Rok 2022: Čo sa mení pre zamestnancov

Pracujete za minimálnu mzdu? Od Nového roka si prilepšíte, navyše si môžete vybrať medzi gastrolístkom a príspevkom na stravovanie.

21.12.2021 08:00
zamestnanci, povolania, Foto:
Zamestnanec bude mať za prácu v sobotu v roku 2022 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu, za prácu v nedeľu najmenej v sume 3,58 eura za hodinu.
debata (2)

Od januára 2022 budú zamestnanci s minimálnou mzdou v prvom stupni náročnosti práce zarábať 646 eur, čo predstavuje v čistom 525,65 eura. V čistom si teda polepšia oproti tomuto roku o 17,21 eura. Výška minimálnej mzdy sa určila podľa zákona o minimálnej mzde. Do 15. júla 2021 sa totiž zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov nedohodli na výške sumy mesačnej minimálnej mzdy od roku 2022. Suma mesačnej minimálnej mzdy sa teda určila podľa príslušného zákona. Suma je vo výške 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa určuje suma mesačnej minimálnej mzdy. Pri prvom stupni náročnosti práce je výpočet takýto: 57 % z 1 133 eur (priemerná mesačná mzda za rok 2020) sa rovná 646 eura.

Pre určenie výšky príplatkov od januára 2022 pevnou sumou Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vychádzalo z aktuálneho vzorca na ich výpočet, pričom percentuálna výška príplatku sa rátala z minimálnej hodinovej mzdy platnej na rok 2022. Platí, že zmena minimálnej mzdy nemá vplyv na výšku príplatkov a ich suma sa oproti tomuto roku nemení. Výnimkou je príplatok za neaktívnu pracovnú pohotovosť na pracovisku, ktorý je vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu teda najmenej 3,713 eura za hodinu.

kalkulačka, prasiatko, šetrenie, sporenie, podnikanie Čítajte viac Dávky 2022: Čo sa zmení pre zamestnancov a SZČO

Zamestnanec bude mať za prácu v sobotu v roku 2022 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu, za prácu v nedeľu najmenej v sume 3,58 eura za hodinu. Čo sa týka výšky príplatkov za sviatky, tak mzdové zvýhodnenie za takúto prácu sa neviaže na minimálnu hodinovú mzdu, ale na priemerný zárobok zamestnanca pracujúceho na základe trvalého pracovného pomeru. Neplatí to pre zamestnanca pracujúceho na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Za prácu vo sviatok patrí zamestnancovi príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % priemerného zárobku zamestnanca. Zamestnancovi, ktorý pracuje na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, patrí za prácu príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % minimálnej mzdy za hodinu v eurách, teda najmenej 3,713 eura za hodinu.

Zmeny sa týkajú aj stravovania zamestnancov. Tí si po novom môžu vybrať medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom, kým doteraz o forme zabezpečenia stravovania rozhodoval zamestnávateľ sám. Podľa novely Zákonníka práce majú zamestnanci možnosť rozhodnúť sa medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie a zamestnávateľ musí ich voľbu rešpektovať. Právo výberu sa týka len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo v zmluvnom stravovacom zariadení.

Od Nového roka sa mení aj výška poistného pre SZČO. Po novom zaplatí 187,78 eura. Pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, bude vo výške 199,11 eura.

Ivana Molnárová, Ide o peniaze Čítajte viac Ceny rastú. Je správny čas na zvýšenie platu? Ako si ho vypýtať?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny #SZČO #zamestnanci