Školy majú problém nájsť nových učiteľov

Keď hľadá škola sekretárku, príde jej 100 životopisov. Keď potrebuje nového učiteľa, prihlásia sa iba piati uchádzači.

26.03.2021 11:15
škola, žiak, učiteľka, trieda Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Portál Edujobs.sk ukazuje, že obľuba povolania učiteľa je na Slovensku nízka. Situácii nepomohla ani koronakríza, ktorá v iných odvetviach zvýšila počet uchádzačov o prácu. V nedeľu 28. marca si pripomíname Deň učiteľov. Analýza portálu aj pri tejto príležitosti ukazuje, že prácu učiteľov treba na Slovensku nevyhnutne spopularizovať.

Záujem je o nepedagogické pozície

V roku 2020 evidoval portál Edujobs.sk takmer tisíc reakcií uchádzačov na pracovné ponuky na pozíciu sekretárky riaditeľa. Takýchto ponúk bolo pritom za celý rok iba šesť. Na jeden inzerát preto zareagovalo v priemere viac ako 160 uchádzačov. Školy aktuálne trápi, že rovnaký počet uchádzačov nevedia prilákať aj na pedagogické pozície. Záujem je aj o pozície informátora, recepčnej, tajomníčky a hospodára.

Vlani hľadali školy najčastejšie učiteľov 2. stupňa základných škôl. Uverejnili viac ako tisíc ponúk, pričom získali 5-tisíc reakcií uchádzačov. Na jednu takúto ponuku tak v priemere zareagovalo iba 5 ľudí.

To je približne 32-krát menej, ako bol vlani priemerný počet uchádzačov na spomínanú pozíciu sekretárky riaditeľa. V prípade, že školy hľadajú učiteľov matematiky, fyziky, informatiky či chémie, počet záujemcov je ešte nižší. Analýza portálu Edujobs.sk poukazuje na to, že Slovensko potrebuje nutne spopularizovať prácu pedagógov na Slovensku.

Vlani uverejňovali školy najviac ponúk na učiteľov anglického a nemeckého jazyka, matematiky, fyziky a slovenského jazyka s literatúrou.

Počet ponúk sa každý rok zvyšuje

Spomedzi pedagogických pozícií majú školy najväčší problém obsadzovať voľné miesta učiteľov 2. stupňa základných škôl so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku.

Rozdiel medzi priemernými reakciami na učiteľských a neučiteľských pozíciách v roku 2021 dokonca ešte narástol. V tomto roku platí, že keď uverejní škola na Edujobs.sk ponuku práce na nepedagogickú profesiu, získa takmer 24 reakcií od uchádzačov. Keď hľadá akéhokoľvek učiteľa, je to necelých 7 reakcií.

Najväčší dopyt je v Bratislavskom kraji

Geografické rozloženie pracovných príležitostí v školstve v roku 2020 jasne ukazuje, že najväčší problém s nedostatkom pedagogických zamestnancov je v Bratislavskom kraji. Zhruba 46 percent pedagogických ponúk je práve v tomto regióne. Za Bratislavou a okolím bol vysoký počet ponúk aj v Trnavskom a Košickom kraji.

Najlepšia odozva je v Košickom kraji

Najväčší záujem uchádzačov o ponuky učiteľov vidíme v Košickom kraji. Keď tu uverejní škola ponuku na pedagóga, ozve sa v priemere 11 uchádzačov­.Naopak, nižšia odozva na učiteľské pozície je v Banskobystrickom, Trnavskom a Bratislavskom kra­ji.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #škola #pedagóg