Zvýšia sa príplatky za prácu cez víkend, v noci a vo sviatok

Okrem minimálnej mzdy sa zvyšujú aj príplatky. Aké budú v roku 2021?

15.12.2020 10:00
muž, šiltovka, práca, palec hore, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Minimálna mesačná mzda sa od januára 2021 zvyšuje na sumu 623 eur. Novela Zákonníka práce od 1. januára 2021 prináša aj zmenu pri určovaní výšky mzdových zvýhodnení – príplatkov, ktoré sú nadviazané na minimálnu mzdu. Okrem minimálnej mzdy sa teda mení aj výška príplatkov za:

  • prácu v sobotu
  • prácu v nedeľu
  • nočnú prácu

Zmena výpočtu príplatkov: od roku 2021 sa už nebude výška príplatkov určovať percentuálnou výškou z minimálnej hodinovej mzdy, ale bude sa určovať pevnou sumou. Pevná suma bude vychádzať zo sumy minimálnej mzdy schválenej pre rok 2021.

Pre určenie výšky príplatkov od januára 2021 pevnou sumou Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vychádzalo z aktuálneho vzorca pre ich výpočet, pričom percentuálna výška príplatku sa rátala z minimálnej hodinovej mzdy platnej pre rok 2021.

Ako sa zmení príplatok za prácu v sobotu?

Príplatok za prácu v sobotu upravuje Zákonník práce. Podľa neho bude mať zamestnanec za prácu v sobotu v roku 2021 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu.

Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v sobotu, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma však musí byť vo výške najmenej 1,61 eura za hodinu.

Kto má nárok na príplatok: za prácu v sobotu má nárok na príplatok zamestnanec pracujúci na základe pracovnej zmluvy – trvalého pracovného pomeru, zamestnanec pracujúci na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru – dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov.

Ako sa zmení príplatok za prácu v nedeľu?

Príplatok za prácu v nedeľu upravuje Zákonník práce. Podľa neho bude mať zamestnanec za prácu v nedeľu v roku 2021 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 3,58 eura za hodinu.

Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v nedeľu, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma však musí byť vo výške najmenej 3,22 eura za hodinu.

Kto má nárok na príplatok: za prácu v sobotu má nárok na príplatok zamestnanec pracujúci na základe pracovnej zmluvy – trvalého pracovného pomeru, zamestnanec pracujúci na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru – dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov.

Ako sa zmení príplatok za prácu v noci?

Príplatok za prácu v noci upravuje Zákonník práce. Podľa neho bude mať zamestnanec za prácu v noci v roku 2021 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume najmenej 1,43 eura za každú hodinu nočnej práce. Platí to pre zamestnanca vykonávajúceho nerizikovú prácu. Zamestnanec vykonávajúci rizikovú prácu má nárok na mzdové zvýhodnenie vo výške 1,79 eura za hodinu. Za nočnú prácu sa považuje práca vykonávaná v čase medzi 22. až 6. hodinou.

Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v noci, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma však musí byť vo výške najmenej 1,25 eura za hodinu pre zamestnanca, ktorý vykonáva nerizikovú prácu. V prípade zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu nie je možné dohodnúť nižšiu sumu príplatku.

Ako sa zmení príplatok za prácu vo sviatok?

Výška mzdového zvýhodnenia za prácu sa neviaže na minimálnu hodinovú mzdu, ale na priemerný zárobok zamestnanca pracujúceho na základe trvalého pracovného pomeru. Neplatí to pre zamestnanca pracujúceho na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Za prácu vo sviatok patrí zamestnancovi príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % jeho priemerného zárobku.

Zamestnancovi, ktorý pracuje na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, patrí príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % minimálnej mzdy za hodinu v eurách, teda najmenej 3,58 eura za hodinu.

V prípade, ak zamestnanec bude na budúci rok pracovať vo sviatok a zároveň aj cez víkend, bude mať nárok na príplatok za prácu vo sviatok, ale aj nárok na príplatok za prácu v sobotu či v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #zamestnanci #príplatky #zmeny v roku 2021