Ako stúpne minimálna mzda

Od 1. januára stúpne minimálna mzda. V prvom stupni náročnosti práce je jej výška v súčasnosti 623 eur, po novom sa zvýši o 23 eur na 646 eur. Minimálna hodinová mzda sa zvyšuje v prvom stupni náročnosti práce z 3,580 eura na 3,713 eura. V čistom si teda polepšíte oproti tomuto roku o 17,21 eura, na výplatnej páske vám po novom zasvieti suma 525,65 eura. Platí to v prípade, ak si uplatňujete nezdaniteľnú časť základu dane a zároveň neuplatňujete daňový bonus na dieťa.

27.12.2021 08:00
skupina, kolegovia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výška minimálnej mzdy sa určila podľa zákona o minimálnej mzde. Do 15. júla 2021 sa totiž zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov nedohodli na výške sumy mesačnej minimálnej mzdy od roku 2022. Suma mesačnej minimálnej mzdy sa teda určila podľa príslušného zákona. Suma je vo výške 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa určuje suma mesačnej minimálnej mzdy. Pri prvom stupni náročnosti práce je výpočet takýto: 57 % z 1 133 eura sa rovná 646 eura. Suma 1 133 eur je priemerná mesačná mzda za rok 2020.

Takúto sumu musia dostať zamestnanci, ktorí pracujú na plný úväzok. Ak pracujete len trojštvrtinový úväzok, suma sa primerane skracuje a minimálna mzda bude v takomto prípade 484,50 eura, ak pracujete len na polovičný úväzok, minimálna mzda je pre vás v tomto prípade 323 eur.

Zamestnancovi, ktorý neodpracoval v mesiaci všetky pracovné dni, vyplatí zamestnávateľ minimálnu mzdu príslušnú odpracovanému času.

Pozor ale, na minimálnu mzdu v príslušnom stupni máte nárok len vtedy, ak pracujete na trvalý pracovný pomer na základe pracovnej zmluvy. Ak pracujete iba na dohodu, pri výpočte odmeny sa použijú ustanovenia o minimálnej mzde príslušné pre prvý stupeň, a to aj v prípade, že na základe dohody vykonávate prácu, ktorá by v podmienkach pracovného pomeru spadala pod vyšší stupeň náročnosti. V praxi to znamená, že ak na rovnakom pracovnom mieste pôsobia dvaja pracovníci a pracovné miesto je zaradené pod tretí stupeň náročnosti, pracovník s pracovnou zmluvou a trvalým pracovným pomerom má nárok na minimálnu mzdu vo výške 878 eur a pracovník pracujúci na dohodu na 646 eur.

Ivana Molnárová, Ide o peniaze Čítajte viac Ceny rastú. Je správny čas na zvýšenie platu? Ako si ho vypýtať?

Hodinová minimálna mzda vo výške 3,713 eura patrí zamestnancovi so 40-hodinovým pracovným časom zamestnanému na základe pracovnej zmluvy, ale aj na dohodu. Ak je týždenný pracovný čas zamestnanca nižší ako 40 hodín, suma hodinovej minimálnej mzdy v eurách sa úmerne zvýši. Ak niekto pracuje striedavo v oboch zmenách dvojzmennej prevádzky a jeho týždenný pracovný čas je 38,75 hodiny, jeho hodinová minimálna mzda bude vo výške 3,833 eura. Ak robí vo všetkých zmenách v trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke a jeho týždenný pracovný čas je 37,5 hodiny, tak jeho hodinová minimálna mzda od 1. 1. 2022 je vo výške 3,961 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #zvýšenie miezd #zmeny v roku 2022