Ktoré pozície sú najviac ohrozené?

Predavači, pracovníci call centier, ale aj mnohé robotnícke pozície najmä v potravinárskom a automobilovom priemysle patria medzi najohrozenejšie. Práve ľudia pracujúci na takýchto miestach si budú prácu hľadať čoraz ťažšie.

01.07.2021 09:00
predavačka, úsmev, potraviny, brigáda Foto:
Hlavným dôvodom je digitalizácia a nedostatok digitálnych zručností ľudí na takýchto pozíciách.
debata

Robotizácia na Slovensku ohrozuje dvojnásobný počet pracovných miest v porovnaní napríklad s Nórskom. Dosahy robotizácie totiž závisia od zloženia populácie, skladby priemyslu, nerastných surovín a od mnohých ďalších faktorov. Zároveň platí, že u nás je viac nízkokvalifiko­vaných pracovných miest, ktoré sú ľahšie nahraditeľné ako tie sofistikovanejšie, na ktoré potrebujete rôzne druhy rekvalifikácií a vyššieho vzdelania. Najohrozenejšie pozície sú v potravinárskom priemysle, stavebníctve či v upratovacích službách. Najmenej sa majú obávať o prácu učitelia, vyšší manažment alebo pracovníci v cestovnom ruchu,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Zanikne veľa pracovných miest

Svetové ekonomické fórum však upozorňuje, že robotizácia nie je strašiakom. Do roku 2022 by malo vo svete zaniknúť 75 miliónov súčasných pracovných miest. Na druhej strane sa očakáva, že sa vytvorí 133 miliónov nových pozícií.

Na Slovensku je robotizáciou ohrozených až vyše 34 % pracovných pozícií v priemyselnej výrobe, teda napríklad v automobilkách. Do úzadia sa dostanú pracovníci na robotníckych pozíciách, pracovníci v call centrách alebo predavači/poklad­níci v maloobchode a vo veľkoobchode, ktorých postupne nahrádzajú samoobslužné pokladnice. V rámci východnej a strednej Európy budú do roku 2022 čoraz viac žiadané pozície ako dátový analytik, špecialista na robotické stroje, inžinier, vývojár softvérov a aplikácií.

zena  deti  matka  rodina Čítajte aj Menej práce pre ľudí s malými deťmi? Ponúk na skrátený úväzok ubudlo

Už dnes môžeme sledovať vytváranie nových pracovných pozícií, ktoré pred niekoľkými rokmi mnoho ľudí ani nepoznalo alebo vôbec neexistovali. Ide napríklad o špecialistov na sociálne siete alebo učiteľov chatbotov, teda komunikačných špecialistov vytvárajúcich jazyk, ktorý simuluje ľudskú konverzáciu.

Chýbajú digitálne zručnosti

„Zmeny na trhu práce budú vyžadovať aj dovzdelávanie. Každý štvrtý zamestnanec bude musieť prejsť minimálne šesťmesačným školením. Zamestnanci by mali prejsť najmä IT a jazykovými školeniami. Až 80 percent firiem uvádza, že urýchľujú plány na využitie nových technológií v ich podnikoch, vďaka ktorým bude mnoho existujúcich pracovných miest zastaraných,“ dodáva Buchláková.

Slováci majú digitálne zručnosti nedostačujúce novým požiadavkám trhu. Ani nie štvrtina ľudí ma vyššie ako základné digitálne zručnosti. Pritom ak si chce v budúcnosti zamestnanec udržať svoje miesto, zrejme si rekvalifikačné kurzy bude musieť hradiť sám.

Len zhruba tretina rekvalifikácií by mala byť hradená priamo zamestnávateľmi. Tie budú firmy realizovať prostredníctvom interných oddelení. Odhaduje sa, že približne štvrtina školení pôjde cez súkromných poskytovateľov odbornej prípravy a zhruba pätina prostredníctvom verejných vzdelávacích inštitúcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #hľadanie práce #priemyselná výroba #predavačky