Trh práce? Hendikepovaným pomáhajú príspevky

Viac ako 150-tisíc ľudí v produktívnom veku so zdravotným znevýhodnením je mimo trhu práce, pritom by mohli pracovať. Podľa zákona o službách zamestnanosti má občan právo na prístup k zamestnaniu bez akýchkoľvek obmedzení v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania.

26.11.2020 08:00
zťp, ťzp, invalidný vozík, ľudia, pomoc Foto:
Prieskum, do ktorého sa prostredníctvom portálu Platy.sk zapojilo 2 704 respondentov, ukázal, že hendikepovaného kolegu má medzi sebou iba 15 % Slovákov.
debata

Ľudia so zdravotným postihnutím patria z dôvodu sťaženého postavenia na trhu práce do kategórie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, a preto vyžadujú zvýšenú starostlivosť zo strany služieb zamestnanosti. Preto existuje osobitná evidencia občanov so zdravotným postihnutím, ktorá umožňuje poskytovať individuálny prístup a adresnejšiu odbornú pomoc pri ich pracovnom uplatnení sa na otvorenom alebo chránenom trhu práce.

So začlenením sa do pracovného procesu pomáha napríklad Centrum pracovnej a sociálnej rehabilitácie. „Zamestnávatelia nemajú so zamestnávaním ľudí s hendikepom skúsenosti. Navyše sú títo ľudia segregovaní tak vo vzdelávacom systéme, ako i bežnom živote, čo negatívne ovplyvňuje ich schopnosť sa umiestniť na otvorenom trhu práce,“ približuje problémy zamestnávania hendikepovaných ľudí Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím.

„Roky otvárame témy, ktoré nie sú považované za atraktívne,“ hovorí riaditeľka portálu Profesia.sk Ivana Molnárová. "Pracujeme na tom, aby zamestnávatelia dávali príležitosť uchádzačom so zdravotným znevýhodnením a firmy motivujeme k tomu, aby využívali ich služby aj v rámci náhradného plnenia. Z vyše 80-tisíc životopisov uchádzačov na Profesia.sk tvoria zdravotne znevýhodnení približne dve percentá. Až 70 % z nich má stredoškolské vzdelanie, vysokú školu ukončilo približne 15 %,“ dodala Molnárová.

Prieskum, do ktorého sa prostredníctvom portálu Platy.sk zapojilo 2 704 respondentov, ukázal, že hendikepovaného kolegu má medzi sebou iba 15 % Slovákov. Molnárová upozorňuje, že zvýšenie zamestnanosti týchto ľudí možno dosiahnuť iba osobitným prístupom. Aj z tohto dôvodu vznikol program Výpomoc so srdcom, v ktorom majú firmy bezplatný prístup k životopisom uchádzačov cez Profesia.sk. „Informujeme ich aj o možnosti využiť chránené dielne cez Dielne.sk. Prepájame školy s firmami, ktoré sú ochotné umožniť prax študentom so zdravotným postihnutím,“ hovorí Anna Podlesná z Profesia.sk.

Zdravotne postihnutý občan, ktorý sa chce zamestnať, môže využiť aj viaceré štátne príspevky na podporu zamestnávania. Najčastejšie sa uplatňuje v chránených dielňach a na chránených pracoviskách. Nástrojov je však viac. Po splnení podmienok vzniká nárok na poskytnutie príspevkov každému zamestnávateľovi alebo hendikepovanému občanovi, ktorý oň požiada. Vyplácajú sa v rôznych sumách a odvíjajú od celkovej ceny práce.

„Výšky príspevkov na daný rok sa odvíjajú od výšky priemernej mzdy v hospodárstve za I. až III. štvrťrok predchádzajúceho roka, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR začiatkom decembra. Jednotlivé výšky príspevkov na budúci rok budú preto známe v priebehu decembra,“ informovala Veronika Pazičová z tlačového odboru rezortu práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #peňažné príspevky #zdravotne postihnutí ľudia