Zachránia kuriéri Vianoce? Pracovné ponuky na túto pozíciu lámu rekordy

Dopyt po kuriéroch a kuriérkách narástol, ako vyzerá záujem ľudí o toto povolanie?

14.12.2021 10:00
kuriér, balík, pošta, zásielka, doprava,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Analýza portálu Profesia.sk potvrdzuje, že firmy začali pridávať viac pracovných ponúk na kuriérov najmä v druhej polovici tohto roka. Pozícia, ktorá je kľúčová najmä počas aktuálnej vianočnej sezóny, dosahuje v počte inzerátov rekordné čísla.

Presne 130 ponúk v októbri, ďalšia stovka v novembri a za prvé decembrové dni 27 nových inzerátov. Analýza ukazuje, že dostupnosť kuriérskej kariéry je na Slovensku najväčšia za dlhé roky.

Porovnanie aktuálnych čísel s predošlými obdobiami ukazuje, že rok 2021 priniesol kuriérom rekordné čísla. Zamestnávatelia uverejnili v treťom štvrťroku 347 pracovných inzerátov na túto pozíciu. Je to najvyššie číslo v histórií najväčšieho pracovného portálu na Slovensku.Dopyt pritom pokračuje. Nedokončený štvrtý kvartál zatiaľ priniesol ďalších 257 inzerátov.

Po enormnom pretlaku sa záujem znížil

Údaje z databázy životopisov Profesie ukazujú, že o kuriérsku prácu sa u nás zaujímajú najmä muži. Spomedzi všetkých ľudí, ktorí prejavili záujem sa o toto povolanie, bolo iba 15 percent žien. Medzi záujemcami a záujemkyňami vidíme najväčšiu časť vo veku 25 až 34 a 15 až 24 rokov.

Keď hľadal zamestnávateľ nového kuriéra alebo kuriérku počas prvej a druhej vlny pandémie, záujem bol obrovský. Počas 2. štvrťroka 2020 platilo, že na jednu pracovnú ponuku zareagovalo v priemere viac ako 140 uchádzačov a uchádzačiek.

Vysoká konkurencia medzi ľuďmi pokračovala aj v štvrtom kvartáli 2020 a prvom kvartáli 2021. Vtedy na jeden inzerát poslalo firme životopis v priemere 110, respektíve 90 ľudí.

Neskôr sa už čísla ustálili a dnes už pripomínajú skôr obdobie spred covidovej doby. Jeden z hlavných faktorov, ktorý aktuálne znižuje priemerné čísla reagujúcich uchádzačov, je najmä vysoký počet pracovných ponúk a konkurencia medzi firmami. Portál Profesia zaznamenal počas novembra viac ako 26-tisíc pracovných ponúk, pričom za firmy uverejňujú inzeráty aj na konci roka. Do 9. decembra ich pribudlo ďalších vyše 8-tisíc.

Aktuálne platí, že na jednu pracovnú kuriérsku ponuku zareaguje v priemere 26 ľudí.

Bez živnosti to často nejde…

Kto chce robiť kuriéra, musí si v mnohých prípadoch založiť živnosť. Najväčšia časť pracovných ponúk na túto pozíciu ponúka práve takýto druh kontraktu. Plný úväzok je až na druhom mieste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuriér #vianočné sviatky #kuriéri