Rezort práce chce meniť posudzovanie hendikepovaných ľudí

Novela zákona by mala ľuďom s najnižšími príjmami poskytnúť vyššie peňažné príspevky. Upravia sa viaceré podmienky nároku na príspevky, aby boli prístupnejšie.

05.02.2021 12:00
ťzp, downov syndróm, práca Foto:
Novela by mala aj zjednodušiť konanie vo veciach peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia a odstrániť viaceré nedostatky, ktoré vyplynuli z praxe.
debata

Nové posudkové kritériá zdravotného postihnutia. To je cieľ navrhovanej právnej úpravy z dielne ministerstva práce. Po novom by mala byť priaznivejšie stanovená hranica príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím na účely poskytovania jednorazových peňažných príspevkov, čím sa dosiahne, aby sa hendikepovaným osobám s najnižšími príjmami poskytli vyššie peňažné príspevky.

Súčasná právna úprava podľa ministerstva už nereflektuje na vývoj poznatkov medicínskej vedy, nezohľadňuje rýchly rozvoj medicíny, jej diagnostiku a terapeutické možnosti. Súčasné nastavenie hraníc príjmu osoby s hendikepom na účely poskytovania jednorazových peňažných príspevkov spôsobuje, že pre tieto cieľové skupiny sú kompenzácie menej dostupné.

„Ministerstvo práce pripravuje novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá by, okrem iného, mala priniesť aj zmenu v lekárskych posudkových kritériách určujúcich, ktoré zdravotné postihnutie sa považuje za ťažké zdravotné postihnutie. Navrhujeme tiež priaznivejšie stanovenie hraníc príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím na účely poskytovania jednorazových peňažných príspevkov, čím chceme dosiahnuť, aby fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím s nízkym príjmom dostali vyššie peňažné príspevky,“ približuje návrh hovorkyňa tlačového odboru rezortu práce Veronika Pažičová.

„Spresniť by sa mali podmienky peňažného príspevku na kúpu pomôcky takým spôsobom, aby fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím nebola povinná vrátiť pomôcku úradu. Upraviť by sa mali aj podmienky peňažného príspevku na kúpu osobného auta a príspevku na úpravu auta takým spôsobom, aby ich bolo možné v prípade potreby poskytnúť súčasne,“ dodala Pažičová.

Podľa dnes platného zákona je možné peňažný príspevok na úpravu osobného auta poskytnúť len za podmienky, že osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je vlastníkom alebo spoluvlastníkom osobného motorového vozidla. V praxi dochádza k situáciám, že zakúpené nové osobné auto nemôže byť zdravotne znevýhodnenej osobe dodané už s vykonanou potrebnou úpravou. Na uvedenú skutočnosť upozorňujú aj organizácie osôb so zdravotným postihnutím.

Novela by mala aj zjednodušiť konanie vo veciach peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia a odstrániť viaceré nedostatky, ktoré vyplynuli z praxe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP #novela zákona