Jún priniesol ďalší rekord. Profesia zaznamenala historický počet pracovných ponúk

Firmy uverejnili na pracovnom portáli Profesia v júni viac ako 29-tisíc pracovných ponúk. Uchádzači si ešte nikdy nemohli vyberať z vyššieho počtu príležitostí, ako je tomu dnes.

08.07.2021 09:41
predavačka, úsmev, potraviny, brigáda Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Rekordný počet ponúk uverejnili zamestnávatelia na Profesia.sk najskôr v máji. Historicky najvyšší počet inzerátov ale nevydržal dlho. Prekonaný bol opäť v júni.

profesia

Firmy uverejnili v júni 29 028 pracovných ponúk. Je to o takmer 1800 viac ako v máji. Najviac ponúk je na prácu vo výrobe, obchode a v informačných technológiách.

V TOP 10 sektoroch s najvyšším počtom pracovných ponúk je už aj cestovný ruch, gastro a hoteliérstvo. „Spomínané odvetvie bolo počas prvého štvrťroka 2021 na chvoste rebríčka. Uvoľnenie opatrení však prinieslo prebudenie. Firmy tak aktuálne stále hľadajú novú pracovnú silu. Zohnať nových zamestnancov je ale náročné,“ uviedla Nikola Richterová z Profesia.sk.

Brigád je viac ako pred koronakrízou

Vysoký počet pracovných ponúk sa netýka iba plných úväzkov, ale aj brigád. Študenti tak majú z čoho vyberať. „Profesia zaznamenala v júni až 2080 ponúk na dohodu, kde zamestnávatelia hľadali študentov vysokých a stredných škôl,“ konštatovala Richterová.

brigada

Pozitívna správa pre študentov je, že konkurencia medzi uchádzačmi o brigádu je dnes omnoho nižšia ako tomu bolo pred rokom. „V júni 2021 zareagovalo na jeden brigádnický inzerát v priemere 18 uchádzačov. Vlani to bolo až 65 ľudí. Zohnať si prácu popri škole by malo byť v súčasnosti jednoduchšie aj v porovnaní s rokom 2019. Vtedy zareagovalo na pracovnú ponuku v priemere 25 uchádzačov,“ povedala Richterová.

Zamestnávatelia ponúkajú študentom brigádu najčastejšie v obchode, administratíve a v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve. Najčastejšie ide o pracovné miesta predavač/ka, administratívny/a pracovník/čka, pokladník/čka a čašník/čka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #ponuka zamestnania