Hodnota bodu pre úrazové dávky sa zvýšila

Hodnota bodu, ktorá je potrebná na výpočet sumy úrazových dávok, je v tomto roku 24,22 eura. V predchádzajúcom roku predstavovala sumu 22,66 eura, hodnota bodu sa teda zvýšila o 1,56 eura.

28.04.2022 11:00
pracovný úraz, nehoda, kompenzácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hodnota bodu je dôležitá pri určení sumy úrazových dávok – náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia. Pri ich výpočte sa vychádza z bodového ohodnotenia v lekárskom posudku a zo sumy na jeden bod.

Hodnotu jedného bodu určuje opatrenie rezortu zdravotníctva, pričom vychádza z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR zistená Štatistickým úradom SR za rok 2021 je 1 211 eur, pričom hodnota jedného bodu predstavuje 2 % z tejto sumy.

Novú hodnotu bodu určenú pre tento rok použije Sociálna poisťovňa len pri tej náhrade za bolesť a náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia, na ktorú poškodenému zamestnancovi vznikol nárok po 31. decembri 2021, a to len v dôsledku pracovného úrazu alebo zistenej choroby z povolania.

home office, žena, práca, raňajky, radosť Čítajte viac Aj keď pracujete z domu, máte nárok na stravné a dovolenku

Náhrada za bolesť

  • dávka, ktorá sa poskytuje jednorazovo. Jej účelom je kompenzovať bolesť ako ujmu spôsobenú poškodením na zdraví následkom pracovného úrazu alebo choroby z povolania, jeho liečením alebo odstraňovaním jeho následkov.
  • Podmienky nároku: náhrada za bolesť sa poškodenému poskytuje na základe lekárskeho posudku, v ktorom posudzujúci lekár bodovo ohodnotil bolesť ako ujmu spôsobenú poškodením na zdraví následkom pracovného úrazu alebo choroby z povolania, jeho liečením alebo odstraňovaním následkov.
  • Výška dávky: Tento rok je na určenie sumy náhrady za bolesť platná hodnota bodu rovnajúca sa sume 24,22 eura.

Náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia

  • poskytuje sa jednorazovo. Jej účelom je kompenzovať zníženie možnosti spoločenského uplatnenia ako ujmu spôsobenú poškodením na zdraví, ktoré má preukázateľne nepriaznivé následky pre životné úkony poškodeného, na uspokojovanie jeho životných a spoločenských potrieb alebo na plnenie spoločenských úloh.
  • Podmienky nároku: poskytuje sa na základe lekárskeho posudku, v ktorom posudzujúci lekár bodovo ohodnotil sťaženie spoločenského uplatnenia ako stav v súvislosti s poškodením na zdraví, ktoré má preukázateľne nepriaznivé následky.
  • Výška dávky: tento rok je na určenie sumy náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia platná hodnota bodu rovnajúca sa sume 24,22 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný úraz