Pokračovanie článku: Stravovanie: Gastrolístky alebo finančný príspevok?

Zdaňovanie

Do sumy 2,81 eura, teda do 55 % aktuálnej základnej sumy stravného, tak bude po novom nezdanený gastrolístok aj finančný príspevok. Príspevok zamestnávateľa zo sociálneho fondu aj nad túto sumu zostáva naďalej nezdanený. Gastrolístok bol pritom dosiaľ nezdanený celý. Pri finančnom príspevku, ktorý aj predtým bol nezdanený do 55 %, sa nič nemení.

Od 1. marca tohto roka si u zamestnávateľa, ktorý dovtedy zabezpečoval stravovanie formou tzv. gastrolístkov, zamestnanci môžu vybrať medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie. Ak zamestnávateľ prispieva v týchto prípadoch na stravovanie v rozsahu upravenom v Zákonníku práce, z hľadiska daní a odvodov podľa predkladateľov neexistuje rozdiel medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie.

Zmena nastane aj u živnostníkov. Daňovník, ktorý si uplatňuje preukázateľné daňové výdavky v daňovej evidencii či vedením účtovníctva, už nebude musieť preukazovať výšku stravného daňovým dokladom. Od 1. januára teda nebude potrebné pre uplatnenie týchto výdavkov mať doklad o nákupe stravy alebo o nákupe stravovacích poukážok. Ide o zníženie administratívnej záťaže, pretože sa vychádza z predpokladu, že každý niečo na obed konzumuje a vždy je potrebné na to určitú sumu vynaložiť, a to bez ohľadu na to, ako si túto stravu zabezpečí.

Nižšia ale bude suma, ktorú si živnostník po novom bude môcť uplatniť bez dokladu – 55 % z hodnoty stravného, a teda 2,81 eura (55 % z 5,10 eura). Do konca tohto roka platí, že do daňových výdavkov sa uznáva 100 % tejto sumy, teda 5,10 eura, ale je potrebné ju dokladovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #príspevky na stravovanie