Pokračovanie článku: Ženy pracujú viac, a napriek tomu zarábajú menej

Čo vplýva na nižšie zárobky žien?

Platové rozdiely medzi mužmi a ženami sú komplexný problém, do ktorého vstupuje množstvo faktorov. Dva najvýraznejšie sú:

1. Materská dovolenka

  • Aj keď ju v posledných rokoch volí čím ďalej, tým viac mužov, faktom ostáva, že ženy ju absolvujú vo výrazne väčšej miere ako muži.
  • Na rozdiel od mužov tiež po polročnej materskej nastupujú na 2,5-ročnú rodičovskú, vďaka čomu sú mimo trhu práce až tri roky. Po jej skončení sa do práce vracajú často s menším sebavedomím – pýtajú si menej peňazí alebo volia zárobkovo menej atraktívne povolania, pretože cítia, že nedokážu dobehnúť zameškané.
  • Mamičky so stredoškolským vzdelaním sa napríklad po skončení materskej dovolenky najčastejšie zamestnajú na pozíciách predavačka, čašníčka či administratívna pracovníčka. Vysokoškolsky vzdelané ženy zas volia najviac administratívu, predavačku alebo ostávajú istý čas nezamestnané.

2. Výber povolania

  • Trh práce je rozmanitý a takisto sú rôzne aj výšky zárobkov na prieč pozíciami. Kým generálny riaditeľ dokáže zarobiť mesačne napríklad 5 000 € a IT špecialista 2ň500 eur, zdravotná asistentka si priemerne na účet pripíše 750 eur a HR asistentka 1 000 eur, existujú teda pomerne vysoké rozdiely naprieč jednotlivými pozíciami.
  • Faktom je, že ženy si vo veľkej miere vyberajú práve nižšie kvalifikované a slabšie ohodnotené povolania a dominujú v oblastiach ako školstvo, administratíva či zdravotníctvo. Muži sa, naopak, realizujú v IT, telekomunikáciách a energetike, kde sú zárobky zväčšia atraktívnejšie.

{* koniec-sablona *}

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy žien a mužov #neplatená práca