Prečo majú ženy menšiu výplatu ako muži?

Objektívne by sa dalo odpovedať, že preto, lebo sa vo vysokej miere nachádzajú v odvetviach s nižšími mzdami, prerušujú kariéru kvôli rodine a majú aj menšie zastúpenie na manažérskych pozíciách.

10.03.2022 11:00
žena, plat, euro Foto:
Hneď po škole bývajú rozdiely medzi platmi mužov a žien minimálne. Rozdiel nastane vo chvíli, keď spravidla žena odchádza na materskú a rodičovskú dovolenku.
debata

Treba tiež rozlišovať, či ide o platovú diskrimináciu, teda či dvaja zamestnanci na rovnakej pozícii s rovnakou kvalifikáciou sú zaplatení odlišne, alebo o platovú nerovnosť. Tú skôr podmieňujú individuálne rozhodnutia, kultúrne a spoločenské nastavenie a tiež legislatíva v oblasti rodiny a rodové stereotypy.

Na rozdiely v odmeňovaní, ku ktorým dochádza, môže vplývať výber vzdelania, zamestnania, odboru, typ úväzku a dodatočné vzdelávanie. Vo všeobecnosti ženy aj v súčasnosti uprednostňujú vzdelanie a odbory, ktoré bývajú na trhu práce nižšie ohodnotené. Majú vysoké zastúpenie v školstve, administratíve alebo personalistike, zatiaľ čo muži robia v stavebníctve, doprave a v informačných technológiách. To podľa štatistík tvorí okolo 30 % celkového platového rozdielu medzi pohlaviami.

Je tiež známe, že hneď po škole bývajú rozdiely medzi platmi mužov a žien minimálne. Rozdiel nastane vo chvíli, keď spravidla žena odchádza na materskú a rodičovskú dovolenku. Táto kariérna prestávka na dlhé obdobie poznačí jej platový rast a ťažšie dobieha zameškané. Po návrate do pracovného kolobehu už potom uprednostňuje najmä časovú flexibilitu v prospech rodiny pred platovým ohodnotením. V rámci Európskej únie pracuje na čiastočný úväzok 32 % žien v porovnaní s 8 % mužov.

V roku 2020 vyšiel podľa štatistík portálu Platy.sk rozdiel medzi priemernými platmi mužov a žien vo výške 25 %. Pri porovnaní s rokom 2019 sa v tomto smere nič neudialo a zostávame na rovnakej úrovni. Stále je veľa odvetví, v ktorých platovo dominujú muži, no začínajú sa už objavovať výnimky, kde sú platy žien mierne vyššie alebo takmer totožné s mužskými. Minulý rok ženy zarábali viac v odvetviach priemyselná výroba (o 9 %) a vodné hospodárstvo, dodávka tepla (o 0,4 %). Minimálne platové rozdiely medzi pohlaviami boli aj v reklame, umení, lesníctve a vo veterinárstve. Najvyššie priemerné platy ženy dosahujú v už spomínanej priemyselnej výrobe, v informačných technológiách, v bankovníctve a poisťovníctve a tiež vo vede a výskume.

žena, robotníčka, práca, podnikanie, notebook Čítajte viac Slovenské ženy zarábajú o štvrtinu menej ako muži

Aký je rozdiel medzi platmi?

Napriek tomu, že v súčasnosti stále vidíme pomerne veľké rozdiely v platoch mužov a žien, dochádza aj k zmenám, ktoré pozitívne vplývajú na finančnú situáciu žien. Okrem toho tiež existujú kroky, ktoré môžu individuálne podniknúť práve ženy, aby boli na trhu práce úspešnejšie. Krokom vpred bol zákon z roku 2018, ktorý dáva zamestnávateľovi povinnosť zverejniť v inzeráte výšku základnej zložky mzdy. Toto nastavenie vytvorilo transparentnú nástupnú platovú politiku a férové podmienky. Okrem toho sa v slovenskom zákone nachádza aj právo na rovnaké odmeňovanie mužov a žien, čím sa predpokladá, že nebude dochádzať k diskriminácii na základe pohlavia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy žien a mužov