Pokračovanie článku: Prečo majú ženy menšiu výplatu ako muži?

Ako pomôcť ženám zvýšiť plat

1. Kariéra sa začína vzdelaním
Nie každý má rád matematiku a informatiku, teda odbory, vďaka ktorým môže jeho plat v budúcnosti dosahovať vyššie čísla. To však neznamená, že sa o budúcej kariére nedá uvažovať už pri výbere vysokej školy. Jedným z hlavných dôvodov platovej nerovnosti je fakt, že ženy si vyberajú nízkozárobkové profesie, a to už tým, pre aké odbory sa rozhodnú na škole. Preto by už dievčatám mala byť ukázaná možnosť presadiť sa aj v dominantne mužských profesiách, o čo sa už dlhé roky zasadzuje napríklad neziskovka Aj ty v IT.

2. Viac mužov na materskej dovolenke
Trend mužov na materských dovolenkách sa v posledných rokoch rozbieha celosvetovo, no tiež na Slovensku. Aj napriek tomu, že materská dovolenka je stále najmä na pleciach ženy, nájde sa čoraz viac mužov, ktorí sa rozhodnú využiť ju tiež. V súčasnosti môže ísť u nás otec na materskú dovolenku od šiestich týždňov dieťaťa a môže ju čerpať počas 28 týždňov, pričom poberá rovnako ako žena 75 % svojho platu. Žena tak dostane priestor pokračovať vo svojej kariére, prípadne si aspoň skrátiť čas, ktorý bude mimo trhu práce.

3. Flexibilný pracovný čas
Ženy by uvítali aj možnosť počas starostlivosti o dieťa využívať čiastočné úväzky, ak im zamestnávatelia vytvoria dostatočne flexibilné podmienky. Inštitút finančnej politiky vo svojej štúdii o tom, koho zamestnávatelia volajú na pohovory, nenašiel diskrimináciu. V rovnakej miere dostávali príležitosť muži aj ženy. Pružnosť v zamestnávaní a pracovných podmienkach by tak mohla vytvoriť priestor aj pre mamičky s malými deťmi, ktoré majú záujem naďalej pracovať na svojej kariére.

4. Väčšia odvaha
Ak hovoríme o platovej nerovnosti medzi mužmi a ženami, často dochádza aj k tomu, že ženy si dostatočne neveria. Už na prijímacom pohovore si absolventky s obdobnými skúsenosťami ako ich mužskí kolegovia zvyknú pýtať menej. Podľa analýzy portálu Paylab.com je tento rozdiel na úrovni 15 %.

Ženy vo všeobecnosti málo pracujú na svojich vyjednávacích schopnostiach, ktoré sú už však v dnešnej dobe základným predpokladom na kariérny postup. Muži tiež tieto vyjednávacie schopnosti využívajú častejšie a zvýšenie platu si chodia pokojne pýtať aj každého pol roka. Či už je to spomínaný úvodný pohovor, koniec skúšobnej doby, ukončenie úspešného projektu, zmena pracovnej náplne alebo povýšenie, vždy sa dá dohodnúť aj na zmene platových podmienok, len sa toho ženy nesmú obávať.

5. Vzájomná podpora
Vzájomná podpora žien a pozitívne pracovné príklady môžu tiež meniť trh práce v ich prospech. Ešte v roku 2017 bolo na manažérskych pozíciách len 26 % žien. V súčasnosti sa Slovensko môže pochváliť prezidentkou, čiže k posun vo vnímaní mužsko-ženských rolí u nás dochádza. Každý pozitívny príklad z praxe, kde sa ženy chcú zlepšovať a získavať nové skúsenosti, môže ovplyvniť ďalšie generácie. Ak vie skúsená kolegyňa poskytnúť mentoring práve nastúpenej absolventke, ide o pomoc, ktorá sa môže niekoľkonásobne zúročiť. Ženy, ktoré si navzájom pomáhajú rásť, vytvárajú zmenu aj v prevažne mužskom prostredí.

Spracované z portálu platy.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy žien a mužov