Stabilné zamestnanie je najväčší benefit dneška

Hovoriť, že na rok 2020 nikto nezabudne, by bolo nosenie dreva do lesa. Pandémia výrazne zmenila všetky oblasti života, zamestnanosť nevynímajúc. Na podniky, firmy, zamestnancov i živnostníkov sa zrazu zo dňa na deň zosypala neistota, chaotické predpisy, vyhlášky a nervozita. Po vyše roku je zrejmé, že zmeny, ktoré pandémia priniesla, pretrvajú dlhodobo a nezostáva iné, len ich akceptovať.

19.04.2021 10:00
práca, povolania, zamestnania, ľudia Foto:
Veľmi komplikovanú situáciu prežívajú zamestnávatelia a zamestnanci v odboroch gastro, turizmus, cestovný ruch, ale aj v ďalších.
debata

Jednou z nich je aj fakt, že miera nezamestnanosti vzrástla a po rokoch, keď sa ľudia nebáli aj viackrát zmeniť zamestnanie, prišiel čas, keď si každý veľmi dobre rozmyslí, či dá výpoveď. V súčasnosti je stabilita a istota dlhodobého zamestnania veľkou devízou. Rovnako ako sila a schopnosť firmy zvládať náročné ekonomické podmienky a odolávať externým faktorom.

Veľmi komplikovanú situáciu prežívajú zamestnávatelia a zamestnanci v odboroch gastro, turizmus, cestovný ruch, ale aj v ďalších. Už vlani, ale tiež v prvých mesiacoch tohto roka sa ukázalo, že väčšina firiem sa snažila o stabilizáciu zamestnancov a nových neprijímala, hoci to, samozrejme, nemožno zovšeobecniť. Rozšírenie digitalizácie, práca na home office či ďalšie zmeny priniesli aj pozitíva. Zamestnávatelia napríklad zistili, že produktivita zamestnancov na home office neklesá a podľa všetkého ho budú využívať aj naďalej vo väčšej miere ako pred pandémiou.

muž, radosť, desať, prsty Čítajte viac 10 tipov pre úspešný on-line pohovor

Zmenám sa musia prispôsobiť všetci, odborníci na personalistiku i firmy a podniky preto čoraz dôraznejšie upozorňujú na to, aby si mladí ľudia vyberali štúdium podľa potrieb pracovného trhu a nemuseli s maturitným vysvedčením alebo diplomom zamieriť rovno na úrad práce. Je mimoriadne dôležité, aby získavali pracovné návyky a skúsenosti, ak si prácu nenájdu dlhodobo, hrozí, že mnohé svoje vedomosti a zručnosti stratia a po naštartovaní ekonomiky nemusia byť pre zamestnávateľov zaujímaví. V súčasnosti je to o to dôležitejšie, že vlani vznikali nové pracovné miesta najpomalšie za posledných desať rokov.

Najviac zarábajú manažéri, najmenej upratovačky

Niektorí odborníci na personalistiku radia nežiadať o zvýšenie platu v piatok, lebo vraj to nie je vhodný deň na debatu o peniazoch. Podľa iných si každý tretí zamestnaný človek myslí, že by si zaslúžil vyššie ohodnotenie. Čo ukázali čísla o platoch na Slovensku v minulom roku?

Najvyššie priemerné platy:
Generálny riaditeľ 4 754 eur
Riaditeľ vývoja 4 242 eur
Riaditeľ IT 3 566 eur
Country manager/director 3 442 eur
Výkonný riaditeľ 3 190 eur
Riaditeľ logistiky 2 923 eur
Najnižšie priemerné platy:
Upratovačka 516 eur
Pomocná sila v kuchyni 526 eur
Školník 539 eur
Chyžná 543 eur
Opatrovateľ, osobný asistent 545 eur
Poštový doručovateľ 553 eur
Zdroj: Platy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stabilné zamestnanie #zamestnanecký benefit