,“ komentuje situáciu Monika Suranová z nitrianskej kancelárie Graftonu. V porovnaní s inými pozíciami ostal zvýšený dopyt aj po pozíciách ako elektrikár a skladník, ktoré boli veľmi žiadané aj pre koronakrízou. Veľkú šancu na uplatnenie majú v Nitrianskom kraji aj špecialisti na technicky zameraných pracovných pozíciách.

Trenčiansky a Žilinský kra ============ Nadpis ide sem… ======j

„Počet voľných pracovných pozícií v Trenčianskom a Žilinskom kraji postupne opäť rastie. V období tesne po vypuknutí pandémie klesol naozaj dramaticky – v priemere až o 80 percent. Tento pokles bol prakticky vo všetkých odvetviach výroby. Naopak, nárast sme zaznamenali v počte ponúk v maloobchode“, uvádza Andrej Gurín z Graftonu.

Jednoznačne najviac voľných miest je v Trenčianskom a Žilinskom kraji v maloobchode. Typicky ide o pozície predavač, pokladník alebo dokladač tovaru. Spoločnosti často hľadajú aj obchodných zástupcov. V tomto období sa pomaly zvyšuje aj počet otvorených pozícií vo výrobe. Rovnako postupne pribúdajú aj ponuky v segmente gastro a hotelierstvo, ktorý bol vzniknutou situáciou najviac postihnutý.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestanosť #pracovná ponuka